Pet načina za uštedu prilikom kupovine novog automobila

LIFESTYLE Forbes 21. jun 2024. 14:57
featured image

21. jun 2024. 14:57

Istraživanja pokazuju da je za većinu ljudi kupovina novog automobila od dilera jednako neugodna kao i odlazak kod zubara, obavljanje poreskih obaveza ili zaglavljivanje u saobraćaju. Ako je kupovina neizbježna, stručnjaci kažu da će vam prikupljanje što više informacija samo pomoći. Evo pet ključnih tačaka koje će vam u tom poduhvatu biti od koristi.

Ne žurite

Ako nekome treba automobil odmah, danas, to je „zlato“ za prodavca posebno ako im kažete da trenutno nemate automobil zbog nedavne nesreće ili iznenadnog kvara. Dajte sebi vremena, planirajte unaprijed koliko god možete za svoju kupovinu i budite spremni da pregovarate ili odustanete ako vam se ne sviđa ponuda na stolu.

Požurivanje će vas gotovo uvijek koštati novca. Odgovor na pitanje „Da li planirate da kupite danas?“ trebalo bi da bude „Možda“.

Edukujte se

Veb sajtovi poput JDPower.com, ConsumerReports.org pa čak i Reddit nude nevjerovatno bogatstvo informacija o skoro svakom novom automobilu. Lako je pronaći informacije koje može svako da razumije ukoliko je voljan da uloži vrijeme. Nema opravdanja da ostanete „u mraku“ u procesu kupovine novog automobila.

Foto: Shutterstock

Na primjer, KellyBlueBook ima sistem poređenja „prave tržišne vrijednosti“ koji prikazuje koliko kupci plaćaju. Ovi brojevi ne lažu, i nijedan prodavac koji želi da zaključi prodaju vjerovatno se neće protiviti podacima dobijenim sa sajtova.

Takođe, stručnjaci kažu da je oko svega moguće pregovarati, uprkos dodatnim dažbinama koje ćete vidjeti u unaprijed štampanim ugovorima o prodaji automobila.

Postarajte se za finansije

Na kraju, pitajte kakve podsticaje sami proizvođači nude za model koji razmatrate. Prodavci se neće uijek sjetiti da vam kažu, pa dođite pripremljeni sa svojim statistikama.

Možete dobiti prethodno odobrenje za kredit prije nego što počnete sa kupovinom tako što ćete se prijaviti kod različitih banaka koje su voljne da vam ponude povoljne uslove.

Uzimanje kredita za automobil će uticati na vašu kreditnu ocjenu, ali je teško reći koliko. Većina zajmoprimaca će vjerovatno primijetiti pad svoje kreditne ocjene nakon toga. Međutim, možete je ponovo podići tako što ćete redovno i na vrijeme izmirivati svoje obaveze svakog mjeseca.

Kada odlučite sa kojom ćete bankom sklopiti kreditni ugovor i kada se zaista odlučite za njih, obično imate oko dva mjeseca da izaberete automobil.

Ipak, nemojte očekivati da će prodavac nadmašiti apsurdno nisku cijenu za popularni model samo zato što vi ne želite da platite više od toga. Budite pametan potrošač, a ne sitničar.

Kupujte svoj automobil van sezone i uštedite

Razmišljate o kabrioletu? Kupite ga kada je vrijeme hladno i kada niko drugi ne razmišlja o otvorenim krovovima.

Da li se bliži kraj godine? Posjetite salon automobila jer će svi trenutni modeli postati prošlogodišnji čim kalendar pređe u januar.

Ako to nije moguće, kupujte na kraju mjeseca kada mnogi prodavci žele da ispune svoju kvotu i možda će ponuditi bolje ponude.

Pregledajte i ponude za svoje staro vozilo

Diler koji vam prodaje novi automobil nije uvijek onaj koji će vam ponuditi najbolju cijenu za vašu zamjenu.

Ako ne želite da prodajete svoj dosadašnji auto iz bilo kog razloga, odvezite ga do nekoliko dilera i vidite ko će vam ponuditi dobru cijenu za direktnu prodaju.

Ako posjedujete popularni model, dobro ste ga održavali, možete očekivati da ćete dobiti dobru cijenu.

Josh Max, saradnik Forbesa

5 Ways To Save When Buying A New Car