SAD će zabraniti Kaspersky Antivirus zbog navodne povezanosti kompanije s Kremljem

featured image

21. jun 2024. 14:31

Antivirusni softver Kaspersky nakon rujna više se neće moći prodavati u Sjedinjenim Američkim Državama. Vlada SAD-a optužila je tu kompaniju za navodnu suradnju s ruskom vojnom obavještajnom službom. Iz Kasperskog su odgovorili kako će uložiti sve zakonski dostupne opcije kako bi tu zabranu spriječili

Sjedinjene Američke Države najavile su kako planiraju zabraniti prodaju ruskog antivirusnog softvera Kaspersky zbog veza te tvrtke s Kremljem.

Kaspersky je jedna od vodećih svjetskih kompanije koje se bave antivirusnim softverom. Vlasnik te ruske tvrtke je Rus Jevgenij Kasperski čije se bogatstvo procjenjuje na dvije milijarde dolara.

Kako izvještava BBC, američka ministrica trgovine Gina Raimondo rekla je kako utjecaj Moskve nad kompanijom predstavlja rizik nad američkom infrastrukturom i uslugama.

Zabrana stupa na snagu 29. rujna

“Kaspersky općenito više neće moći, među ostalim aktivnostima, prodavati svoj softver unutar Sjedinjenih Država ili pružati ažuriranja softvera koji se već koristi”, priopćilo je Ministarstvo trgovine.

Tvrtka je najavila kako namjerava iskoristiti sve zakonski dostupne opcije u borbi protiv zabrane te je porekla da je uključena u bilo kakvu aktivnost koja je prijetila sigurnosti SAD-a.

Na osnovu ovlasti koje je omogućila Trumpova administracija, ministarstvo koristi široke ovlasti za zabranu ili ograničavanje transakcija između američkih tvrtki i tehnoloških tvrtki iz “stranih protivničkih” nacija poput Rusije i Kine.

Plan je zabraniti preuzimanje ažuriranja softvera, preprodaju i licenciranje proizvoda od 29. rujna, a novi će poslovi biti ograničeni unutar 30 dana od objave.

Prodavači i preprodavači koji krše ograničenja suočit će se s kaznama Ministarstva trgovine.

Američkim regulatorima nije prvi put

Ministarstvo trgovine također će staviti na popis dvije ruske i jednu britansku jedinicu tvrtke Kaspersky zbog navodne suradnje s ruskom vojnom obavještajnom službom.

Tvrtka je dugo bila meta američkih regulatora. U 2017. godini Ministarstvo domovinske sigurnosti zabranilo je njihov vodeći antivirusni proizvod na saveznim mrežama navodeći povezanost s ruskim obavještajnim službama.

Iako je sjedište multinacionalne tvrtke u Moskvi, urede imaju u 31 zemlji diljem svijeta, opslužujući više od 400 milijuna korisnika i 270 tisuća korporativnih klijenata u više od 200 zemalja, priopćilo je Ministarstvo trgovine.

Broj pogođenih klijenata u SAD-u su tajni poslovni podaci.

Međutim, Reuters je citirao dužnosnika Ministarstva trgovine da se radi o značajnom broju i da uključuje državne i lokalne vlade i tvrtke koje opskrbljuju telekomunikacije, struju i zdravstvenu skrb.