Čak ni očajničke taktike ne pomažu Rusima osvojiti grad duhova Časiv Jar

Aktuelnosti Forbes 21. jun 2024. 14:09
featured image

21. jun 2024. 14:09

Ruska ofenziva na grad zapela je nakon deset tjedana. Početkom travnja, ruski odredi pokrenuli su napad na Časiv Jar, ukrajinsko uporište zapadno od grada Bahmuta na istoku zemlje. Cilj im je bio sravniti grad sa zemljom i prekinuti glavne rute opskrbe koje spajaju ukrajinske brigade na istočnoj fronti

Zauzimanje ovog grada duhova – u kojemu je nekoć živjelo 12.000 ljudi – nije trebao biti preveliki problem za brojčano nadmoćnu i bolje naoružanu rusku vojsku u Ukrajini. Ipak, deset tjedana kasnije, ruski napad je zapeo u krvavim bitkama. Rusi su zauzeli možda tek nekoliko desetaka zgrada na rubovima Časiv Jara.

Još je gora vijest za Rusiju činjenica da su ukrajinci u protunapadu s juga posljednjih dana uspjeli istjerati neprijatelja iz sela Kliščiivka, strateški iznimno važnog za Ruse.

Obranu Časiv Jara predvodile su ukrajinske 41. i 67. mehanizirana brigada, 56. motorizirana brigada i 5. jurišna brigada, kao i 241. brigada za teritorijalnu obranu. Oni su premašili sva moguća očekivanja. Još krajem svibnja ukrajinska analitička skupina Frontelligence Insight predviđala je kako će Časiv Jar “s vremenom pasti u ruke Rusima.”

Iako bi se to još uvijek moglo dogoditi, trend ne izgleda dobro za Ruse oko grada. Promašili su vrijeme.

Početkom travnja, ukrajinskim brigadama očajnički je manjkalo artiljerije – uvelike zbog proruskih Republikanaca u američkom Kongresu koji su blokirali slanje pomoći. “Naša artiljerija je utihnula,” rekao je za Kyiv Independent tada vojnik 5. jurišne brigade Dmitro.

Istovremeno se raspadala 67. mehanizirana brigada koja je u to vrijeme branila najranjiviji okrug grada. Istražitelji ministarstva obrane iz Kijeva razotkrili su ogromne probleme među zapovjednicima brigade, zbog čega je ministarstvo bilo prisiljeno brigadu raspustiti i ponovno oformiti. Taj proces trajao je tjednima.

Prije dva mjeseca, ukrajinski garnizon u Časiv Jaru bio je slab. Njihovoj protuzračnoj obrani toliko je nedostajalo raketa da su ruski napadački zrakoplovi Suhoj Su-25 mogli letjeti na udaljenosti od samo par kilometara od grada i izbacivati svoje rakete. To bi samo par mjeseci ranije za ruske pilote bilo ravno samoubojstvu. Ruski FPV dronovi zujali su nebom u ogromnom količinama.

U prvih par tjedana borbi u travnju, ruski korpus napredovao je nekoliko kilometara sjeverno i južno od samog grada, okupiravši Kliščivku i Ivanivske. Kako bi zauzeli Ivanivske, Rusi su preplavili ukrajinsku jedinicu FPV dronovima i ubili ili ranili 80 posto od ukupno 70 ukrajinskih vojnika.

No tada se sve promijenilo. Krajem travnja, je američki Kongres napokon odobrio, a američki predsjednik Joe Biden potpisao slanje nove pomoći Ukrajini, u vrijednosti 61 milijardu dolara. Za par dana u zemlju su počele pristizati ogromne količine američkog oružja.

Uskoro su Rusi sami pogoršali svoju pogrešku. Umjesto da ojačaju svoje snage na istoku, pokrenuli su – moguće samo simboličnu – ofenzivu na sjeveru Ukrajine 10. svibnja. Tog datuma u Rusiji se obilježava Dan pobjede, kada slave pobjedu nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

Ruske snage na sjeveru udarile su ravno u zid ukrajinskih mehaniziranih brigada, a to ratište u međuvremenu se za Ruse pretvorilo u zonu smrti.

taktike
Foto: Profimedia

Borbe u i oko Časiv Jara nastavile su bjesniti, ali po prvi put u nekoliko tjedana, nijedna strana nije imala nadmoć u naoružanju, a Ukrajina je imala prednost kakvu sve obrambene vojske imaju protiv napadača. Mogli su se ukopati i čekati na povišenom terenu u gradu, dok su Rusi morali napustiti relativnu sigurnost vlastitih rovova i bunkera i prelaziti otvoreni teren.

Šuma oko okruga nudi kakvu-takvu zaštitu od sveprisutnih ukrajinskih dronova, no prelazak tamošnjeg kanala znači da vojnici moraju napustiti šumu i brzo prijeći jedan od dva mosta. Upravo tu Ukrajinci dronovima i artiljerijom Rusima nanose ogromnu štetu. Kada su se neki Rusi pokušali skloniti u velikim cijevima za vodu, Ukrajinci su u cijevi dronovima ubacivali granate.

Jedan napad, od 3. lipnja, jasno ilustrira situaciju. Ruski oklopni traktor MT-LB uspio je prijeći kanal sjeverno od Časiv Jara i iskrcati pješake, ali to je bilo beskorisno. Dok je ukrajinski izviđački dron promatrao iz zraka, FPV dronovi preplavili su ruske vojnike.

Oklopni traktor velikom se brzinom udaljio – prema istoku, dublje u ukrajinski teritorij, gdje su mu šanse za izvlačenje bile praktički ravne nuli. “Možda se posada zbunila,” nagađa John Hardie, analitičar iz Zaklade za obranu demokracija iz Washingtona.

Čak i da su se Rusi uspjeli regrupirati, zauzimanje Časiv Jara uz potencijalno tisuće žrtava predstavljalo bi Pirovu pobjedu. “Dinamika na ratištu pokazuje kako Rusi za napad već sada plaćaju ogromnu cijenu,” rečeno je iz Frontelligence Insighta u svibnju. To “rezultira gubicima desetaka vozila, ali i trupa iz zraka,” dodali su, “koje bi Rusima bile prijeko potrebne za daljnji napredak u slučaju da uspiju zauzeti grad.”

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
Link: Even Sneaking Through Water Pipes Isn’t Helping Russian Troops Capture Chasiv Yar
(Prevela: Nataša Belančić)