Kako da ne izgubite ključeve, pogotovo ako su od motocikla ili automobila

LIFESTYLE Forbes 21. jun 2024. 11:12
featured image

21. jun 2024. 11:12

Teško je povjerovati da mali komadić metala može napraviti razliku između pokretanja vašeg motocikla i brze vožnje ili ostajanja zaglavljenog u saobraćaju uz potencijalno trošenje novca na šlepanje i prevoz za vas.

Ali se dešava – gubitak ključa ili daljinskog upravljača. Evo kako se nositi s tim i nekoliko korisnih savjeta koji će vam uštedjeti vrijeme, novac, ali i spriječiti frustraciju.

Odredite mjesto gdje vaši ključevi uvijek stoje. Za mene, postoje samo dva mjesta gdje moji ključevi mogu biti – u bravi, ili na metalnoj kukici odmah pored ulaznih vrata.

“Gubitak pamćenja”

Ne ostavljaju se na stolu, kuhinjskom pultu ili bilo gdje drugo osim na kukici kad sam kod kuće.

Ako sam na putu i boravim u hotelu, odmah odredim mjesto za ključeve i sebi kažem, nekoliko puta ako je potrebno i naglas, „Ključevi su u sefu“ ili „Ključevi su na pultu pored televizora.“

Možete se obučiti tako da ključ u vašoj ruci bude kao stotinu dolara, bićete pažljivi prema njemu.

Onda će postati navika. Ponekad ćete i dalje zaboraviti gdje ste ostavili ključeve, kao što zaboravite zašto ste ušli u sobu – ali pokušajte, pokušajte ponovo.

Kupite elektronski uređaj za pronalaženje ključeva. Mnogi vozači određenih godina su sumnjičavi prema još jednom uređaju, ali Tile Mate Key finder je jedan od najprodavanijih u svojoj vrsti i može spasiti vašu kožu u slučaju gubitka pamćenja.

Foto: Shutterstock

Pređite na sistem bez ključa. „Svi naši motocikli su dostupni bez ključa ako to naši kupci žele“, rekao je Paul James, direktor planiranja proizvoda motocikala u kompaniji Harley-Davidson Motor Company u telefonskom razgovoru.

„Za naše motocikle namenjene za ture, nudimo metodu kojom možete ponovo krenuti ako izgubite ključ. Aktivirate mehanizam na lijevom pokazivaču pravca, unesete šifru, zatim koristite desni pokazivač pravca za potvrdu.

Bićete upitani za PIN, i kada ga unesete, moći ćete da pokrenete i vozite motocikl. Pitajte svog lokalnog prodavca za opcije bez ključa kod vaše omiljene marke.

Upoznajte se sa dobrim firmama za šlepovanje i bravarske usluge – prije nego što vam zatrebaju

U slučaju da vam je potrebno šlepovanje motocikla – bilo do vašeg doma ili do dilera – najbolje je istražiti pouzdane firme unaprijed. Sada odvojite trenutak i pogledajte recenzije ili pitajte prijatelje za preporuke. Zatim pozovite ili posjetite veb stranicu tih firmi kako biste saznali cijene, dostupnost i ocijenili da li su odgovarajući za vas.

Na taj način ćete imati mentalni mir tokom vožnje.

Zapišite broj šasije i čuvajte ga u novčaniku, telefonu ili na oba mjesta

Kada zovete dilera ili bravara da vam izradi novi ključ, potrebni su vam ti podaci, kao i državna vozačka dozvola ili pasoš, dokaz vlasništva kao što su registracija, naslov ili račun kupovine, kao i važeća polisa osiguranja.

Ostanite uz svoj motocikl ako ste onesposobljeni

Većina bravara neće raditi na motociklu ako vlasnik nije prisutan.

Savjet stručnjaka

Stručnjak za motocikle Mike Allen, bivši glavni urednik časopisa Popular Mechanics, ima nekoliko savjeta o ponovnom pokretanju motocikla na nekonvencionalne načine kada izgubite ključ.

„Otključao sam brave na biciklima i automobilima pomoću štipaljke za papir, što više nije tako jednostavno“, naveo je Alen u imejlu. „Za većinu motocikala, možete kupiti cio cilindar brave sa ključevima kod dilera. Za razliku od automobila, to je zamjena koja traje pet minuta i zahtijeva vrlo malo alata. Oh, koristili ste Kriptonit lanac i izgubili ključeve? Onda je potrebno šlepovanje do radnje i brusilica za uklanjanje“.

Alen, koji vozi motocikle od 60-ih godina, kaže da hitne situacije zahtijevaju neobična rješenja. „Jednom sam slomio ključ Honda Trans-European u Novom Zelandu. Najbliži bravar bio je udaljen četiri sata vožnje. Poslali smo mu fotografiju ključa putem mobilnog telefona.

On je napravio ključ na osnovu te fotografije i došao do nas u svom automobilu. Trakom za lijepljenje smo fiksirali sigurnosni čip, koji je i dalje bio unutar polomljenog daljinskog upravljača, na prekidač paljenja. Vozio sam taj motocikl još mjesec“.

Zaključak, po Alenovom mišljenju? „Brave samo sprečavaju poštene ljude„.

Možete se obučiti tako da ključ u vašoj ruci bude kao stotinu dolara, bićete pažljivi prema njemu.

Važno je oprostiti sebi kada izgubite ključeve. Evo lične priče iz februara u Glendejlu, Kalifornija, na više od 1.600 kilometara od kuće. Upravo sam izašao iz kuće u kojoj sam boravio i spremao se da vozim testni motocikl. Nenamjerno sam stavio ključeve na zadnje sjedište iza sebe, samo da ih privremeno ostavim dok navučem rukavice i kacigu.

Foto:Shutterstock

Podsjetnik sebi, još jednom

Zato što su ključevi bili blizu motocikla, lako se upalio i krenuo sam – ali bez ključeva.

Vozio sam oko 45 minuta, stigao do Rouz Boula, isključio motocikl i napravio kratak obilazak. Kada sam se vratio, motocikl se nije mogao upaliti. Na trenutak sam paničio, osećajući mučninu. Znao sam da sam vjerovatno ispustio ključeve, ali nisam bio siguran gdje – možda iz nekog džepa tokom vožnje, ili negdje u travi?

Suočen sa mogućnošću da moram šlepovati motocikl i koristiti Uber za povratak kući, što bi vjerovatno koštalo oko 100 dolara, bio je radni dan tokom radnog vremena. Srećom, kontaktirao sam svog predstavnika koji me je vodio kroz pokretanje motocikla bez ključa, slično kao što je Pol Džejms ranije pomenuo.

Uspio sam da pokrenem motocikl, vratio se kući i pronašao ključeve tačno na mjestu gdje obično parkiram motocikl. To je bilo osamljeno mjesto bez pješačkog saobraćaja, tako da su ostali netaknuti.

Podsjetnik sebi, još jednom: „Budi pažljiv sa ključevima“. To se dešava svima, čak i onima koji daju savjete na tu temu!

Autor: Josh Max, saradnik Forbesa

How To Stop Losing Your Motorcycle Key—And What To Do If It’s Gone For Good