Legendarna video igra sa novim preokretom: princeza postaje heroj

featured image

21. jun 2024. 09:07

U novom izdanju videoigre The Legend of Zelda, titularna princeza, koju je dosad spašavao hrabri vilenjak, po prvi će put uskočiti u ulogu protagonistice.

U novom izdanju popularne igrice Legend of Zelda (The Legend of Zelda), japanski developer videoigara i konzola Nintendo pripremio je iznenađenje za ljubitelje ove franšize, jer će po prvi put u istoriji moći igrati igru iz perspektive titularne princeze, navodi CNN.

Nintendo će objaviti novu igru ​​s podnaslovom Echoes of Wisdom 26. septembra na svojoj igraćoj konzoli Switch, stoji u saopćenju kompanije.

Prethodne verzije igre bile su fokusirane na vilenjaka po imenu Link, koji obično spašava otetu ili misteriozno nestalu Zeldu u svojim pustolovinama.

“Ovaj put Link je nestao. Sada je na princezi Zeldi da uđe u ulogu protagonistice,” rekao je Eiji Aonuma , producent serije igara Zelda, u Nintendo videu. Zelda će udružiti snage s vilom Tri, te će zajedno koristiti magične moći za stvaranje “ehoa”, koje Nintendo opisuje kao “imitacije stvari koje se nalaze u okruženju”.

Otkako je 1986. objavljena prva Zelda video igra, Nintendo je prodao preko 140 miliona igara u franšizi, što ju čini jednom od najuspješnijih franšiza u istoriji videoigara.

Video igrica Legend of Zelda
Prošlogodišnje izdanje igre Zelda (Tears of the Kingdom) prodano je u 10 milijuna primjeraka (Foto: PROFIMEDIA)

Sljedeće godine stiže nova konzola

Franšiza Zelda već je dugo hvaljena zbog svog zabavnog rješavanja zagonetki i revolucionarnog načina igranja koji potiče igrače da istražuju u slobodno vrijeme i rješavaju probleme na razne načine.

Igranje u otvorenom svijetu postalo je glavna značajka novijih igara. Čineći to, verzija Breath of the Wild iz 2017. postala je jedna od najuspješnijih i kritički hvaljenih igara u Nintendovoj liniji.

Prošlogodišnja igra Tears of the Kingdom prodana je u 10 miliona primjeraka u samo tri dana.

Nova igra Zelda nije jedina novost iz Nintenda. Početkom maja, predsjednik Nintenda Shuntaro Furukawa rekao je da kompanija planira izdati novu verziju svoje konzole Switch do marta 2025. Trenutna verzija stara je oko sedam godina, piše CNN.