Forbes je testirao električni Fiat 500e iz 2024. godine

LIFESTYLE Forbes 20. jun 2024. 17:05
featured image

20. jun 2024. 17:05

“Kada je stigao moj Fiat 500e, par dana uopće nisam ulazio u njega, i ne samo zbog kiša koje su pljuštale tog tjedna,” piše suradnik Forbesa, Josh Max.

Max kaže kako je 500e vizualno iznimno privlačan – “sve crveno je dobar start” – ali istovremeno je izgledao kao da ga svi drugi automobili na cesti mogu zgnječiti.

“Ipak, treba se suočiti sa stvarima. Tako sam jednog jutra na stražnje sjedalo stavio svog psa i krenuo,” piše.

Trebalo mu je da stigne do kraja ulice i već se zaljubio u Fiat 500e. Najprije, bio je dovoljno prostran za vozača i njegovog psa. “Za razliku od drugih vozila koja sam testirao, a u kojima mi se pas nikako nije mogao smiriti, ovaj put je čitavo vrijeme fokusirano sjedio na mjestu.”

Također mu se svidjela činjenica da novi električni Fiat bez problema zaobilazi sve prepreke. Morate se okrenuti na suprotnu stranu? To možete samo učiniti, bez razmišljanja. “Uz to, svi vas vole vidjeti. Slatkoća ima svoje prednosti: nitko na cesti nije bio agresivan ili bezobrazan,” piše.

2024 FIAT 500e / FOTO: FIAT

Fiat 500e ima i svoje mane. Njegov domet od 225 do 240 kiloometara poprilično je malen. To ne bi trebao biti problem – ako na vašoj ruti ima dovoljno brzih punjača.

Unutrašnjost

U ovaj automobil stane vozač, suvozač i veliki pas ili par male djece, ali odrasle osobe, teško. Solidan infotainment sustav od 10,3 inča ima softversko sučelje Uconnect 5, a zvuk je zadovoljavajuć. Sve u svemu, interijer je moderan i ugodan.

2024 FIAT 500e / FOTO: FIAT

Motor

Automobil ima jedan električni motor snage 87 kW, odnosno približno 117 konjskih snaga.

Cijena

Početna cijena Fiata 500e za 2024. godinu iznosi 34,095 dolara, a raste na 37,595 ovisno o opcijama i dodacima koje odaberete.

Performanse

Jedina opcija je vožnja s prednjim kotačima, što je dobra stvar za malene automobile koji moraju moći voziti po snijegu ili ledu. Ubrzanje je na autocestama slabašno: 100 kilometara na sat doseže za oko 8,5 sekundi. Dolazi u tri različita regenerativna načina: NormalRange i Sherpa.

2024 FIAT 500e / FOTO: FIAT

Vožnja je tvrda, ali kabina je tiha. Na neravnim cestama morate čvrsto držati volan jer će vam u suprotnom izletjeti iz ruke. Nema se mnogo toga još za reći o vožnji, osim da ona odgovara veličini vozila (malenoj) i motoru (slabom). Kod ovog automobila ne možete očekivati strašno moćno iskustvo.

Zaključak? “Ovaj automobil donosi točno ono što se i očekuje: elegantan maleni električni automobil,” zaključuje Max.

Autor originalnog članka: Josh Max, suradnik Forbesa
Link: Test-Driving The All-Electric 2024 Fiat 500e
(Prevela: Nataša Belančić)