Izrael gubi privlačnost za milionere jer rat razbija njegov imidž ‘sigurne luke’

featured image

20. jun 2024. 13:54

Izrael više nije među prvih 10 zemalja koje privlače milionere prema novom privatnom izvještaju o bogatstvu.

Henley Private Wealth Migration Report 2024, koji je u utorak objavila savjetodavna firma za investicijske migracije Henley & Partners, prati godišnje zarade i potrošnju milionera.

Ona mjeri razliku između imovine bogataša u zemlji van nje.

Između 2013. i 2022. godine, Izrael je imao preko 10.500 bogatih, prema Henley & Partners.

Međutim, firma je rekla da su događaji u 2023. preokrenuli ovaj trend – Izrael je sa 1.100 milionera u 2022. preokrenuo na oko 200 milionera prošle godine.

U njemu je pad Izraela opisan kao “veliki preokret” usred sukoba zemlje s Hamasom i tekuće invazije na Gazu.

Dan Marconi, viši savjetnik za klijente u Henley & Partners Israel, rekao je u saopštenju za javnost: “Ovaj seizmički pomak naglašava koliko brzo sukob može razotkriti privlačnost zemlje za bogate.”

“Rat koji je u toku ne samo da je srušio imidž Izraela kao sigurnog utočišta, već je i zaprijetio da zasjeni njegova ekonomska dostignuća”, dodao je.

REUTERS/Marko Djurica

U mejlu za Business Insider, Markoni je rekao da nije samo sukob doveo do odliva, već i kontroverzne reforme pravosuđa koje su podigle bauk građanskih nemira i stvorile “veliku neizvesnost”.

Rekao je da je to dovelo do toga da su mnogi bogati pojedinci dobili dodatno državljanstvo.

Prema podacima Henley & Partners-a, u 2023. godini upiti o imigracijskim programima u zamjenu za investicije Izraelaca porasli su za 232%.

Markoni je rekao: “U svjetlu ovog trenda, mnogi od njih su bili primorani da naprave alternativne planove za hitne slučajeve, umjesto da nužno napuste Izrael.”

Markoni je u razgovoru za BI rekao da misli da je preokret trenda privremen i da sumnja da bi se Izrael mogao vratiti među prvih 10 u narednim godinama.

Rekao je: “Činjenica da imate plan B ne znači da će imidž Izraela biti trajno narušen ovim; to je samo da imate opciju drugog prebivališta ili drugog državljanstva.”

Uprkos nedavnom odlivu milionera , Markoni je rekao za Business Insider da i dalje postoji izvlačenje bogatih pojedinaca.

Ekonomski, Izrael nudi primamljive poreske olakšice, kao što je 10-godišnji poreski odmor na inostrane zarade za nove imigrante. Osim toga, kao jedina jevrejska država na svijetu, rekao je da će uvijek privlačiti bogate pojedince koji traže vjersko utočište.

članku za Henley & Partners, Markoni je takođe istakao da se Izrael dugo “istakao kao rijetka ekonomska svijetla tačka u turbulentnom regionu”.

Njegov tehnološki sektor u procvatu, atraktivni porezni poticaji i privlačna klima, hrana i kultura učinili su ga središtem za bogate globalne investitore.