U svijetu prošle godine instalirano 87 posto više solarnih elektrana nego 2022.

BIZNIS Forbes Slovenija 20. jun 2024. 13:27
featured image

20. jun 2024. 13:27

U svijetu je prošle godine instalirano 447 gigavata (GW) solarnih elektrana, što je 87 posto više nego godinu prije. Daleko najviše novih kapaciteta instalirano je u Kini.

Porast je bio neravnomjerno raspoređen širom svijeta: 80 posto novih kapaciteta instalirano je u 10 zemalja. Kina je na vrhu (253 GW), slijede SAD (32,4 GW), Brazil (15,4 GW), Njemačka (15 GW), Indija (12,5 GW), Španija (8,9 GW), Japan (6,2 GW), Italija (5,2). GW), Australija (5,1 GW) i Nizozemska (4,9 GW), navodi se u izvještaju SolarPower Europe, prenosi STA.

Novoinstalirani kapacitet pokrio bi više od polovine godišnjih potreba Indije za električnom energijom ili cjelokupnu godišnju potrošnju Švedske, Nizozemske, Belgije, Finske, Češke, Austrije, Portugala i Grčke zajedno, naveli su iz evropskog udruženja fotonaponske industrije SolarPower Europe koje je član Globalnog solarnog savjeta.

Prema procjeni Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA), stvarna proizvodnja energije iz solarnih elektrana iznosi 17 posto maksimalnog mogućeg kapaciteta tih elektrana i to su u udruženju uzeli u obzir pri poređenju novoinstalirane snage i potrošnje električne energije po zemljama.

Tržište snažno raste

Globalno fotonaponsko tržište brzo raste. U 2010. godini postojalo je svega četiri posto trenutnog tržišta. Energija iz sunca prednjači među obnovljivim izvorima, lani je 78 posto sve novoinstalirane proizvodnje iz obnovljivih izvora bilo iz sunca. Ulaganja u fotonapon veća su od ulaganja u sve ostale obnovljive izvore zajedno.

“Svijet je uistinu ušao u solarno doba. Nebo više nije granica. Koliki će doseg solarna energija imati zavisiće o pristupu finansiranju i političkoj volji da se uspostave fleksibilni energetski sistemi za obnovljive izvore energije,” navela je u izvještaju Walburga Hemetsberger, glavna izvršna direktorica Solar Power Europea.

Lani su 33 zemlje instalirale najmanje 1 GW solarne elektrane, dok je godinu prije bilo 28 takvih zemalja. U udruženju očekujuda će ove godine u svijetu biti instalirano 2 TW solarnih elektrana, nakon što je 2022. godine zabilježena prekretnica dostizanjem 1 TW instaliranih kapaciteta. Za period između 2024. i 2028. godine, međutim, očekuju usporavanje rasta. Predviđaju to stoga što su, između ostalog, kamatne stope i dalje visoke, što je energetska kriza i elektroenergetske mreže teško prate rast korišćenja obnovljivih izvora, rezimira STA.

Među zemljama u kojima je kapacitet solarnih elektrana prošle godine premašio jedan gigavat je i Slovenija. Krajem 2022. njihovi su kapaciteti iznosili 697,7 megavata (MW), a lani su povećani za više od 400 MW.