Microsoft više nije najvrijednija kompanija na svijetu, lider je Nvidia

BIZNIS Forbes BiH 20. jun 2024. 10:16
featured image

20. jun 2024. 10:16

Kada je u februaru ove godine američka kompanija za proizodnju čipova Nvidia prestigla po vrijednosti Google i Amazon, bilo je samo pitanje mjeseca kada će dosegnuti sami vrh. I to se desilo u utorak, kada su joj dionice porasle za 3,5 posto (135,60 dolara), što je bilo dovoljno da dosegne tržišnu vrijednost od 3,33 biliona dolara i sa prvog mjesta skine kompaniju Microsoft.

Peromjena na liderskoj poziciji uslijedila je nakon što su dionice Microsofta pale za 0,2 posto, a njena tržišna vrijednost iznosila 3,32 biliona dolara.

Koliko je nadmoćna Nvidija u svijetu tehnoloških komapnija pokazuje najbolje činjenica da, dok su Microsoftu dionice rasle do 19 posto, njene su tokom 2024. godine dosezale rast od oko 173 posto.

Kompanija je daleko najpoznatiji proizvođač tehnologije poluprovodničkih čipova koji pokreću generativnu vještačku inteligenciju. Nvidia, danas zauzima više od 80 posto udjela na tržištu čipova umjetne inteligecije, te je magnet za investitore koji su impresiornirani ne samo njenim potencijalom za ulaganja u AI, već i ionako fantastičnim rezultatima.

U posljednjih deset godina, vrijednost dionica Nvidije porasla je za 17.000 odsto, što je najbolji povrat bilo koje dionice na indeksu S&P 500 i gotovo trostruko veći od drugoplasiranog proizvođača čipova Advanced Micro Devices.

Finansijsku dobit nije ostvarila samo kompanija, već i njen osnivač, izvršni direktor Jensen Huang, čije bogatstvo je u utorak poraslo za četiri milijarde miijarde dolara. Ovo je Jensenov najviši rang na Forbes listi milijardera do sada. Neto bogatstvo Huanga, koji posjeduje tri posto udjela u Nvidiji, danas iznosi 119 milijardi dolara.