U dva mjeseca znatno skočile cijene prirodnog plina na berzama u SAD i EU, šta slijedi?

EKONOMIJA Forbes Hrvatska 19. jun 2024. 16:02
featured image

19. jun 2024. 16:02

Početkom lipnja su, zbog prekida proizvodnje u norveškom postrojenju Nyhamna, budućnosnice za prirodni plin dosegle 36 eura za megavatsat, što je bila najviša razina od prosinca prošle godine

Od sredine travnja su budućnosnice za američki prirodni plin (futures) porasle za 62 posto, a u Europi, na nizozemskoj burzi, rast je 18 posto, piše Euronews ovih dana, objašnjavajući to intenziviranjem geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku, smanjenjem proizvodnje prirodnog plina u SAD-u, prekidima dobave iz Norveške te očekivanjima rasta potražnje.

Početkom lipnja su, zbog (privremenog) prekida proizvodnje u norveškom plinskom postrojenju Nyhamna, budućnosnice za prirodni plin dosegle 36 eura za megavatsat, što je bila najviša razina od prosinca 2023. godine.

Portal podsjeća da su Norveška i SAD, nakon izbijanja rata u Ukrajini, preuzeli ulogu primarnog europskog opskrbljivača koju je ranije imala Rusija, pa je plin iz Norveške lani činio 30 posto, a iz SAD-a 19 posto opskrbe EU-a (u međuvremenu je, doduše, skočila opskrba ruskim LNG-em na 16 posto). S druge strane, ove je godine američka proizvodnja plina pala za 9 posto.

Navodi se kako bi zbog vrućeg ljeta na sjevernoj hemisferi moglo doći do daljeg rasta potražnje zbog klima uređaja te potreba industrijskih postrojenja. „Unatoč smanjenju cijena prošlog tjedna, prirodni plin bi se ipak mogao suočiti s pritiskom rasta u nadolazećim mjesecima“, piše Euronews.

Inače, navodi se i kako se očekuje da će bum u području umjetne inteligencije dovesti do velikog skoka potražnje za električnom energijom, a obnovljivi izvori energije to još neće moći zadovoljiti idućih godina, pa će prirodni plin ostati bitan izvor za proizvodnju električne energije. Prema Goldman Sachsu, prirodni plin bi mogao osigurati 60 posto električne energije koje će trebati Amazonu, Alphabetu, Microsoftu, Meti i drugima za podatkovne centre i funkcioniranje umjetne inteligencije.