Izrael kao na dlanu: “Ovo je psihološki teror, zahtijevam da zaštite Haifu”

featured image

19. jun 2024. 14:28

Izrael je u utorak upozorio Hizbullah na izglede za “potpuni rat” nakon što je libanonska militantna grupa objavila 9-minutni video, navodno snimljen dronom, koji prikazuje izraelske vojne i civilne lokacije u nekoliko izraelskih gradova.

“Približavamo se trenutku odluke da promijenimo pravila igre protiv Hizbullaha i Libana”, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz u izjavi za X. “U sveopćem ratu, Hezbolah će biti uništen, a Liban je teško povrijeđen”, dodao je.

Dijelovi snimaka Hizbullah, snimljeni tokom dana, tvrdili su da prikazuju Krayot, skup “veliko naseljenih” stambenih gradova sjeverno od izraelskog grada Haife i 28 km (17 milja) južno od libanonske granice, zajedno s tržnim centrima i zgradama.

Drugi dijelovi su tvrdili da prikazuju vojni kompleks u blizini Haife koji pripada izraelskom proizvođaču oružja Rafaelu – uključujući baterije Iron Dome, skladišta projektila i radarske lokacije – te vojne čamce, brodove i skladišta nafte u luci Haifa.

Members of Hezbollah attend the funeral of Taleb Abdallah, also known as Abu Taleb, a senior field commander of Hezbollah who was killed by what security forces say was an Israel strike yesterday night, in Beirut's southern suburbs, Lebanon June 12, 2024. REUTERS/Mohamed Azakir

Objavljivanje videa prati višemjesečne intenziviranje prekograničnih napada između Hizbullaha i Izraela nakon napada Hamasa 7. oktobra i vojne akcije Izraelskih snaga u Gazi koja je uslijedila.

U svom odgovoru, Katz je također podvukao globalne posljedice svakog potencijalnog napada na Haifu. “(Generalni sekretar Hizbullaha Hassan) Nasrallah se danas hvali da je fotografisao luke Haifu, kojima upravljaju ogromne međunarodne kompanije iz Kine i Indije, i prijeti da će ih oštetiti”, rekao je.

SAD i njihovi saveznici mjesecima su upozoravali Hizbullah, islamski pokret koji podržava Iran i koji ima jednu od najmoćnijih paravojnih snaga na Bliskom istoku, na eskalaciju sukoba u Izraelu. Tenzije su ipak rasle posljednjih sedmica.

Analiza CNN-a je geolocirala video na više lokacija u okolini Haife. Te lokacije uključuju niz osjetljivih područja, uključujući najmanje dvije vojne instalacije: bazu u sjevernoj Haifi i luku Haifa. Dron je također preletio rezervoare za naftu koji se nalaze sjeverno od Haife, aerodroma u Haifi i nekoliko stambenih naselja.

Israeli firefighters work following rocket attacks from Lebanon, amid ongoing cross-border hostilities between Hezbollah and Israeli forces, near the border on its Israeli side, June 13, 2024. REUTERS/Avi Ohayon

CNN je također analizirao sjene na video snimcima, koji ukazuju da je misija dronova iznad Haife trajala više sati ili se odvijala više dana. Analiza pokazuje da su dijelovi videa ubrzani.

Stručnjak za oružje Wim Zwijnenburg, vođa projekta za humanitarno razoružanje u holandskoj mirovnoj organizaciji PAX, rekao je za CNN da se čini da je dron vidljiv na snimku “model Qasaf-2k iranskog porijekla, vjerovatno proizveden lokalno”.

“Psihološki teror”

Gradonačelnik Haife, Yona Yahav, opisao je video kao “psihološki teror” i zatražio plan zaštite za svoj grad, kritizirajući komandante IDF-a što nisu posjetili Haifu od napada Hamasa 7. oktobra.

“Zahtijevam da vlada predstavi plan za masovnu odbranu Haife i pronađe vojno rješenje za uklanjanje prijetnje sa sjevera”, rekao je Yahav za izraelsku radio stanicu Reshet Bet .

CNN se obratio IDF-u za komentar na video.

Hizbullah je tvrdio da je video “prva epizoda”, sugerirajući da će se više video zapisa pojaviti duboko unutar izraelske teritorije.

Zastupnik Hizbullaha u libanonskom parlamentu koji je pomenuo video u objavi na društvenim mrežama također je nagovijestio da slijedi još više.

Hezbollah official Hashem Safieddine, stands near the coffin of Taleb Abdallah, also known as Abu Taleb, a senior field commander of Hezbollah who was killed by what security forces say was an Israel strike yesterday night, during his funeral in Beirut's southern suburbs, Lebanon June 12, 2024. REUTERS/Mohamed Azakir

“To je ono što je stranka [Hizbullah] objavila i vi ste vidjeli, ali ono što je skriveno je sve veće i veće i veće! Haifa i još dalje, izvan i izvan Haife”, rekao je Ibrahim Mousawi u objavi.

Čini se da je njegova poruka referenca na frazu koju je skovao Nasrallah tokom rata između Izraela i Hizbullaha 2006. godine, kada je rekao da će militantna grupa ispaliti rakete na Haifu “i izvan Haife”.

Izraelska vojska povećava spremnost

Izrael se priprema za mogućnost da bi diplomatski napori koje ulažu kako bi izbjegli sukob sa Hizbullahom, mogli propasti. Objavljivanje snimka dolazi kada izraelska vojska kaže da je “odobrila i potvrdila” operativne planove za ofanzivu u Libanu i donijela odluke o povećanju spremnosti trupa na terenu.

Planove su odobrili komandant Sjeverne komande i načelnik Uprave za operacije tokom zajedničke procjene situacije radi pripreme za nastavak borbenih dejstava, navodi se u saopštenju IDF-a.

Odobrenje operativnih planova ne znači da je rat između Izraela i Hizbullaha neminovan – ali signalizira da Izrael namjerava biti spreman za takav scenario.

Hizbullah je od 7. oktobra ispalio više od 5.000 raketa, projektila i dronova na sjever Izraela, tvrdeći da su njegovi napadi u znak solidarnosti s palestinskim narodom.

An Israeli firefighter walks near smoke and fire following over border rockets launching to Israel from Lebanon, amid ongoing cross-border hostilities between Hezbollah and Israeli forces, in northrn Israel June 12, 2024. REUTERS/Gil Eliyahu

Hizbullah je u prošlosti rekao da će prestati pucati na Izrael samo ako Izrael zaustavi rat u Gazi u kojem je ubijeno skoro 40. 000 Palestinaca, većinom žena i djece.

Sa svoje strane, Izrael je izveo stotine napada u Libanu i evakuisao oko 60.000 stanovnika sa sjeverne granice. Više od 90.000 Libanonaca također je napustilo svoje domove u toj oblasti.

SAD su tražile diplomatski izlaz kako bi izbjegle širi rat koji bi se mogao proširiti na regiju, šaljući specijalnog izaslanika Amosa Hochsteina u Izrael i Liban ove sedmice kako bi pokušao ublažiti tenzije.