Ponovo se prodaju italijanske kuće ‘po cijeni espressa’, imanja na Siciliji nude se za tri eura

LIFESTYLE Forbes Hrvatska 21. jun 2024. 13:53 > 21. jun 2024. 13:54
featured image

21. jun 2024. 13:53 > 21. jun 2024. 13:54

Prije četiri godine talijansko selo Sambuca di Sicilia postalo je viralno zbog prodaje nekretnina po cijeni od jednog eura. Takve su se mjere očuvanja ruralnih krajeva gdje kuće propadaju, a stanovništvo nemilice iseljava postale su vrlo popularna demografska mjera. Dok neke ponude ne izazivaju pažnju, ona u Sambuci polučila je veliko zanimanje

Kupci za talijanske jeftine kuće dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država i Bliskog istoka. Prodaja zapuštenih nekretnina u lokalnu je ekonomiju ubrizgala oko 20 milijuna eura. A sada sicilijansko selo stavlja još kuća na prodaju, piše EuroNews.

Cijena im je ipak malo porasla. Deset jeftinih kuća koje se prodaju u Sambuca di Sicilia sada stoje po tri eura. Trostruko je to poskupljenje u odnosu na cijene koje su vladale 2019. i 2021. godine.

Nekretnine su smještene u staroj gradskoj četvrti Saracen i navodno su strukturalno čvrste kao i one prodane u prethodnim akcijama.

Kuće, koje su napuštene nakon potresa 1969. godine, pripadaju lokalnim vlastima pa je proces prodaje lakši nego na mjestima gdje općine moraju povezivati ​​kupce i privatne vlasnike.

Nekretnine u ponudi su kuće s dvije do tri spavaće sobe ne veće od 80 kvadratnih metara izgrađene od kamena boje meda. Zgrade imaju dva ili tri kata, a neke imaju i terase.

Prije nego posegnete za novčanikom i počnete prebirati po kovanicama, treba naglasiti kako se te kuće prodaju dražbom najboljem ponuditelju. Tako da će kupoprodajna cijena vjerojatno biti znatno viša od simboličnog iznosa od tri eura. Dosad je većina prodana za između pet i deset tisuća eura.

Nekoliko kuća ima unutarnja dvorišta sa stablima limuna i svijetlim podovima popločanim majolikom. Međutim, većina nekretnina još je daleko od toga da bude spremna za život. Kupci će, baš kao i njihovi prethodnici, morati u opsežne renovacije. Stoga novi vlasnici mogu očekivati ​​kako će biti potrebno izdvojiti najmanje 30 tisuća eura za osnovnu obnovu, a za potpunu preobrazbu taj iznos može porasti i do preko 200 tisuća eura. 

Radovi na renoviranju moraju biti dovršeni u roku od tri godine od kupnje, inače kupci gube depozit od pet tisuća eura koji se uzima tijekom nadmetanja.

Sambucine “kuće po cijeni espressa” donijele su prijeko potreban prihod lokalnim zajednicama. Potaknule su i biznis donijevši posla za lokalne graditelje, arhitekte i dizajnere. Poradi toga otvoreni su i novi turistički smještaji i trgovine te prostori za rad na daljinu kako bi se privukli i digitalni nomadi. 

Mjera je promijenila i demografiju grada. Kupovina kuće na Siciliji osobito je popularna među kupcima iz Sjedinjenih Država, što je dovelo do toga da je grad prozvan “Mala Amerika”. 

Zainteresirani kupci mogu pronaći informacije na engleskom jeziku i fotografije dostupnih nekretnina, kao i obrasce za prijavu na internetskoj stranici gradskog vijeća.