Znate li šta su ‘Ponosna i Porodična 3 plus kartica’ i koji su im finansijski benefiti u BiH?

featured image

8. maj 2024. 16:28

“Porodica i ja smo neko vrijeme tražili odgovarajući bicikl, i nakon što smo ga pronašli, pri kupovini smo ostvarili i popust, što nam je mnogo značilo”, kaže za Forbes BiH Aida Arnautović iz Sarajeva, majka troje djece.

Aida je jedna od korisnica Porodične 3 plus kartice, zahvaljujući kojoj je i ostvarila spomenuti popust. No, osim bicikla, Aida sa ovom karticom ostvaruje pogodnosti i u drugim radnjama, poput apoteka naprimjer, gdje nerijetko za sebe i svoju porodicu kupuje određene suplemente i druge medicinske preparate.

“Posebno mi se sviđa dio iz programa kojim se umanjuje cijena školarine za djecu iz porodica tri plus, koja studiraju na državnim fakultetima. Kod mene jedno dijete studira na državnom, a drugo na privatnom univerzitetu, te u ovom trenutku ne pripadam ovoj kategoriji, budući da je uslov da dvoje ili više djece iz jedne porodice trebaju biti studenti na državnom fakultetu. Nadam se da će program u budućnosti obuhvatiti i privatne fakultete”, kaže Aida i dodaje da se značaj kartice ne ogleda samo u finansijskim benefitima.

Društveno priznanje roditeljima

“Oni jesu značajni i naravno da dobro dođu, ali je važna i zato što neko razmišlja o vama, i o tome da obraduje dijete sa popustom. Ove kartice su namijenjene svim porodicama neovisno o materijalnom statusu koje imaju troje i više djece, dio su programa kojim se osnažuje natalitet i olakšava roditeljima i djeci u izgradnji kvalitetnijeg života”, govori ona.

“Porodična tri plus kartica”, projekat je Udruženja “Porodice tri plus”, pokrenut prije dvije godine. Ova organizacija je jedinstvena po svom djelovanju u FBiH, koja zastupa, štiti i unapređuje porodice s troje i više djece u Bosni i Hercegovini. Kako pojašnjava njegov osnivač i predsjednik Mustafa Vlahovljak, njihove aktivnosti u ovom polju su uvijek usmjerene na sistemska rješenja, te se zalažu za set mjera kako bi se suštinski unaprijedio i olakšao život višečlanim porodicama u našoj zemlji.

“Ova kartica je i društveno priznanje roditeljima za koje smatramo da su heroji ovoga vremena, jer sada se odvažiti na mnogobrojnu porodicu, u ovim izazovnim vremenima, zaista je hrabar čin. Osim toga, projektom utječemo i na donosioce odluka, da i oni, kada vide ovako dobru organizaciju, snažnu organizaciju, odziv roditelja, prijem kod poslovnih, privrednih subjekata, da realiziraju sistemske mjere koje će unaprijediti životne prilike porodicama sa troje i više djece”, ističe Vlahovljak.

Porodična tri plus kartica, Foto: Udruženje “Porodice 3 plus”

Najnoviji podaci pokazuju da je natalitet na globalnom nivou u padu i taj trend je konstantan od 2000. godine. Kako piše medicinski naučni časopis “The Lancet” prosječni indeks plodnosti 2050. godine globalno, iznosit će oko 1,8 djece po ženi, što je ispod praga obnavljanja stanovništva. Istraživanje, koje je proveo Global Burden of Disease (GBD) pod vodstvom Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME), moguće je porediti sa projekcijama Ujedinjenih naroda iz 2022. godine koja kažu da će prosječan broj djece po ženi u 2050., iznositi oko 2,1 i 1,8 u 2100. godini.

Prema podacima internacionalnih organizacija, koje rade procjene, ukoliko se nastavi postojeći trend migracije stanovništva, BiH će 2070.godine imati milion i po stanovnika od čega će 40 posto biti starije od 65 godina. Ako uzmemo u obzir afrički kontinent, prosječna starost u tim zemljama je između 15 i 18 godina, dok je u BiH prosječna starost 43 godine.

Kartice ovog tipa jedan su od načina rješenja problema. Porodična tri plus kartica najveći je pronatalitetni projekat u FBiH.

Da bi porodica koja ima troje i više djece u FBiH postala vlasnik Porodične tri plus kartice postupak koji mora proći je vrlo jednostavan. Kako pojašnjava Vlahovljak, dovoljno je da svaki roditelj koji ima troje i više djece do 27 godina starosti, na stranici Udruženja, na kojoj su i sve potrebne informacije o privrednim i sportskim subjektima,koji su prijatelji projekta, odnosno kod kojih je moguće ostvariti popust sa karticom, ispuni online obrazac, koji je zapravo i pristupnica.

Mustafa Vlahovljak, osnivač i predsjednik Udruženja “Porodice 3 plus”

“Porodična tri plus kartica je u osnovi identifikacioni dokument, kojom roditelj ostvaruje popuste u privrednim i sportskim subjektima u FBiH. Ovaj projekt se svakodnevno razvija, u ovom trenutku dok razgovaramo pristupio nam je salon namještaja iz Mostara, koji želi biti prijatelj porodica iz ove kategorije”, kaže Vlahovljak i pojašnajava da su popusti s ovim karticama različiti, te se kreću od deset do 90 posto.

“Imate sportske klubove koji djeci iz porodica tri plus omogućavaju popust na članarinu od 50 posto, pa sve do besplatnih članarina”, kaže Vlahovljak, napominjući kako Udruženje ima više nego odličnu saradnju sa lokalnim i kantonalnim zajednicama, gdje su, zahvaljujući naporima Udruženja, učinjeni historijski pomaci u sistemskom prepoznavanju višečlanih porodica kao društvene kategorije u zakonu, što je u konačnici dovelo do dječijih dodataka u nekoliko kantona, za porodice tri plus, bez ikakvog imovinskog censuza, koje ranije nisu bile ostvarene niti po uslovima niti po iznosu.

Trenutno, porodice tri plus u FBiH mogu ostvariti popust u oko 160 privrednih subjekata i 170 sportskih klubova na preko 700 mjesta.

Foto: Unsplash

Benefit za porodice i firme

Identičan projekt, samo pod drugim imenom realizira se i u entitetu Republika Srpska, koji je pokrenula Fondacija za porodicu, a nosi naziv Ponosna kartica RS.

“Projekat je zaživio prije tri, odnosno četiri godine, kada je Fondacija Za porodicu sa sjedištem u Banjoj Luci animirala gradske uprave koje žele da se uključe u projekat, a to znači da porodice sa troje i više djece obavijestimo o projektu, da podnesu zahtjev, tj. prijavu, da popune kućnu listu, te to dostave gradskoj upravi, a mi dalje prosljeđujemo Fondaciji, koja štampa Ponosne kartice”, pojašnjava za Forbes BiH Slavica Ugrenović, samostalni stručni saradnik za dječiju i porodičnu zaštitu u Gradskoj upravi Grada Bijeljina.

Popuste koji roditelji sa troje i više djece mogu u RS-u ostvarivati se kreću od pet do 20 posto. Od početka 2024.godine, ova kartica vrijedi ne samo u RS-u već i u Srbiji.

Ugrenović pojašnjava da je projekt kao jedna od mjera pronatalitetne politike grada Bijeljine kao i drugih gradova u RS-u naišao na dobar odziv, te da su vrlo zadovoljni načinom na koji se projekt realizira u praksi.

“Zadovoljni smo, jer sve više porodica se priključuje projektu i podnose zahtjeve za karticu. Neki od njih koji je već imaju, raduju se što su naprimjer renovirali kupatilo i imali popust prilikom nabavke opreme, keramičkih pločica i slično. Imamo salone namještaja koji daju 20 posto popusta, kao i ponosne porodice sa privatnim biznisima koje također daju popust svim ponosnim porodicama, jedna od takvih je naprimjer porodica Đerić, koja ima stomatološku ordinaciju te obezbjeđuje popust od 20 posto za porodice sa troje i više djece. Košarkaški kub Radnik oslobađa djecu iz ponosnih porodica od plaćanja članarine, to je 40 do 50 maraka po djetetu”, kaže Ugrenović te ističe da u ovom trenutku Ponosna kartica ima 1400 korisnika.

Među porodicama koje je koriste je i porodica Petrović iz Bijeljine. Sanja Petrović je majka osmero djece, dvije kćerke i šest sinova. Iako je po struci profesorica razredne nastave, u struci, priča nam nikada nije radila, jer je bila posvećena odgoju svoje djece. Suprug, inače sveštenik, bio je zadužen za ekonomsko obezbjeđivanje porodice. Ona je kaže nam veselo, u svojoj kući bila svojoj djeci i učiteljica i nastavnica i profesorica. Danas su uigrana ekipa, te joj stariji nasljednici, kada za to ima potrebe, priteknu u pomoć oko mlađih članova porodice.

“Ovdje nije riječ samo o finansijskoj pomoći porodicama sa troje ili više djece, već je i društveno priznanje roditeljima koji su zaslužni članovi našeg društva. Svako ko stavi nekog drugog ispred sebe, da možda neke svoje potrebe stavi po strani i služi nekome drugome, je za pohvalu, i kada vidite da to donosioci odluka u vašoj zajednici prepoznaju, bude vam drago, naravno. Ja sam bila student na Pedagoškom fakultetu sa prosjekom 9,5, nisam se zaposlila, bilo je potrebno zaposliti u kući najmanje dvije žene, za ovo što sam ja radila sa svojm djecom. U Republici Srpskoj odnedavno se majkama sa četvero i više djece svaki mjesec uplaćuje minimalna plata RS-a, što je za pohvalu”, kaže Sanja i otkriva nam za koje proizvode je iskoristila pogodnosti Ponosne kartice koje su joj značajno olakšale kupovinu.

Sanja Petrović sa suprugom i njihovo osmero djece, Foto: Lični arhiv

“Uvijek smo se najviše radovali popustima u radnjama sa školskim priborom i sportskom opremom, naročito dječaci, koji su fudbaleri. Vidim da sada program pruža širok spektar besplatnih radionica, časove iz matematike, stranih jezika, mi nismo to koristili, jer nije bilo potrebe, ali jesmo naprimjer iskoristili popust kada smo trebali mijenjati dušeke na dječijim krevetima u prodavnici namještaja, gdje smo ostvarili popust od 15 posto. Kada je osmero djece u pitanju i toliki broj dušeka, to nije mali iznos”, sjeća se Sanja.

Osim u BiH, kartice ovog tipa, postoje i u mnogim drugim zemljama. Osim što kao pronatalitetni projekt donose radost, one porodicama donose benefite i društveno priznanje, ali su također poticajne i za firme da se uključe u što većem broju u projekat, jer time dobivaju dodatne korisnike svojih proizvoda i usluga, a njih nije malo.