Vakcina AstraZenece protiv Covida-19 više se neće koristiti, iz kompanije pojasnili zašto su povukli svoju autorizaciju za stavljanje u promet

Aktuelnosti Forbes BiH 8. maj 2024. 11:44
featured image

8. maj 2024. 11:44

AstraZeneca, britansko-švedska farmaceutska kompanija, širom svijeta, započela je povlačenje svoje vakcine protiv Covida-19, zbog kako su naveli u saopćenju, smanjene potražnje i postojanja niza novih vakcina koje su prilagođene za ciljanje na varijante Covid-19, i efikasne su protiv novih sojeva Covid-19.

AstraZeneca je 2021. godine promijenila naziv svoje vakcine u Vaxzevria koja je odobrena za upotrebu kod osoba u dobi od 18 godina i starijih, a daje se kao dvije injekcije, obično u mišić nadlaktice, u razmaku od otprilike tri mjeseca. Neke su ga zemlje također koristile kao dopunu.

Vaxzevria se sastoji od drugog virusa iz porodice adenovirusa modificiranog da sadrži gen za stvaranje proteina iz SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje Covid-19. Vakcina ne sadrži sam virus i ne može izazvati virus.

Općenito sigurna i učinkovita

„Razvili smo vakcine za nove sojeve Covida-19 i imamo višak. To je dovelo do pada potražnje za Vakzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje. AstraZeneca je stoga donijela odluku da pokrene povlačenje dozvola za stavljanje u promet za Vakzevria u Evropi”, saopćili su u ovoj farmaceutskoj kompaniji.

Podsjećamo, AstraZeneca je u martu dobrovoljno povukla svoje odobrenje (autorizaciju) za stavljanje lijeka u promet u Evropskoj uniji, dok je u utorak, 7 maja Evropska agencija za lijekove izdala saopćenje u kojem je navedeno da vakcina više nema dozvolu za upotrebu.

Iako se vakcina, piše britanski Guardian, općenito pokazalo sigurnom i učinkovitom, nosila je rizik od rijetke, ali ozbiljne nuspojave, poznate kao tromboza s trombocitopenijom ili TTS. Rijedak sindrom javio se kod otprilike dvije do tri osobe na 100.000 koji su bili vakcinisani Vaxzevriom. U sudskim dokumentima podnesenim Višem sudu u Londonu, navedeno je da vacina može u veoma rijetkim slučajevima da izazove TTS.

Proces na Višem sudu u Londonu

AstraZeneku tuži više od 50 navodnih žrtava i članova porodice, dok kompanija tvrdi da odluka o povlačenju vakcine nije povezana sa sudskim procesom ili priznanjem da može izazvati TTS, već da je vremenski okvir čista slučajnost.

Profesorica sa katedre za epidemiologiju na Univerzitetu Deakin u Australiji, Catherine Bennett, kaže, da je ova vakcina odigrala ključnu ulogu u svjetskoj borbi protiv virusa, naročito na početku pandemije, kada su vakcine bile dostupne u ograničenim količinama.

“Spasila je milione života i to se ne smije zaboraviti”, kazala je ona dodajući: “Bila je stvarno važan dio početnog globalnog odgovora. Međutim, ciljala je na početne varijante predaka. Sada smo se preselili u lanac vakcina gdje imamo dostupne proizvode koji jure za varijantama koje se pojavljuju. Došlo je i do promjene u računici rizika, s obzirom na to da je populacija mnogo zaštićenija i, iako naravno Covid i dalje uzrokuje smrt, sveukupno smo manje osjetljivi na bolest.”

Najnoviji savjet o cjepivu protiv Covid-19 koji je izdala Svjetska zdravstvena organizacija u aprilu savjetuje da formulacije vakcine protiv Covid-19 trebaju biti usmjerene na JN.1 lozu virusa, koja istiskuje postojeće varijante loze XBB.

Govoreći o učincima vakcine, AstraZeneca u svom saopćenju podsjeća: “Prema nezavisnim procjenama, više od 6,5 miliona života spašeno je samo u prvoj godini korištenja, a preko tri milijarde doza isporučeno je globalno”, stoji u saopćenju.