Evropa rizikuje da izgubi svoje najveće naftne kompanije zbog Amerike

featured image

7. maj 2024. 15:16

Dvije najveće evropske naftne kompanije, Shell i TotalEnergies, razmatraju napuštanje svojih berzi za Wall Streeta u potezu koji bi zadao veliki udarac Londonu i Parizu.

Britanski Shell ( SHEL ) druga je najveća kompanija na londonskom indeksu FTSE 100, predstavljajući 8,4% njene ukupne tržišne kapitalizacije, dok je francuski TotalEnergies ( TTE ) četvrti po veličini na indeksu CAC 40, sa 6% njegove vrijednosti .

Uprkos svom lokalnom statusu teškaša, obojica su nedavno izrazili frustraciju zbog niske vrijednosti svojih dionica u usporedbi s američkim naftnim kompanijama i iznijeli ideju o pomjeranju listinga svojih dionica preko bare.

Dionice TotalEnergies i Shell trguju uz odnos cijene i toka novca od 4,7 odnosno 5,2, u poređenju sa omjerom od 8,4 za Exxon Mobil ( XOM ) i 7,6 za Chevron ( CVX ). Što je omjer niži, veća je vjerovatnoća da će dionica biti potcijenjena.

Alastair Syme, izvršni direktor istraživanja globalnog energetskog kapitala u Citiju, kaže da Shell i TotalEnergies već dugo trguju uz “popust”. Ali taj je jaz dostigao najširu tačku prije otprilike dvije godine, odražavajući šire odstupanje između evropskih i američkih dionica.

Kompanije koje kotiraju na američkim berzama uživaju pristup većem fondu kapitala, rekao je za CNN. Investitorima bi bilo „mnogo ugodnije“ kupovati evropske energetske kompanije da su dio vrednijeg S&P 500 referentnog indeksa američkih dionica, navodi Syme.

Izvršni direktor TotalEnergiesa Patrick Pouyanne rekao je prošlog mjeseca da njegova naftna kompanija “ozbiljno” istražuje premještanje svoje liste u New York, te da će u septembru razgovarati o “pragmatičnom putu naprijed” sa svojim odborom.

Pipelines for the transport of oil natural gas and hydrogen,Image: 805341189, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

„Postojala je diskusija… sa odborom o pitanju (a) listinga SAD“, rekao je analitičarima tokom poziva. “Jasno je da u oblasti energetike i nafte i plina američki dioničari kupuju dionice, a evropski dioničari ne kupuju (na) na isti način.”

U međuvremenu, izvršni direktor Shella Wael Sawan rekao je Bloombergu u martu da je njegova kompanija “podcijenjena” u odnosu na Chevron i Exxon Mobil. Ako, nakon višestrukih napora da povećamo vrijednost svojih dionica, „moramo razmotriti sve opcije“, rekao je on.

U razgovoru o rezultatima sa analitičarima prošle sedmice, Sawan je rekao da prelazak na Wall Street “trenutno nije živa diskusija”, dodajući da je Shell fokusiran na otkup svojih dionica kako bi pomogao da se poveća njihova vrijednost. Kompanija je u četvrtak najavila otkup dionica u vrijednosti od 3,5 milijardi dolara u naredna tri mjeseca.

London vene

Ipak, i najmanji nagovještaj da bi Shell mogao razmisliti o napuštanju Londona potresao je glavnu gradsku berzu.

Nekoliko kompanija je  već  napustilo Londonsku berzu za druge gradove ili je izabralo New York za izlazak na berzu posljednjih godina. To uključuje britanskog proizvođača čipova Arm ( ARM ), koji je zabilježio najveću inicijalnu javnu ponudu u 2023. kada je izlistan na njujorški Nasdaq u septembru.

Izlazak Shell-a i TotalEnergies-a bi “izazvao potpunu krizu” na njihovim domaćim berzama, ali posebno na londonskim, prema Chris Beauchampu, glavnom tržišnom analitičaru u trgovačkoj platformi IG.

“Napuštanje bi zadalo tjelesni udarac indeksu (FTSE 100). Gubitak takvih kompanija samo bi osnažio ideju da u suštini postoji jedno tržište dionica na svijetu, SAD, a sve ostalo je naknadno”, rekao je za CNN.

FILE PHOTO: A truck drives down a street at Syncrude's oil sands operation on May 23, 2006 near Fort McMurray, Alberta. REUTERS/Todd Korol/File Photo

A ako Shell ode, BP ( BP ) — šesti po veličini sastavni dio FTSE 100 — može uslijediti. „Ako Shell dobije ogroman porast u procjeni (nakon ponovnog izlaska na berzu u New York), mogli bi to pogledati“, rekao je Syme u Citiju.

BP je u utorak prijavio profit manji od očekivanog od 2,7 milijardi dolara za prvo tromjesečje, što je 45 posto manje u odnosu na isti period prošle godine zbog, dijelom, pada cijena nafte i plina.

Učinak poslovanja, a ne odlazak iz Londona, ono je na što je kompanija trenutno fokusirana, izjavio je u utorak izvršni direktor BP-a Murray Auchincloss.

“To nije na našem dnevnom redu. Samo smo fokusirani na tromjesečne isporuke”, rekao je on za Reuters.

Klimatska razmatranja

Ne tako davno, ideja o ponovnom izlasku TotalEnergiesa u New York “bila bi nezamisliva”, rekla je Lindsey Stewart, direktorica istraživanja upravljanja investicijama u Morningstaru, za CNN.

Trenutne rasprave odražavaju stepen do kojeg su evropski dioničari „pojačali pritisak na integrirane energetske kompanije (u Evropi) da pojačaju svoju igru ​​po pitanju klimatskih obaveza i drugih (ekoloških, društvenih i upravljačkih) pitanja na način koji možda nije slučaj u Sjedinjenih Država”, dodao je.

Prošlog mjeseca, bivši izvršni direktor Shella Ben van Beurden rekao je da je kompanija “masovno potcijenjena”, ali da nije odustala od nade da će ostati u Londonu.

„Moramo da nastavimo da pokazujemo šta je to što možemo da ponudimo i za budućnost kao evropske naftne i gasne kompanije“, rekao je on tokom diskusije na samitu robnih proizvoda Financial Timesa u Švicarskoj. „Da je energetska tranzicija zapravo prilika velike vrijednosti i da nije neka vrsta zelene cijene koju moramo platiti jer smo slučajno u Evropi.”

Syme iz Citija kaže da je vjerovatnoća da će Shell i TotalEnergies preskočiti brod na kraju mala.