Američki naftni tajkun optužen za pokušaj udruživanja s OPEC-om kako bi manipulisali cijenama nafte na tržištu

featured image

3. maj 2024. 10:24

Scott Sheffield, osnivač i dugogodišnji izvršni direktor vodećeg američkog proizvođača nafte, pokušao je u dosluhu s OPEC-om i njegovim saveznicima nerealno povećati cijene, naveli su savezni regulatori u četvrtak.

Federalna trgovinska komisija saopštila je da je  Sheffield , tadašnji izvršni direktor Pioneer Natural Resources, razmijenio stotine tekstualnih poruka  u kojima se razgovaralo o cijenama, proizvodnji i dinamici tržišta nafte sa zvaničnicima Organizacije zemalja izvoznica nafte, ili OPEC-a, naftnog kartela predvođenog Saudijskom Arabijom.

Regulatori kažu da  je Sheffield koristio WhatsApp razgovore, lične sastanke i javne izjave kako bi pokušao “uskladiti proizvodnju nafte” u Permskom bazenu u Teksasu s onom OPEC-a i OPEC+, šire grupe koja uključuje Rusiju.

“Komunikacije Sheffielda su dizajnirane da pokriju krajnji rezultat Pioneer-a — kao i onih naftnih kompanija u OPEC-u i državama članicama OPEC+ — na račun američkih domaćinstava i preduzeća“, navodi se u žalbi FTC-a.

Za razliku od zemalja OPEC-a, o proizvodnji nafte u SAD-u bi trebalo odlučivati ​​slobodno tržište, a ne koordinacija među glavnim igračima.

Sheffield se povukao u decembru 2023. kao izvršni direktor Pioneera. Kompanija koju je osnovao najveći je proizvođač u Permskom bazenu, bogatom naftnom polju koje je pomoglo da SAD postane najveći svjetski proizvođač nafte i plina.

FTC je u četvrtak dao zeleno svjetlo  da Pioneer bude prodat ExxonMobilu za 60 milijardi dolara  — ali samo prema sporazumu koji sprječava Sheffielda da sjedi u Exxonovom odboru ili da bude savjetnik.

“Sheffieldovo prošlo ponašanje jasno pokazuje da on ne bi trebao biti ni blizu Exxonove sale za upravu”, rekao je Kyle Mach, zamjenik direktora Biroa za konkurenciju FTC-a u izjavi. “Američki potrošači ne bi trebali plaćati nepravedne cijene na pumpi samo da bi napunili džep izvršnog direktora.”

FILE PHOTO: A drone view of pipes to carry oil to docked tanker ships is seen at Westridge Marine Terminal, the terminus of the Canadian government-owned Trans Mountain pipeline expansion project in Burnaby, British Columbia, Canada April 26, 2024. REUTERS/Chris Helgren/File Photo

FTC navodi da je Sheffield “kampanja organizirao antikonkurentno koordinirano smanjenje proizvodnje” između i između američkih proizvođača nafte i OPEC-a i OPEC+.

Upitan o izvještajima da FTC razmatra da preporuči Sheffield da se suoči s krivičnim prijavama, glasnogovornik FTC-a Douglas Farrar rekao je za CNN: “FTC ima odgovornost da uputi na potencijalno kriminalno ponašanje i shvaća tu obavezu vrlo ozbiljno.”

Regulatori su priznali da Sheffield nije krio svoje napore da “uskladi” američku proizvodnju s onom OPEC-a, ukazujući na javne komentare koje je dao pozivajući američke rivale da budu “disciplinovani” u pogledu proizvodnje.

“Ali gospodin Sheffield se nije ograničio na javno davanje signala američkim kolegama – on je također vodio ponovljene privatne razgovore s visokim predstavnicima OPEC-a uvjeravajući ih da Pioneer i njegovi rivali iz Permskog bazena naporno rade kako bi zadržali proizvodnju nafte umjetno niskim”, rekao je FTC.

Koristeći taktiku OPEC-a

FTC je rekao da je Sheffield lobirao kod komisije iz Teksasa na početku pandemije Covida 2020. da uvede ograničenja proizvodnje na proizvodnju permske nafte, smanjenje za koje je rekao da bi povećalo cijene sirove nafte iznad tržišnih nivoa.

FTC je također rekao da, dok je Sheffield razgovarao o naporima za koordinaciju proizvodnje s drugim teksaškim proizvođačima, izvršni direktor Pioneer-a je rekao: „Ako Teksas bude prednjačio, možda možemo natjerati OPEC da smanji proizvodnju. Možda slijede Saudijska Arabija i Rusija. To je bio naš plan.”

Sheffield je dodao, prema regulatorima: “Koristio sam taktiku OPEC+ da bih napravio veći OPEC+.”

Globalne cijene nafte pale su za oko 50 posto početkom 2020. jer su pandemijska blokada desetkovala potražnju za plinom i avio gorivom. OPEC+ je odgovorio smanjenjem proizvodnje .

Pioneer je objavio izjavu u kojoj brani Sheffielda i tvrdi da “nije bila namjera niti učinak njegove komunikacije da se zaobiđu zakoni i principi koji štite tržišnu konkurenciju”.

“Ne slažemo se i iznenađeni smo žalbom FTC-a,” Pioneer je rekao u izjavi. “Gospodin Sheffield i Pioneer vjeruju da pritužba FTC-a odražava fundamentalno nerazumijevanje američkog i globalnog tržišta nafte i pogrešno tumači prirodu i namjeru postupaka gospodina Sheffielda.”

Ali Pioneer i Sheffield su signalizirali da se neće boriti protiv nalaza FTC-a, rekavši da “ne poduzimaju nikakve korake da spriječe zatvaranje spajanja.”

Exxon je u saopćenju naveo da je za optužbe saznao od FTC-a.

FILE PHOTO: The last section of pipeline is assembled on the Trans Mountain pipeline expansion project before operations are expected to begin in the second quarter of 2024, near Laidlaw, British Columbia, Canada, February 18, 2024. REUTERS/Chris Helgren/File Photo

“Oni su potpuno nedosljedni s načinom na koji poslujemo,” rekao je Exxon, napominjući da zvaničnici nisu izrazili “nema zabrinutosti zbog naše poslovne prakse” nakon što je kompanija dostavila više od 1,1 milion dokumenata kao odgovor na zahtjeve FTC-a.

Exxon je rekao da kao odgovor na zabrinutost FTC-a, neće dodati Sheffielda u svoj odbor. Kompanija je saopštila da očekuje da će posao za kupovinu Pioneera biti zatvoren u petak.