Nintendo kaže da će nasljednik Switcha biti predstavljen do marta 2025.

BIZNIS Vedran Drljević 7. maj 2024. 13:07
featured image

7. maj 2024. 13:07

Nintendo kaže da planira objaviti nastavak svoje popularne Switch konzole do marta 2025.

“Objavićemo nasljednika Nintendo Switcha u ovoj fiskalnoj godini,” napisao je Shuntaro Furukawa, predsjednik kompanije na X u utorak. “Proći će više od devet godina otkako smo objavili postojanje Nintendo Switcha u martu 2015.

Najava će biti dobrodošla vijest za obožavatelje koji su godinama plijenili na izglede za potencijalnog nasljednika Switcha, o čemu su Nintendo šefovi ostali zatvoreni.

Prodaja je u posljednje vrijeme opala. Kompanija očekuje da će prodati 13,5 miliona Switch jedinica u tekućoj finansijskoj godini, prema Reutersu, u poređenju sa prodajom od 15,7 miliona jedinica prošle godine.

Pixaby

Nintendo ima dugu i legendarnu tradiciju za konzole i igre, a Switch je bio jedan od njegovih najuspješnijih proizvoda do sada. Kada je prvi put lansiran 2017. godine, oduševio je svijet prvenstveno zbog svoje prenosivosti.

U vrijeme kada su glavni rivali poput Playstationa i Xboxa razvijali stacionarne konzole sa sve impresivnijom grafikom i procesorskom snagom, Nintendo se odlučio za drugi put.

Ručni prekidač se može koristiti i kao konzola za televizor kod kuće, a može se i baciti u torbu i igrati u pokretu.

Iako su njegove grafičke performanse bile mnogo niže od svojih rivala Sony ( SONY ) i Microsoft ( MSFT ), potrošači nisu imali ništa protiv zahvaljujući mnoštvu zabavnih i često porodičnih igara u Nintendovoj štali.

U posljednjih sedam godina, malo se promijenilo u smislu razvoja Switcha s tri različita modela koja su trenutno dostupna budućim vlasnicima.

Tu je Nintendo Switch OLED i njegov bogat, impresivan ekran; standardni Nintendo Switch sa svojim isprobanim hibridnim dizajnom; i jeftiniji i manji Nintendo Switch Lite za one koji uglavnom igraju u pokretu.