Kritičar Kremlja Kara-Murza osvojio je Pulitzerovu nagradu za kolumne pisane iz zatvorske ćelije

featured image

7. maj 2024. 12:44

Vladimir Kara-Murza, istaknuti ruski zagovornik ljudskih prava i kritičar Kremlja, dobio je Pulitzerovu nagradu za komentar napisan iz njegove zatvorske ćelije.

Kara-Murza služi 25-godišnju zatvorsku kaznu jer je javno kritikovao rat Moskve u Ukrajini. Međunarodna zajednica je naširoko osudila ovu kaznu kao drakonsku i politički motiviranu.

Prema Pulitzerovom saopštenju od ponedjeljka, Kara-Murza je dobio nagradu za svoje “strastvene kolumne” kao saradnik Washington Posta iz zatvora u Rusiji “pod velikim ličnim rizikom”.

Njegovo pisanje “upozorava na posljedice neslaganja u Rusiji Vladimira Putina i insistira na demokratskoj budućnosti njegove zemlje”, navodi se.

Supruga pisca, Evgenia Kara-Murza, izjavila je u ponedjeljak za Washington Post da je “zaista slomljena srca” što njen muž nije mogao biti prisutan da “sam prihvati ovo visoko priznanje”.

Ona je zahvalila Postu “što se pobrinuo da se Vladimirov glas čuje”.

Kara-Murza je prvobitno priveden u aprilu 2022, nekoliko sati nakon  intervjua za CNN  u kojem je kritizirao “režim ubica” ruskog predsjednika.

Kritičaru Kremlja suđeno je za krivična djela koja uključuju izdaju, širenje lažnih vijesti o ruskoj vojsci i omogućavanje aktivnosti nepoželjne organizacije.

Rusija je kriminalizirala kritiku vojske nakon njene pune invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Sud je rekao da će kaznu služiti “u popravnoj koloniji strogog režima”.

Kara-Murza je dugo bio kritičan prema Putinu i preživio je dva trovanja.

U martu 2022. govorio je pred Predstavničkim domom Arizone protiv rata. U svom  intervjuu za CNN u aprilu 2022. , politički disident je osudio Putinov režim zbog ciljanja kritičara.

On je ubrzo nakon toga uhapšen zbog “nepoštivanja naredbi organa za provođenje zakona”, kaže njegova supruga.