TEDxSarajevo o temama koje nam inače zvuče nedostižno: Možemo li život učiniti ljepšim?

featured image

7. maj 2024. 10:04

„Zamislite samo ulice sa sumornim fasadama koje bi mogle lako postati otvorene ulične galerije sa prekrasnim muralima, nemogućnost da saznamo kakvo nas vrijeme očekuje naredni dan, ili da li je digitalizacija dovela do evolucije u književnosti?”, pita se Ismar Lačević, osnivač i vlasnik TEDxSarajevo licence.

Kaže nam da su to su samo neka od pitanja na koja će se pokušati dati odgovori, i potaknuti na razmišljanje da li i mi sami možemo biti pokretač neke možda male, ali bitne promjene u našoj lokalnoj zajednici.

Ismar Lačević / TEDxSarajevo

TEDxSarajevo će 25. maja u Pozorištu mladih Sarajevo organizovati konferenciju pod nazivom „What if“, s ciljem stavljanja fokusa na pozitivni ugao posmatranja na procese u našoj lokalnoj zajednici koji život čine kvalitetnijim, ljepšim i funkcionalnijim. Kroz aktivnosti i rad uspješnih pojedinaca u različitim oblastima, postavit ćemo jedno vrlo važno pitanje, a to kako bi svakodnevni život izgledao da nemamo određene benefite koje ponekad uzimamo zdravo za gotovo?

Poznata lica među govornicima

Belma Tvico / belmatvico.com

Riječ će uzeti poznata modna dizajnerica Belma Tvico, umjetnik Benjamin Čengić, prof. dr. Admir Greljo, profesor teorijske fizike. Zatim Adnan Muminović – ekspert iz oblasti ekonomije, Merjem Hamzić – vlasnica čokoladnog biznisa Adis Ahmethodžić – književnik, Ana Drina – radna terapeutkinja, Nedim Sladić – magistar meteorologije, Aida Sejdić-Melezović – profesorica i aktivistkinja, Mirza Redžepagić – profesor gitare, te profesori Basics škole za muzički performans, dok će event moderirati Ognen Janeski.

Više informacija oko „What If“ konferencije, detalja oko govornika te agendu možete pronaći na zvaničnoj stranici događaja. Pridružite nam se na konferenciji koja će možda i vama promijeniti pogled i potaknuti vas na pitanje „šta ako se usudim na promjenu“!

O TED konferencijama

Foto: Marko Jovančić / TEDxSarajevo

TED je neprofitna organizacija posvećena idejama vrijednim širenja, često u obliku kratkih razgovora vodećih mislilaca i izvršilaca. Mnogi od ovih razgovora održani su na TED konferencijama, intimnim TED salonima i hiljadama nezavisno organizovanih TEDx događaja širom svijeta.

Video snimci ovih razgovora dostupni su i besplatni, na TED.com i drugim platformama. Audio verzije TED Talk-a objavljuju se za TED Talks Daily, dostupne na svim podcast platformama. TED-ove otvorene i slobodne inicijative za širenje ideja uključuju TED.com, gdje se svakodnevno objavljuju novi TED Talk video zapisi; TEDx, koji licencira hiljade pojedinaca i grupa za domaćinstvo lokalnih, samoorganizovanih TED-style događaja širom svijeta; TED Fellows program, koji bira inovatore iz cijelog svijeta kako bi pojačao utjecaj njihovih izvanrednih projekata i aktivnosti; Audacious Project, koji otkriva i finansira kritične ideje koje imaju potencijal da utiču na milione života; TED Translators Program, koji omogućava da se dobre ideje čuju na više jezika, TED razgovora tako da se velike ideje mogu širiti preko jezika i granica; i edukativne inicijative TED-Ed.

Foto: Marko Jovančić / TEDxSarajevo

U duhu ideja vrijednih širenja, TEDx je program lokalnih, samoorganizovanih događaja koji okupljaju ljude da podijele iskustvo slično TED-u. Na TEDx događaju, TED Talks video i zvučnici uživo se kombinuju kako bi podstakli duboku diskusiju i povezanost. Ovi lokalni, samoorganizovani događaji su brendirani kao TEDx, gde je x = nezavisno organizovan TED događaj. TED konferencija pruža opšte smjernice za TEDx program, ali individualni TEDx događaji su samoorganizovani.