TEDxSarajevo Salon: Novinari bh. medijske scene o uticaju umjetne inteligencije u branši; publika i dalje najviše vjeruje ljudima

LIDERI Forbes BiH 9. feb 2024. 13:45
featured image

9. feb 2024. 13:45

Umjetna inteligencija ubrzano mijenja pejzaž novinarstva, postavljajući pitanja o budućnosti struke i samoj ulozi novinara. Ova tehnološka revolucija donosi nevjerojatne mogućnosti, ali i izazove koji zahtijevaju pažljivo razmatranje. AI sve više ulazi u redakcije, pomažući u generiranju vijesti, analizi podataka i personalizaciji sadržaja. Sve ovo donosi efikasnost i brzinu, ali istovremeno otvara pitanja o autentičnosti, transparentnosti i etici.

Novinari se suočavaju s novim ulogama – od kreatora sadržaja do nadzornika AI algoritama. Dok umjetna inteligencija može poboljšati istraživačke procese i automatizirati rutinske zadatke, postavlja se pitanje kako će to utjecati na kvalitetu novinarskog sadržaja i profesionalnu autonomiju. Izazovi poput filtriranja lažnih vijesti, zaštite privatnosti i kontrole nad algoritmima postaju sve važniji. Stoga, dok se suočavamo s ovim tehnološkim napretkom, važno je razumjeti potencijalne utjecaje AI-a na novinarstvo i kako se novinari mogu prilagoditi i iskoristiti ove promjene u svoju korist.

“Publika još uvijek vjeruje ljudima, manje robotima”

Foto: Marko Jovančić / TEDxSarajevo

TEDxSarajevo je bio domaćin dinamičnog salonskog događaja pod nazivom “Emerging Media Technologies”, koji je zaokupio publiku diskusijom o posljednjim inovacijama koje oblikuju medijsku sliku. S liderima industrije, događaj je pružio je platformu za istraživanje transformativne moći tehnologije u medijima i njenih utjecaja na društvo.

“Digitalizacija transformiše novinarstvo, pružajući širi doseg i bržu distribuciju informacija. Umjetna inteligencija unapređuje procese prikupljanja, analize i prezentacije vijesti, ali postavlja pitanja o etici i integritetu novinarskog rada. Važno je pronaći balans tehnoloških alata s novinarskim integritetom koji je ključan za budućnost naše profesije.”, rekao je Semir Hambo, glavni i odgovorni urednik portala Klix.ba, osvrćući se na najnovije trendove u digitalnom novinarstvu i ulogu novih medijskih tehnologija u oblikovanju storytellinga.

Semir Hambo / Foto: Marko Jovančić / TEDxSarajevo

Urednica Forbes BiH i viša urednica međunarodnih vijesti na N1 televiziji, Ika Ferrer Gotić, ističe da, unatoč napretku tehnologije, etika i integritet ostati ključni u novinarstvu. “Istraživanja su pokazala da bosanskohercegovačka publika i dalje najviše vjeruje televiziji, dokazujući predanost tradicionalnim medijima. Publika i dalje vjeruje ljudima, otvorena je za prihvatanje ljudske greške u prenošenju vijesti i važnost ljudske komunikacije u izvještavanju.”, rekla je Ferrer Gotić.

Ika Ferrer Gotić / Foto: Marko Jovančić / TEDxSarajevo

U intrigantnoj transformaciji, radijski voditelji postaju digitalne ikone, šireći svoj utjecaj putem društvenih mreža. Unatoč napretku umjetne inteligencije koja je na testiranjima u Sjedinjenim Američkim državama pokazala da može zamijeniti ljude u medijima, vbarem u nekoj mjerim, nedostatak ljudskosti može umanjiti autentičnost i povezanost s publikom. Misterija leži u pronalaženju ravnoteže između tehnoloških inovacija i ljudske topline u novoj eri medija.

Umjetna inteligencija pokazala se kao alat u transformaciji radija kao medija, olakšavajući kreiranje sadržaja kroz automatsko generisanje vijesti i muzičkih selekcija prilagođenih slušaocima.

“Algoritmi pomažu u analiziranju preferenci publike i pružaju personalizirani doživljaj, poboljšavajući angažman i zadovoljstvo slušatelja. Integracija AI-a pomaže radiju da ostane relevantan i konkurentan u digitalnom dobu.”, rekla je Amna Osmanagić, vodeći glas u medijskoj produkciji RSG Media grupacije, nudeći uvjerljive perspektive o spoju kreativnosti i tehnologije u kreiranju sadržaja.

Amna Osmanagić / Foto: Marko Jovančić / TEDxSarajevo

Umjetna inteligencija donosi brzinu i efikasnost u novinarstvo, ali istovremeno postavlja izazove vezane uz etiku. Algoritmi mogu širiti dezinformacije i pristrane informacije, dovodeći u pitanje vjerodostojnost izvještavanja. Automatizacija također može umanjiti ljudsku odgovornost i moralnu prosudbu u procesu donošenja odluka. Unatoč tome, AI poboljšava brzinu prikupljanja i analize informacija, omogućavajući novinarima da brže reagiraju na vijesti. Dok se suočavamo s izazovima integriteta, važno je pažljivo balansirati tehnološke inovacije s moralnim principima novinarstva.

TEDxSarajevo važan partner u promicanju inspirativnih priča iz Bosne i Hercegovine

Foto: Marko Jovančić / TEDxSarajevo

“TEDxSarajevo Salon o tehnološkim inovacijama bio je izuzetno uspješan. Novinari najčitanijih i najgledanijih medija u našoj zemlji su hrabro pristupili analizi medija, pružajući dubok uvid u njihovu ulogu u promicanju tehnoloških promjena i društvenog napretka. TEDxSarajevo Salon o uticaju umjetne inteligencije nam je dao primjere iz prve ruke novinara. Inspiraciju koju su pružili nadolazećoj generaciji novinara za mene je bila najsvjetlija tačka večeri.”, izjavio je Ismar Lačević, osnivač i odgovorni menadžer, TEDxSarajevo.

“Ponosni smo što smo bili domaćini ovako bitne diskusije o razvoju medijskih tehnologija. Uvidi koje su podijelili naši panelisti naglašavaju važnost prihvaćanja inovacija i prilagođavanja u navigaciji složenosti digitalnog doba, ali i kako se pripremiti za to”, rekao je Lačević.

Ismar Lačević / TEDxSarajevo

Lačević, kao dio TEDxVienna tima se 2017. godine vratio u Sarajevo i vođen iskustvom u Beču želio je stvoriti pozitivan utjecaj u lokalnoj zajednici osnivanjem lokalne TEDx organizacije. Početkom 2018. godine, TEDxFerhadija je sačinjen od tima mladih ljudi. 2022. godine TEDxFerhadija je dobio premium licencu koju je odobrio TED čime je osnovan TEDxSarajevo. Od 2018. Ismar je, zajedno s cijelim TEDxSarajevo timom, bio domaćin 10 događaja koji pokrivaju teme od ljudskih prava i pametnih gradova do razumijevanja osnovnih vrijednosti emocionalne inteligencije u digitalnom svijetu.

Foto: Marko Jovančić / TEDxSarajevo

Kroz salon TEDxSarajevo, prisutni su bili uključeni u stimulativnu diskusiju o temama u rasponu od umjetne inteligencije i ChatGPT-a do deep fake videa i lažnih vijesti.

TEDxSarajevo Salon na temu “Emerging Media Technologies” je primjer posvećenosti organizacije podsticanju smislenih razgovora i ideja vrijednih širenja. Kako tehnologija nastavlja da preoblikuje medijsku sliku, ovakvi događaji služe kao katalizatori za inovacije i istraživanja, podržavajući pojedince da prihvate promjene i usmjere moć novih tehnologija za širu dobrobit.

O TED-u

Foto: Marko Jovančić / TEDxSarajevo

TED-ova misija je da otkrije i širi ideje koje pokreću maštu, prihvaćaju mogućnosti i kataliziraju utjecaj. Organizacija je posvećena radoznalosti, razumu, inovacijama i potrazi za znanjem — bez agende.

TED je započeo 1984. kao konferencija na koja spaja tehnologiju, zabavu i dizajn, a danas obuhvata mnoštvo zajednica i inicijativa širom svijeta koje istražuju sve, od nauke i poslovanja do obrazovanja, umjetnosti i globalnih problema. Osim stotina TED predavanja moderiranih na godišnjim konferencijama i objavljenih na TED.com, proizvode originalne podcaste, kratke video serije, animirane TED-Ed lekcije i TV programe koji su prevedeni na više od 100 jezika i distribuirani putem partnerstava širom svijeta. Svake godine, više od 3.000 nezavisno vođenih TEDx događaja okuplja ljude kako bi podijelili ideje i premostili podjele u zajednicama na svim kontinentima.

Foto: Marko Jovančić / TEDxSarajevo

Kroz projekat Audacious, TED je pomogao da se katalizuje skoro 3 milijarde dolara u finansiranju za projekte koji nastoje da učine svijet ljepšim, održivijim i pravednijim. 2020. godine TED je pokrenuo Countdown, inicijativu za ubrzanje rješenja za klimatsku krizu i mobiliziranje pokreta za budućnost bez emisija.

TED je u vlasništvu neprofitne, nestranačke fondacije, koja za cilj ima da pomogne u stvaranju budućnosti kojoj vrijedi težiti.