Top menadžeri u Davosu o vještačkoj inteligenciji: Još uvijek nismo sigurni u AI

EKONOMIJA Forbes 26. jan 2024. 17:26
featured image

26. jan 2024. 17:26

Generativna vještačka inteligencija (AI) doživjela je masovnu primjenu. Ali nova istraživanja objavljena na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj pokazuju da brojni top menadžeri i rukovodioci i dalje smatraju da tek treba vidjeti koliko i na koji način vještačka inteligencija može da doprinose rastu produktivnosti.

Ako je na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švicarskoj ove godine o nečemu bilo riječi na skoro svakom panelu, okruglom stolu, čak i na šetalištu, to je vještačka inteligencija. “To je tema o kojoj su svi govorili“, kaže John Romeo, izvršni direktor Oliver Vajman Foruma, istraživačkog ogranka konsultantske firme, u intervjuu pod naslovom: „To je sigurno privuklo svu pažnju ove godine“.

Ali usred čitave priče i uprkos velikoj primjeni vještačke inteligencije, nedavne ankete konsultantskih firmi Oliver Vajman, Boston konsalting grupe i Asenčer, pokazuju da rukovodioci smatraju da AI tek treba da napreduje i da se razvija i da još nije donijela viši nivo produktivnosti.

“Brzina korištenja tehnologije je drugačija od bilo čega što smo ranije vidjeli, dostigli smo masovnu primjenu za manje od godinu dana“, rekla je Ana Kreačić, glavni operativni direktor u Oliver Vajman Forumu. Ipak, “većina rukovodilaca shvata da se to neće dogoditi preko noći. Moramo da pređemo sa povećanja individualne produktivnosti ka prednosti timske i organizacione produktivnosti“.

FILE PHOTO: Salesforce's slogan related to Artificial Intelligence (AI) is displayed on a window during the 54th annual meeting of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 16, 2024. REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Među radnicima, 30 odsto zaposlenih kaže da generativna vještačka inteligencija nije uticala na njihovu produktivnost, dok šest odsto navodi da je zapravo pogoršala situaciju, prema globalnom istraživanju u kome je učestvovalo 25.000 ljudi, a koje je ove nedjelje objavio Oliver Vajman.

Zaposleni objašnjavaju da zbog toga što nisu vješti sa tehnologijom, njihove smjernice za poslodavce produžavaju vrijeme koje je potrebno da se AI koristi u poslu. Takođe navode i da AI ne daje zadovoljavajuće rezultate pa im povećava obim posla zbog pregleda i sređivanja onog što je AI već obavio. Da su ih poslodavci neadekvatno obučili reklo je 57 odsto radnika.

Vajman predviđa da uticaj generativne vještačke inteligencije na veći rast produktivnosti može da se očekuje tek za šest do 10 godina, navodi se u izvještaju.

FILE PHOTO: A slogan related to Artificial Intelligence (AI) is displayed on a screen in Intel pavilion, during the 54th annual meeting of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 16, 2024. REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Tokom panela na tu temu u Davosu, izvršni direktor Dilojta, Jo Ukuzoglu, rekao je da „trenutno oko toga ima puno napornog rada – previše je nepoznanica i floskula“. Dodao je da su “neki izrazili zabrinutost da se ova tehnologija tako brzo razvija u odnosu na ljudske kapacitete i da zato neće dovesti do talasa inovacija kao što se ranije dešavalo”.

U odvojenoj anketi Boston konsalting grupe (BCG), koja je sprovedena u Davosu među 1.400 direktora, 66 odsto lidera kaže da je nesigurno ili potpuno nezadovoljno dosadašnjim napretkom svoje kompanije u oblasti vještačke inteligencije. Rukovodioci su rekli da postoji manjak stručnjaka koji poznaju vještačku inteligenciju, da su nejasni planovi i investicioni prioriteti za primjenu AI, kao i da način održavanja odgovorne vještačke inteligencije nije bezbjedan, što se odnosi na etiku i smjernice u vezi sa upotrebom AI.

Istraživanje BCG-a odražava pristup među liderima po principu – “čekaj i vidi“. Dvije trećine top menadžera reklo je da će biti potrebno najmanje dvije godine da vještačka inteligencija uđe u potpunu primjenu, a 71 odsto je fokusirano na manje eksperimente i male niše u primjeni AI.

U nedavnom istraživanju Asenčera, u kojem je učestvovalo 3.400 top menadžera, samo 27 odsto je reklo da su njihove organizacije spremne da povećaju generativnu vještačku inteligenciju, dok 44 odsto kaže da će biti potrebno više od šest mjeseci da to urade i vide prednosti primjene.

Skoro tri četvrtine ispitanika reklo je da zbog zabrinutosti društva u vezi sa odgovornom upotrebom vještačke inteligencije pristupaju vrlo oprezno investicijama.

Drugi ističu da njihovi radnici nisu spremni za AI. U odvojenom istraživanju Asenčera, objavljenom 16. januara, 36 odsto rukovodilaca navelo je da njihovi radnici neće da prihvate u potpunosti generativnu vještačku inteligenciju zbog nerazumijevanja tehnologije.

U panel diskusiji u Davosu o uticaju AI na produktivnost, izvršni direktor kompanije Sanofi, Pol Hadson, istakao je da kada je u pitanju vještačka inteligencija, “postoji doza straha vezana za bezbjednost i privatnost podataka“.

To odražava ono što poručuje i Ana Kreačić. Ona kaže da rukovodioci „vide ogroman potencijal AI, ali još uvijek žele da je na razuman način testiraju. I iz tog razloga, mnogi su postavili zaštitne ograde”.

“Dobitak u vidu rasta produktivnosti je individualizovan ili je tek na mikro nivou“, kaže John Romeo. “Još uveijk nismo vidjeli razmjere – industrijalizaciju, standardizaciju, operacionalizaciju – gdje čitave organizacije počinju da se restrukturiraju zahvaljujući razvoju AI tehnologije. Mi smo u vrlo ranoj fazi„.

Emi Lukas, novinarka Forbes