Tržišna vrijednost Microsofta sada je veća od cjelokupnog BDP-a Francuske

Kompanije Forbes BiH 25. jan 2024. 18:49 > 25. jan 2024. 18:52
featured image

25. jan 2024. 18:49 > 25. jan 2024. 18:52

Zahvaljujući ulaganju u vještačku inteligenciju koja je dovela do povećanja vrijednosti dionica kompanije, Microsoft je ove sedmice prvi put u svojoj historiji premašio tržišnu kapitalizaciju od tri biliona dolara. Microsoft je ovime postao druga kompanija koja je premašila ovu vrijednost, nakon što je Apple u julu prošle godine postao prva kompanija koja je dosegnula historijsku prekretnicu odnosno vrijednost od tri biliona dolara.

Vrijednost dionica Microsofta u srijedu je porasla za do 1,5 posto i dosegla rekordnih 404,72 dolara po dionici, što je ukupnu vrijednost dionica kompanije dovelo do 3,004 biliona dolara.

Ovaj poslovni vrhunac kompanija može zahvaliti svojom spremnošću da ulaže u OpenAI. Naime, još prošle godine kompanija je najavila ulaganje od 10 milijardi dolara u OpenAI, i integraciju ChatGPT alata u Teams i Office pakete.

Vrijednost Microsoftovih dionica posljednjih mjeseci su u porastu za više od 7 %, najviše iz razloga spremnosti ulaganja u vještačku inteligenciju prepoznajući njene potencijale za razvoj rasta kompanije.

Tržišna vrijednost Microsofta sada je veća od cjelokupnog BDP-a Francuske i odmah je iza one u Velikoj Britaniji.

Kada je o dionicama riječ Microsoft je dio takozvane Magnificent Seven grupe u koju spadaju još i: Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Nvidia i Tesla.

“Kao jedan od sedam veličanstvenih, Microsoft je miljenik berze. Veliko uzbuđenje vlada uvezi sa njegovim grupnim alatima vještačke inteligencije, širih proizvoda u cloudu, kao i njegovog otpornog softvera koji funkcionira bez problema”, pojašnjava Microsoftov skok Sophie Lund-Yates, vodeća analitičarka kapitala u kompaniji Hargreaves Lansdown.