Ugledni novinar stiže u Sarajevo na Svjetski Medija Kongres: Izgubio sam sve, ali ne i svoj ponos

featured image

7. maj 2024. 12:01

Šef biroa Al Jazeere u Gazi, Wael Al-Dahdouh, stiže u Sarajevo gdje će se obratiti prisutnima na večeri otvaranja IPI (International Press Institute) Svjetskog kongresa i festivala medijskih inovacija 22. maja.

IPI Svjetski kongres i Festival medijskih inovacija biti domaćin “Razgovora s Wael Al-Dahdouhom” u srijedu, 22. maja. Ova sesija, kao dio večeri otvaranja Kongresa, predstavit će potresno istraživanje uticaja koji je rat u Gazi imao na novinarstvo – i novinare.

Wael Al-Dahdouh / REUTERS

Rođen i odrastao u Gazi, Wael Al-Dahdouh utjelovljuje otpornost, hrabrost i nepokolebljivu posvećenost novinarstvu. Uprkos podnošenju nezamislivih gubitaka tokom sukoba u Gazi, Waelova posvećenost dokumentovanju ljudske cijene rata nikada nije posustala. Neustrašivo je izvještavao o najkritičnijim događajima u regionu, pokazujući stvarnost s kojom se suočavaju oni koji žive u vremenima sukoba i krize.

Izgubio sam sve, oprostio sam se od najmilijih. Nisam izubio ponos. Ali, sigurno ne i svoje porijeklo.”, rekao je Wael uoči Kongresa.

Na ovoj sesiji, Wael će podijeliti svoja iskustva iz prve ruke, uvide i razmišljanja o ulozi novinarstva usred krize. S njim će razgovarati Azmat Khan, istraživačka novinarka, dobitnica Pulitzerove nagrade, poznata po svojoj posvećenosti otkrivanju istine i pojačavanju marginaliziranih glasova.

O Institutu

IPI Svjetski kongres i festival medijskih inovacija 2024. okupit će vodeće novinare, urednike i izdavače iz cijelog svijeta u Sarajevu od 22. do 24. maja 2024. godine. Pod temom „Navigacija kroz krize: Novinarstvo na prekretnici“, ovaj događaj će pružiti vitalni prostor za medijske profesionalce, urednike i inovatore da istraže nova rješenja, podstaknu razumijevanje i kritički preispitaju ulogu medija u rješavanju velikih problema.

Cijeli program potražite na službenoj stranici Instituta.