Zatvaranjem jedne od najvećih luka zbog nesreće u Baltimoru, SAD će koštati milione dolara

featured image

29. mar 2024. 14:07

Rušenje mosta u američkom gradu Baltimoru rezultirat će najvećim pojedinačnim gubitkom pomorskog osiguranja ikada, objavilo je britansko tržište osiguranja.

Pretpostavlja se da je šest osoba poginulo nakon što je brod udario u most, a ronioci su pronašli dva tijela.

Stručnjaci kažu da bi šteta mogla koštati čak 3 milijarde dolara (2,3 milijarde funti).

„Rekao bih da će to sigurno biti jedan od najvećih morskih gubitaka u istoriji“, rekao je Džon Nil, izvršni direktor Lloyd's-a u Londonu.

“U to je malo ili nimalo sumnje”, rekao je Neal za BBC. “Ali zaista dobra vijest je da je osiguran.”

Gospodin Neal je rekao da su luka i brod koji se srušio na most također osigurani.

“Dakle, sa finansijske tačke gledišta, postoji proces koji će omogućiti da se izvrši finansijska kompenzacija i da se potraživanje izmiri”, rekao je on.

Ministarstvo saobraćaja Marylanda do sada je od Bajdenove administracije tražilo 60 miliona dolara hitnih sredstava za pomoć u čišćenju ruševina i čišćenju nakon incidenta.

Urušavanje mosta nije jedini trošak

Rješavanje urušavanja mosta također nije jedini trošak. Dok se brodska traka ne otvori, stručnjaci kažu da bi incident mogao dovesti do gubitaka do 15 miliona dolara (11,8 miliona funti) zbog toga koliko je luka u Baltimoru vitalna za globalnu trgovinu.

Gospodin Neal ne bi ponudio broj za koliko osiguravajućih kompanija može biti naplaćeno za sudar, ali analitičari Barclaysa kažu da bi potraživanja mogla koštati osiguravajuće kompanije čak 3 milijarde dolara.

Analitičari kažu da bi šteta na samom mostu mogla iznositi 1,2 milijarde dolara, dok bi se osiguravajuće kompanije mogle suočiti s naknadama između 350 miliona i 700 miliona dolara za smrtne slučajeve.

Zatvaranje jedne od najvećih američkih luka dok se most popravlja također bi moglo koštati milione dolara, kažu analitičari Barclaysa.

Luka Baltimore je 14. po veličini u SAD. U 2023., 52,3 miliona tona stranog tereta, u vrijednosti od 80,8 milijardi dolara, prošlo je kroz Baltimore, prema podacima iz države Merilend.

Stručnjaci su naglasili da bi zatvaranje luke moglo imati ozbiljne posljedice na globalne lance snabdijevanja.

Predsjednik Joe Biden rekao je da bi savezna vlada trebala pokriti troškove obnove mosta.

Paul Wiedefeld, sekretar Ministarstva transporta Marylanda, i drugi zvaničnici napomenuli su da rješavanje urušavanja mosta neće biti brz proces.

Ali on je na konferenciji za novinare u srijedu obećao da zvaničnici rade na tome da “što brže osmisle dizajn za zamjenu tog mosta kako bi se luka ponovo podigla i zajednica ponovo pokrenula”.