Počela proizvodnja pogonskog sistema za luksuzni kineski električni auto koji konkurira Maybachu

featured image

29. mar 2024. 13:09

Započela je proizvodnja pogonskog sustava za NIO ET9. Taj luksuzni kineski električni automobil donosi brojne novitete, među kojima je i brzo punjenje. Za samo pet minuta doseg će mu se povećati za 240 kilometara.

Električni pogonski sustav Thunder krenuo je u proizvodnju 27. ožujka. Riječ je o prvoj masovnoj proizvodnji sustava za automobile koji ima više od 900 volti napona u svijetu – navodi CarNewsChina.

Prvi automobil u kojem će se taj pogonski sustav koristiti je model NIO ET9 predstavljen još u prosincu. Riječ je o luksuznom SUV-u dužine 5,3 metara koji svojim karakteristikama konkurira zapadnim limuzinama poput Porschea Panamera ili Mercedesa Maybach. Opremljen je raznim tehnološkim novitetima poput tehnologije za smanjenje buke u prometu.

Opremljen je magnetskim motor snage 340 kW na zadnjoj i indukcijskim motorom snage 180 kW na prednoj osovini. Ovi motori zajedno teže 141 kilogram te imaju 520 kW ili 709 konjskih snaga.

NIO ET9 na zadnjoj klupi ima samo dva sjedala; Foto: NIO

Brzo punjenje za samo pet minuta

Doseg automobila za sada se nije spominjao, ali brzina punjenja jest. Korisnici koji na raspolaganju budu imali snažni punjač snage 600kW, za samo pet minuta moći će povećati doseg automobila za 240 kilometara. Za one kojima to nije dovoljno brzo, ostaje i opcija zamjene baterije. Uz odgovarajuću infrastrukturu, taj posao moći će se obaviti za samo tri minute.

Najavljena cijena ovog automobila u Kini je 102.000 eura, ali se prve isporuke očekuju tek u prvom kvartalu 2025. godine. Prije mjesec dana pojavio se i video koji demonstrira jednu od opcija ovog automobila – zbacivanje snijega korištenjem mogućnosti koje pruža njegov ovjes.