Osnivač FTX-a osuđen na 25 godina zatvora, njegov efektivni altruizam očito je bio zabluda

featured image

29. mar 2024. 12:38

Sam Bankman-Fried osuđen je jučer u New Yorku na 25 godina zatvora zbog prevare teške osam milijardi dolara. Naime, nekada čudo od djeteta u poznavanju kriptovaluta, i donedavno milijarder, osuđen je zbog krađe novca od klijenata FTX-a, jedne od najvećih svjetskih berzi kriptovaluta koju je osnovao 2019. godine. Sve veće zanimanje javnosti za kriptovalutu, pospješilo je rast berze, a Samu donijelo status jednog od najvažnijih igrača na tržištu kriptovaluta. No, ono što klijenti koji su ulagali u ovu valutu na Samovoj platformi nisu znali, a zbog čega će on prvo biti optužen, a naposljetku otići i na robiju, je da je on tajno koristio deset milijardi dolara njihovih sredstava kako bi razvio svoj vlastiti trgovački biznis.

Bankrot FTX-a

Kada su klijenti počeli masovno i u veoma kratkom roku da povlače svoj novac sa FTX-a (oko šest milijardi dolara), postalo je jasno da sa uloženim novcem nije sve uredu. FTX nije uspjela prikupiti novac koji bi zamijenio sumu koju povlače klijnti, zbog čega je 11. novembra podnijela zahtjev za bankrot.

Sam je uhapšen u svom stanu na Bahamima 12. decembra 2022., na zahtjev federalnog tužioca u New Yorku, a u novembru prošle godine proglašen krivim za prevaru i pranje novca.

Sudija Lewis Kaplan je rekao da je Bankman-Fried lagao tokom svjedočenja kada je rekao da nije znao da je njegov fond potrošio depozite klijenata uzete od FTX-a.

“Znao je da to nije uredu. Znao je da je to kriminal. Žali zbog loše procjene da li će ga uhapsiti, ali neće priznati ništa i to je njegovo pravo”, kazao je jučer sudija Lewis Kaplan neposredno pred izricanje kazne.

Tužioci su tražili zatvorsku kaznu od 40 do 50 godina za ono što tvrde da je bila jedna od najvećih financijskih prevara u američkoj historiji.

Bivši direktor FTX-a Sam Bankman-Fried, Foto: REUTERS/Amanda Perobelli

“Posljednjih godina njegov život je bio neviđena pohlepa i obijest ambicije i racionalizacije, te igranja s tuđim novcem iznova i iznova”, naveli su u Uredu državnog odvjetnika SAD-a na Manhattanu, koji je optužio Bankman-Frieda u decembru 2022., u memorandumu za izricanje presude od 15. marta.

Sudija Kaplan takožer je kazao da su klijenti FTX-a izgubili osam milijardi, investitori 1,7 milijardi, a da su kreditori Alameda Reserch fonda kojeg je osnovao Bankman-Fried izgubili 1,3 milijarde.

Bankman-Fried je rekao da će se žaliti na presudu i kaznu.

Osim po talentu za kriptovalutu, velikom bogatstvu, Sam Bankman-Fried plijenio je pažnju javnosti po svojoj neurednoj kovrdžavoj kosi i predanosti pokretu efikasni altruizam (filozofskom i društvenom pokretu 21. stoljeća koji zagovara “korištenje dokaza i razuma kako bi se otkrilo kako drugima koristiti što je više moguće).Bio je jedan od najvećih donatora demokratskim kandidatima za izbore za Kongres SAD-a 2022. godine.

Impresioniran efektivnim altruizmom

Utemeljitelj efektivnog altruizma je filozof Peter Singer, dok je njegov najveći promotor mladi profesor filozofije sa Oxforda, Will MacAskill. Cilj pokreta je da ubijedi ljude da veći dio ostvarenih prihoda doniraju za humanitarne svrhe i pobrinu se da donacije budu iskorištene na najefektivniji način. Sljedbenici ovog pokreta dijele svoje bogastvo sa drugima. Dok jedni učestvuju u raznim humanitarnim organizacijama, drugi se odriču za korist drugih 10 posto svojih prihoda. Ima i slučajeva da neki sljedbenik donira bubreg potpunom neznancu. Peter Singer je naprimjer poklonio svoju nagradu od milion dolara, dok MacAskill tvrdi da svoju kompletnu zaradu donira, dok živi od 26.000 funti godišnje.

Drugi temeljni princip efektivnog altruizma je da budete, kako mu sam naziv kaže, efektivni u svojim djelovanjima, a to se postiže upotrebom znanja i razuma. U praksi, altruista će sve svoje materijalne i umne kapacitete koristiti tako što će maksimalno utjecati na svoje okruženje.

Jedan od MacAskillovih studenata bio je Sam Bankman-Fried, kojeg je efektivni altruizam nevjerovatno impresionirao.

Sam Bankman-Fried prilikom dolaska na jedno od saslušanja na Federalnom sudu u New Yorku, Foto: REUTERS/Shannon Stapleton

„Bijesan sam“, napisao je na Twitteru MacAskill nakon što je saznao da je Sam uhapšen, dodajući, piše “The Guardian” da ne zna da li je bjesniji zbog Samovog čina ili što mu je povjerovao.

U svakom slučaju, ono što je Bankman-Fried navodno uradio teško je odvojiti od samog pokreta i njegovih filozofskih temelja.

Činite dobro koliko god je to moguće. Pobrinite se da se donacije usmjeravaju i troše na ispravan čin. Ne dozvolite ličnim osjećanjima da stanu na put filantropskim ciljevima. Ipak, kao društveni i politički pokret, efektivni altruizam ponekad završava na neobičnim mjestima.

Ljudi koji zastupaju ovaj pravac uglavnom vjeruju da je ispravnost ili neispravnost postupka određena isključivo posljedicama koje taj postupak proizvodi, te da se njegova moralna vrijednost može naučno ili matematički vrednovati. Oni koji kritički promatraju ovaj pokret kažu da ga odlikuje naivni racionalizam.