Kralj kriptovalute mogao bi se suočiti sa kaznom zatvora od 50 godina zbog prevare teške osam milijardi

Aktuelnosti Amela Keserović Polić 28. mar 2024. 14:10 > 28. mar 2024. 14:12
featured image

28. mar 2024. 14:10 > 28. mar 2024. 14:12

Sam Bankman-Fried, bivši milijarder i čudo od djeteta u svijetu kriptovaluta, u četvrtak će se suočiti sa izricanjem presude zbog optužbi da je ukrao osam milijardi dolara od FTX-a, jedne od najvećih kripto berzi, koja je na kraju preko noći bankrotirala i nestala sa tržišta. FTX je osnovao Bankman-Fried, omogućavala je ljudima i kompanijama da kupuju i prodaju digitalne valute, držeći milijarde dolara vrijedne depozite klijenata. Sam Bankman-Frid također je stvorio investicioni fond koji trguje kriptovalutama pod nazivom Alameda. Trebalo je da djeluju odvojeno, ali Alamedi je bio potreban novac i našla ga je upravo u depozitima klijenata kompanije FTX. Očekivano, klijenti su odlučili povući svoje depozite, zbog čega je FTX bankrotirao, a Sam Bankman-Fried zbog optužbi za prevaru završio u sudskim postupcima.

Sam Bankman-Fried, Foto: FTX/Handout via REUTERS

Pohlepa, obijest i igranje tuđim novcem

Kako javlja Reuters, 32-godišnji Bankman-Fried mogao bi danas čuti kako mu savezni sudija Lewis Kaplan na Manhattnu, izriče dugogodišnju kaznu zatvora nakon što ga je porota u novembru proglasila krivim po sedam tačaka optužnice za prijevaru i zavjeru. Četvrtak je dan koji će označiti i kulminaciju Bankman-Friedovog pada od ultra bogatog poduzetnika kriptovaluta i značajnog političkog donatora u Sjedinjenim Američkim Državama, i njegovog postajanja najvećeg trofeja američkih vlasti u borbi protiv zloupotreba na digitalnim tržištima imovine.

On se suočava sa zatvorskom kaznom od 110 godina, ali će vjerovatno dobiti manje. Tužioci naime, traže zatvorsku kaznu od 40 do 50 godina za ono što tvrde da je jedna od najvećih financijskih prijevara u američkoj historiji.

“Posljednjih godina njegov život je bio neviđena pohlepa i obijest ambicije i racionalizacije, te igranja s tuđim novcem iznova i iznova”, naveli su u Uredu državnog odvjetnika SAD-a na Manhattanu, koji je optužio Bankman-Frieda u decembru 2022., u memorandumu za izricanje presude od 15. marta.

Samov advokat Marc Mukasey tražio je da se njegovom klijentu odredi manja kazna, navodeći u sudskom podnesku od 19.marta kako će FTX korisnici vjerovatno biti obeštećeni u procesu stečaja, naglađavajući da je Bankman-Fried marljivo radio nakon kolapsa berze u novembru 2022. godine kako bi povratio sredstva.

Foto: Sam Bankman-Fried prilikom dolaska na Federalni sud na Manhattanu u New Yorku, Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Kako je ovaj talentirani mladi čovjek, sa diplomom Instituta za tehnologiju u Massachusettsu, uopće upao u probleme?

Bankman-Fried je, piše Forbes, iskoristio rast vrijednosti bitcoina i drugih digitalnih imovina, stekavši neto vrijednost od 26 milijardi dolara, i to prije nego što je napunio 30 godina. Osim po talentu za kriptovalutu, velikom bogatstvu, plijenio je pažnju javnosti po svojoj neurednoj kovrdžavoj kosi i predanosti pokretu efikasni altruizam (filozofskom i društvenom pokretu 21. stoljeća koji zagovara “korištenje dokaza i razuma kako bi se otkrilo kako drugima koristiti što je više moguće).Bio je jedan od najvećih donatora demokratskim kandidatima za izbore za Kongres SAD-a 2022. godine.

Korištenje sredstava korisnika

Ali tužioci tvrde da je odgovorni imidž skrivao njegovo višegodišnje pronevjere sredstava korisnika.

Na suđenju su tri njegova bivša bliska saradnika svjedočila da im je naredio da koriste sredstva korisnika FTX-a kako bi pokrili gubitke u njegovom kripto-fokusiranom hedž fond, Alameda Research.

Bankman-Fried se branio kako je napravio greške poput nepostavljanja tima za upravljanje rizikom, ali je negirao da je imao namjeru prevariti ili ukrasti novac korisnicima.

U svom memorandumu za izricanje presude, tužioci su rekli da bi Bankman-Fried mogao ponovno počiniti prijevaru ako bude pušten u mladosti.