Nije stradao samo most u Baltimoru već je blokirana najveća luka za trgovinu automobilima u SAD

EKONOMIJA Forbes 27. mar 2024. 14:48
featured image

27. mar 2024. 14:48

Most Francis Scott Key srušio se rano u utorak ujutro, ostavljajući zvaničnike u Baltimoru da organizuju operaciju traganja i spašavanja. Taj događaj potencijalno može prouzrokovati značajnu ekonomsku štetu i prekid aktivnosti, jer je most prelazio preko jedne od najvećih luka u SAD-u – i najveće luke za trgovinu automobilima.

Plovni saobraćaj u luci Baltimor je zaustavljen na neodređeno vreme nakon rušenja, saopštili su zvaničnici luke, ostavljajući status uvoza u neizvjesnosti u 20. najvećoj luci u zemlji prema federalnoj statistici.

Više od 847.000 automobila i lakih kamiona je prošlo kroz luku Baltimor 2023. godine, više nego kroz bilo koju drugu luku u SAD-u, pokazuju podaci države Merilend.

Osim uticaja na uvoz automobila, 52,3 miliona tona strane robe je prošlo kroz luku Baltimor 2023. godine, vrijedne više od 80 milijardi dolara, navodi država.

Kroz luku Baltimor takođe se prometuje najveći obim teške poljoprivredne i građevinske mehanizacije u zemlji.

Foto: ABC Affiliate WJLA via Reuters

Kako će problemi u luci Baltimor uticati na globalnu trgovinu? Brodovi bi mogli biti preusmjereni na druge luke – posebno, kontejnerski saobraćaj u Baltimoru je relativno nizak, pa bi neki kontejnerski brodovi mogli biti poslati negdje drugo, prenosi Reuters.

Pored pomorskih problema, nedostatak mosta će takođe uticati na kretanje robe i ostaviti vozače dostave na istočnoj obali sa manje raspoloživih ruta. Nekoliko velikih kompanija takođe ima distributivna skladišta u industrijskom parku na sjevernom kraju mosta, uključujući Amazon, BMW, Home Depot, FedEx i Under Armour, izvještava Bloomberg.

Oko 1:30 u utorak, veliki kontejnerski brod je udario u most Francis Scott Key u Baltimoru, izazivajući njegovo urušavanje. Osam građevinskih radnika koji su popunjavali rupe na mostu u vrijeme urušavanja, pali su u rijeku Patapsko nakon sudara.

Dvojica radnika su spašena iz vode, ali zvaničnici još tragaju za više preživjelih. Plovilo uključeno u incident, kontejnerski brod Dali, je pod zastavom Singapura i bio je na putu ka Šri Lanki kada se nesreća dogodila, prema podacima MarineTraffic-a.

U luci Baltimor se trenutno nalazi više od 40 brodova, pokazuju podaci MarineTraffic-a.

Foto: Reuters/Julia Nikhinson

Pol Videfeld (Paul Wiedefeld), sekretar za saobraćaj Merilenda, rekao je da zvaničnici veruju da je na mostu u trenutku udara bila osmočlana građevinska ekipa koja je popravljala rupe.

Dok su govorili na konferenciji za novinare u utorak ujutro, Videfeld i guverner Merilenda Ves Mur (Wes Moore) su obojica rekli da nije bilo strukturnih problema sa mostom prije njegovog urušavanja i Mur je dodao da je most bio „potpuno u skladu sa propisima“.

Mur je rekao da je posada na teretnom brodu koji se sudario sa mostom izdala „mayday“ poziv prije sudara nakon što su doživjeli problem sa napajanjem na brodu, što je omogućilo vlastima da zaustave automobile da ne idu na most i „spasu živote“.

Na konferenciji za novinare rano ujutro, šef vatrogasne službe Baltimora Džejms Volas (James Wallace) rekao je novinarima da su prva odgovorna lica obavještena o urušavanju mosta oko 1:40 ujutro po lokalnom vremenu.

Foto: ABC Affiliate WJLA via Reuters

Prvobitno je Volas rekao da je sonar otkrio više vozila u rijeci, ali je Videfeld kasnije tokom dana rekao da zvaničnici ne vjeruju da ima vozila u vodi.

Video incidenta objavljen na mreži CNN pokazuje urušavanje mosta nakon što je brod udario u jedan od njegovih nosača.

Mur je proglasio vanredno stanje i rekao je da državni zvaničnici „rade sa timovima više agencija kako bi brzo rasporedili federalne resurse Bajdenove administracije“, a sekretar za saobraćaj Pit Butidžidž (Pete Buttigieg) je navodno posjetio lokaciju u nekom trenutku u utorak.

Mur je rekao da nema procjene kada bi isporuka u luci mogla da se nastavi.

Foto: Reuters/Julia Nikhinson

Baltimorska policija je rekla da je plovilo uključeno u incident identifikovano kao kontejnerski brod Dali. Prema podacima praćenja plovila Marine Traffic, Dali je brod pod zastavom Singapura i bio je na putu ka glavnom gradu Šri Lanke, Kolombu, kada se sudar dogodio.

Volas je novinarima rekao da nema naznaka da je sudar namjerno izazvan.

Volas je rekao da vatrogasna služba „nije mogla da potvrdi“ da li je incident izazvao „aktivno izlivanje goriva iz plovila“, ali je dodao da su osjetili „miris dizel goriva“. Odsjek za životnu sredinu Merilenda i Obalska straža će preuzeti vođstvo u vezi sa tim pitanjem i moći će da dobiju bolju sliku o potencijalnom izlivanju po danu, rekao je šef vatrogasne službe.

Ana Faguy, Forbes
Siladitya Ray, Forbes

Baltimore Bridge Collapse Will Have Minimal Effects On Vehicle Inflation, Economists Say

Biden Vows Federal Government Will Pay For Baltimore Bridge Rebuild After Collapse