San premijera Modija o hiljadu milijardi dolara izvoza se ostvaruje: Indija potpisuje ekonomski sporazum sa četiri evropske zemlje

EKONOMIJA Forbes BiH 9. mar 2024. 14:29
featured image

9. mar 2024. 14:29

Indjska ekonomija je u procvatu. Predviđanja kako će ova zemlja biti treća ekonomija svijeta obistinjuju se iz dana u dan. Gotovo da nema velikog poslovnog igrača na globalnoj sceni koji ne pokazuje interes ili već nije počeo poslovati na ovom velikom i punom prilika tržištu.

Elon Musk već je najavio plan ulaska u Indiju, kao i Apple. Također i drugi konglomerati pakuju kofre i prave plan ekspanzije na novo tržište.

Modni brendovi masovno otvaraju prodavnice

Modni brendovi Roberto Cavalli, Foot Locker, kao i Armani Caffe, brend luksuznih kafića Armani, britanski luksuzni brend Dunhill, Dubai's Brands for Less, Old Navy i Banana Republic iz Gapa, kineski brend Shein, Maison De Couture iz Valentina, španski luksuzni brend Balenciaga, britanski kafić EL&N, Galleries Lafayette iz Pariza, Kiabi, Mavi, Damat, Dufy, Tudba Deri, Avva, Boohooman i Miss Poem, kao i marke odjeće iz Turske i Evrope, svi oni su prošle godine najavili otvaranje svojih prodavnica u Indiji.

Radnici u tekstilnoj fabrici Texport Industries u Hindupuru u Indiji, Foto: REUTERS/Samuel Rajkumar

Očekuje se da će sutra (nedjelju) Indija potpisati ekonomski sporazum s grupom od četiri evropske zemlje čiji je cilj povećanje trgovine i ulaganja, izjavila su dva zvaničnika upoznata s pregovorima, koji zatvaraju skoro 16 godina pregovora, javlja Fena.

New Delhi očekuje da zemlje Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu: Švicarska, Norveška, Island i Lihtenštajn ulože čak 100 milijardi dolara tokom 15 godina u brzo rastuće tržište od 1,4 milijarde ljudi.

Indijsko savezno ministarstvo trgovine nije odmah odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentar.

Evropska grupa kao protuteža EU

Indija je u posljednje dvije godine potpisala trgovinske sporazume s Australijom i UAE. Dogovor s Britanijom je u završnoj fazi, kažu zvaničnici, kao dio cilja premijera Narendre Modija da do 2030. postigne izvoz od hiljadu milijardi dolara.

Evropska grupa, osnovana 1960. godine kao protuteža Evropskoj uniji, deseti je najveći trgovac robom na svijetu i peti po veličini u uslugama. Potpisala je, navodi dalje Fena, tridesetak trgovinskih sporazuma s 40 zemalja i teritorija van EU.

Podsjećamo, Indijski državni ured za statistiku objavio je prije nekoliko dana da je bruto domaći proizvod u Indiji porastao za 8,4% u posljednja tri mjeseca 2023. u poređenju s prethodnom godinom, dok je rast od 7,6% zabilježen u razdoblju od juna do septembra.