Ulaganje od devet milijardi dolara: Njemački Aldi otvara 800 novih trgovina u SAD-u

BIZNIS Forbes 9. mar 2024. 13:30
featured image

9. mar 2024. 13:30

Njemački lanac supermarketa Aldi u četvrtak je najavio novu investiciju, vrijednu devet milijardi dolara, za otvaranje 800 novih prodavnica širom SAD-a u sljedeće četiri godine. To proširenje dijelom će potaknuti i akvizicije lanaca Winn-Dixie i Harveys Supermarket.

Iz Aldija kažu kako će u sljedećih pet godina otvoriti 330 novih lokacija u sjeveroistočnoj i centralnoj Americi, a otvorit će i dodatne prodavnice u južnoj Kaliforniji i Phoenixu (Arizona). Proširit će se i u nove gradove, uključujući Las Vegas.

Foto: REUTERS/Phil Noble

Prodavnice će se preurediti u stilu Aldija

Iz lanca dodaju kako su finalizirali akviziciju kompanije Southeastern Grocers i njenih lanaca Winn-Dixie i Harveys Supermarket, kojom dobivaju oko 400 porodica širom Alabame, Floride, Georgije, Louisiane i Mississippija.

“Veliki broj” tih lokacija u narednih će se nekoliko godina preurediti u stilu Aldija, a njih 50 taj proces će započeti do kraja ove godine. U saopćenju se ne navode financijski detalji akvizije.

Za Forbes iz njemačkog lanca kažu kako, kao privatna kompanija, “ne objavljuju financijske informacije.”

Do kraja ovog proširenja, pokazuju podaci kompanije Aldi će ukupno imati gotovo 3.200 radnji u SAD-u.

Tokom posljednjih 10 godina, Aldi je svake godine otvorio gotovo stotinu novih radnji u SAD-u, pokazuju podaci kompanije.

Foto: Marques Thomas/Unsplash

U SAD-u od 1976. godine

Nakon otvorenja u Njemačkoj 1913. godine, Aldi je u SAD stigao 1976. godine. Prvu lokaciju lanac je otvorio u Iowi, a gotovo dvadeset godina kasnije u zemlji su imali 300 prodavnica. Lanac supermarketa poznat je po svom jednostavnom pristupu kupnji, a trenutno u SAD-u ima 2.400 lokacija i gotovo 50 miliona kupaca mjesečno. Oko 90 posto proizvoda ekskluzivni su brendovi Aldija, kažu iz kompanije.

U sklopu svojih napora za proširenjem, kompanija je prošlog augusta najavila kako planira kupiti Southeastern Grocers.

Autor originalnog članka: Cailey Gleeson, Forbes
Link: Aldi Adding 800 New U.S. Stores By 2028 – A $9 Billion Investment
(Prevela: Nataša Belančić)