Sjećate li se Zastave? Nakon sedam godina stečaja, kultni automobil bivše Yuge dobio novog vlasnika

featured image

9. mar 2024. 10:01

Nakon sedam godina stečaja, kompanija Zastava vozila prodana je na javnoj aukciji po traženoj cijeni od 68,9 miliona dinara (590 hiljada eura). Poznatu marku vozila kupio je konzorcij dviju kragujevačkih firmi. Time počinje formalno zatvaranje jedne od najvećih tvornica u bivšoj Jugoslaviji, prenose srpski mediji.

Grupa Zastava vozila bila je krovna kompanija koja je između ostalog obuhvaćala Tvornicu Zastava vozila, Tvornicu Zastava kamiona i Tvornicu rezervnih dijelova.

Kako pišu Kragujevške novice, konzorcij čine dvije firme iz Kragujevca. Prvo je Društvo za projektiranje, inženjering i poslovne usluge Termogam, a drugo Društvo za proizvodnju, trgovinu i usluge Roling ko.

Vlasnik firme Termogama je bivši direktor Energetike Milan Ćirović. O njemu su Kragujevške novice već pisale da je prema katastarskim podacima suvlasnik parcele od 10 hektara u krugu bivše Zastave.

Ovaj konzorcij bio je i jedini sudionik javnog konkursa održanog 5. marta.

Zastava proizvodna linija
Zastava je proizvodila i Yugo u fabrici u Kragujevcu (Foto: PROFIMEDIA)

Promjene cijena

Bila je to prva prodaja firme koju je Trgovački sud u Kragujevcu oglasio po uvećanoj cijeni. Viša cijena je zbog toga što kupac ima pravo na besplatnu konverziju zemljišta u vlasništvo. To je pravo donio novi Zakon o planiranju i gradnji. U javnosti su ga kritizirali da je besplatno davao zemlju onima koji kupuju firme u stečaju. Zbog toga je došlo do korekcije cijene, odnosno zahtjeva da se zemljište valorizira u procjeni vrijednosti firme.

Prema riječima suca Trgovačkog suda u Kragujevcu Saše Milosavljevića , koji se brine za odnose s javnošću, nakon izračuna vrijednosti zemljišta vrijednost kompanije znatno je porasla.

Perjanica “stoenka” bila je jedan od najpopularnijih automobila u bivšoj Jugoslaviji (Foto: PROFIMEDIA)

Dovršetak stečajeva

Tako je prva procjena vrijednosti od 14. jula prošle godine bila 72,8 miliona dinara (620 hiljada eura), a nova procjena od 29. decembra prošle godine 137,8 milijona dinara (1,18 miliona eura), odnosno gotovo dvostruko više. Time je postignuta tražena cijena za aukciju od 68,9 miliona dinara, što je 50 posto procijenjene vrijednosti.

Grupa Zastava vozila bavila se holding djelatnošću, odnosno upravljanjem firmama članicama grupe, ali su članice bile financijski i poslovno neovisne.

Ostalo je dovršetak stečajeva i prodaja imovine Tvornice automobila Zastava i Tvornice kamiona Zastava. Prema informacijama Trgovačkog suda u Kragujevcu, uskoro se očekuje prva prodaja. Prodaja Zastavine tvornice kamiona ne očekuje se u skorije vrijeme.

Članak je izvorno objavljen na Forbes Srbija