Istočne alijanse i BRICS: Rusija i Indija jačaju veze u jeku tenzija sa Zapadom, u fokusu i proizvodnja vojne opreme

BIZNIS Ika Ferrer Gotić 27. dec 2023. 14:18
featured image

27. dec 2023. 14:18

Rusija i Indija ostvarile su opipljiv napredak u pregovorima o planovima za zajedničku proizvodnju vojne opreme, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu (27. decembra), nakon razgovora sa svojim indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarom u Moskvi.

Govoreći na konferenciji za novinare, Lavrov je rekao da je takva saradnja strateške prirode i da je u interesu obje zemlje i da će pomoći u osiguranju sigurnosti na euroazijskom kontinentu. Rekao je da Moskva poštuje želju Indije da diverzificira svoje dobavljače vojne opreme i da je također spremna podržati želju New Delhija da proizvodi stvari koje su potrebne Indiji u Indiji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se ruski predsjednik Vladimir Putin sastati sa Jaishankarom kasnije u srijedu.

Russian President Vladimir Putin and Deputy Prime Minister Denis Manturov visit the “Russia” forum and exhibition celebrating the country's major achievements in Moscow, Russia, December 4, 2023. Sputnik/Mikhail Klimentyev/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Indija je postala jedan od ključnih ekonomskih partnera Rusije otkako je Zapad 2022. uveo sveobuhvatne sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini. Rusija je preusmjerila veći dio svog izvoza nafte u Indiju i pojačala diplomatiju unutar grupe zemalja BRICS-a, grupe čiji su osnivači obje zemlje. Prema Jaishankaru, očekuje se da će indijsko-ruska trgovina ove godine dostići 50 milijardi dolara. On je rekao da Nju Delhi želi da potpiše bilateralni sporazum o investicijama sa Rusijom, kao i sporazum o slobodnoj trgovini sa Euroazijskom ekonomskom unijom koju predvodi Moskva.

Rat u Ukrajini ojačao veze u BRICS-u

BRICS, REUTERS

Uslijed tekućih geopolitičkih tenzija između Rusije i Zapada, najveća zemlja svijeta strateški je proširila svoje ekonomske veze s Azijom, uključujući Indiju. Nedavni podaci indijske carine otkrivaju značajan porast trgovine između Rusije i Indije, koji je dostigao 54,7 milijardi dolara od januara do oktobra 2023., što je udvostručilo brojku u odnosu na isti period prethodne godine.

Tokom deset mjeseci 2023. Rusija je u Indiju izvezla robu u vrijednosti od 51,4 milijarde dolara, dok je Indija isporučila Rusiji proizvode u vrijednosti od 3,3 milijarde dolara. Ovaj porast je učvrstio Rusiju kao četvrtog po veličini trgovinskog partnera Indije i drugog najvažnijeg dobavljača, nakon Sjedinjenih Država. Trgovina Indije sa Sjedinjenim Državama smanjena je za devet posto na 99,9 milijardi dolara u istom periodu.

Rusija je 2022. godine prvi put ušla na listu prvih pet trgovinskih partnera Indije, sa bilateralnim prometom od 38,4 milijarde dolara, prvenstveno zahvaljujući trgovini energentima. Unaprijeđena trgovinska i ekonomska saradnja između Indije i Rusije usklađena je sa zajedničkim ciljem obje zemlje za povećanje bilateralnih investicija i trgovine.

A cat sits on the shoulder of Ukrainian serviceman Mykyta of the 93rd separate mechanized brigade at a rest house near the front line in the Donetsk region, amid Russia’s attack on Ukraine, December 25, 2023. REUTERS/Thomas Peter TPX IMAGES OF THE DAY

Kako bi se olakšao ovaj rast, uspostavljeno je nekoliko institucionaliziranih mehanizama, uključujući Rusko-indijsku međuvladinu komisiju za trgovinsku, ekonomsku, naučnu, tehnološku i kulturnu saradnju. Pored toga, trajni mehanizam, koji su pokrenuli Ministarstvo ekonomskog razvoja Rusije i Ministarstvo trgovine i industrije Indije, ima za cilj eliminisanje trgovinskih, ekonomskih i investicionih barijera. U nastojanju da se dodatno ojača ekonomska saradnja, u toku su razgovori između Indije i Rusije kako bi se istražila ruta “transfera rupija-rublja” za međusobno poravnanje plaćanja, s ciljem smanjenja troškova, vremena i rizika povezanih s plaćanjem.

Diskusije o ruti rupija-ruba započele su kako su se odnosi između Rusije i SAD pogoršali nakon krize u Ukrajini 2014. godine, pogoršavajući se 2022. godine kada je Rusija pokrenula, kako je nazvala, “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini. Shodno tome, ruska ekonomija je poslednjih devet godina poslovala pod međunarodnim sankcijama. Od tada, Rusija je usvojila različite mjere kako bi smanjila svoju ovisnost o američkom dolaru.