Omiljeno ljetovalište bogatih pred bankrotom: Hoće li Maldivi preživjeti uz podršku Kine?

featured image

1. jul 2024. 12:59

Rejting agencija Fitch je upozorila da Maldivima prijeti nesposobnost otplaćivanja vanjskog duga. Ocjena dugoročnog duga otočne države pala je za još jednu razinu.

Maldivi se suočavaju s velikim financijskim izazovima, izvještava agencija STA. U bonitetnoj kući Fitch upozorili su da im prijeti čak nesposobnost otplaćivanja vanjskog duga. Ocjenu dugoročnog duga Maldiva stoga su već snizili za jednu razinu na CCC, čime su je dodatno gurnuli u područje visokorizičnih ulaganja.

Ocjena maldivijskog dugoročnog duga već značajno spada u kategoriju rizičnijeg duga, za koju se koristi izraz “junk bond”.

U rejting agenciji su objasnili da rizici s kojima se Maldivi suočavaju proizlaze iz smanjenja njihovih deviznih rezervi. Te su rezerve u svibnju pale na samo 492 milijuna američkih dolara, dok bi samo za servisiranje duga ove godine trebali 409 milijuna dolara.

Time će se država s oko 2 tisuće malih atola u Indijskom oceanu, koja je poznata po luksuznim odmaralištima i slavnim putnicima, naći pod velikim pritiskom, izvještava STA.

Kineska financijska potpora

Od prošle godine na čelu Maldiva je Mohamed Muizzu, koji je zemlju preusmjerio od tradicionalne saveznice Indije prema Kini. U travnju je njegova stranka uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima, nakon što je obećala da će kineskim sredstvima izgraditi tisuće stanova, dobiti više zemljišta za razvoj gradova i unaprijediti zračne luke.

U Fitchu predviđaju da će se Maldivi i dalje oslanjati na ovu vrstu financijske podrške.

Službeni podaci pokazuju da je vanjski dug Maldiva prošle godine iznosio 4,04 milijarde dolara, što predstavlja 118 posto njihovog bruto domaćeg proizvoda. U godinu dana porastao je za 250 milijuna dolara.

Od lipnja prošle godine, 25,2 posto vanjskog duga Maldiva je u rukama kineske banke Export-Import Bank of China. Upravo je ta banka najveći pojedinačni vjerovnik otočne države.