Bura zbog loše debate se ne stišava: Bidenova porodica privatno kritizira glavne savjetnike i zalaže se za njihovo smjenjivanje

Aktuelnosti Forbes BiH 1. jul 2024. 11:42
featured image

1. jul 2024. 11:42

Rasprave o debati između Joea Bidena i Donalda Trumpu se ne stišavaju ni četiri dana nakon njenog održavanja. A, ako je suditi prema reakcijama koje se čuju iz tabora demokrata, one će trajati još neko vrijeme. Naime, Demokratska stranka pokušava pronaći krivca za loš nastup koji je imao aktuelni američki predsjednik.

Razlozi se ne traže samo u njegovim godinama, kako bi pomislili mnogi, već i u njegovim najbližim saradnicima. Kako javlja Politico članovi vrha stranke ne poriču da je predsjednik imao lošu noć, ali sve više ukazuju na druge faktore – da je bio previše pripremljen, da moderatori CNN-a nisu na odgovarajući način provjerili činjenice Donalda Trumpa i da su njegovi najviši pomoćnici i savjetnici odgovorni za njegov slab rezultat.

Joe Biden i prva dama Jill Biden, Foto: REUTERS/Ken Cedeno

Krivnja prebačena na osoblje

Mirni nisu ni članovi predsjednikove porodice, te, kako prenosi Politico, privatno kritiziraju njegove glavne savjetnike u kampanjii, pozivajući Bidena da otpusti ili degradira ljude u svom političkom vrhu.

Ono za što ih porodica najviše krivi je da Biden nije bio spreman više se okrenuti kako bi krenuo u napad; da se previše zaglavio u odbrani svog dosijea umjesto da ocrta viziju za drugi mandat; i da je bio premoran i nije se dobro odmorio.

Krivnja je uglavnom bačena na osoblje, uključujući: Anitu Dunn, višu savjetnicu koju predsjednik često sluša; njenog supruga Boba Bauera, predsjednikovog advokata koji je glumio Trumpa na probama u Camp Davidu; i Rona Klaina, bivšeg šefa osoblja koji je vodio tačku na pripremnim sesijama za raspravu.

“Saradnici koji su pripremali predsjednika bili su s njim godinama, često desetljećima, gledajući ga kroz pobjede i izazove. On ima veliko povjerenje u njih”, rekao je u izjavi glasnogovornik Bidenove kampanje Kevin Munoz.

Viši Bidenov pomoćnik, piše Politico, također je uzvratio, rekavši da “nije istina” da je frustracija usmjerena na Dunna, Bauera i Klaina. Oslanjajući se na izjave neoliko ljudi upoznatih sa razgovorima u vezi moderiranja kampanje, nadalje navodi, da su pritužbe Bidenovog predizbornog stožera bile duge, i da je u njima navedeno da su moderatori trebali češće provjeravati činjenice o Trumpu, da Bidenu nije rečeno na kojoj će kameri biti kada ne govori i da je zbog šminkera izgledao previše blijed.

Donald Trump i Joe Biden tokom debate, Foto: Morry Gash/Pool via REUTERS

Ono što javnost s pažnjom osluškuje su i stajališta Bidenove porodice. Koliko ona podržava predsjednika. Od debate, Bidenova porodica javno i privatno je stala uz njega. Prva dama Jill Biden i njegov sin Hunter Biden bili su najglasniji glasovi koji su pozivali predsjednika da ostane u predsjedničkoj utrci. Unuke Finnegan i Natalie Biden putovale su s predsjednikom i prvom damom na niz događaja prikupljanja sredstava u subotu u New Yorku i New Jerseyju, a planirano je i da na okupljanju u Camp Davidu slavna fotografkinja Annie Leibovitz snimi porodični portret.

Podrška supruge

Povodom debate i reakcija koje su uslijedile nakon nje, oglasio se i sam predsjednik Amerike, koji je priznao da se nije najbolje odvijala. Na predizbornom skupu u petak rekao je “više ne raspravljam kao prije”, ali je naglasio da se “ne bi ponovo kandidirao da ne vjerujem svim srcem i dušom da mogu raditi ovaj posao.”

Na prikupljanju sredstava u Greenwich Villageu u petak navečer, prva dama je ispričala kako joj je nakon debate predsjednik došao i rekao: “Jill, ne znam šta se dogodilo. Nisam se osjećao tako sjajno.”

“I rekla sam, ‘Gledaj, Joe, nećemo dopustiti da 90 minuta definira četiri godine koliko si predsjednik’, ispričala je Jill.

Pred nama je očito neizvjesno razdoblje kada je riječ o finišu predizborne trke između sadašnjeg i bivšeg predsjednika Amerike.