Izmjereno: Balkanska država “smanjila” se za više od 400 hiljada ljudi

featured image

1. jul 2024. 10:35

Broj stanovnika Albanije od 2011. godine smanjio se za više od 400 hiljada. Sada iznosi 2,4 miliona. Zbog toga se žestoko kritizira albanska vlada.

Stanovništvo Albanije u 2023., koje je objavio tamošnji ured za statistiku, pokazuje da se broj stanovnika smanjio za oko 409.000 od popisa stanovništva 2011., kada je u zemlji živjelo oko 2,8 miliona ljudi, ili oko 14 posto.

“U zemlji živi 2.412.113 stanovnika koji čine 755.950 porodica sa prosječno 3,2 člana po porodici”, kazala je Elsa Dhuli, voditeljica Instituta za statistiku INSTAT.

Foto: Profimedia

Kritika vlasti zbog iseljavanja

Kako piše portal Balkan Insight, albanska vlada na meti je kritika opozicije zbog masovnog iseljavanja, što je premijer Edi Rama više puta odbacio. Prema njegovom uvjerenju, to je normalan “istorijski trend”.

Portal navodi i podatke Opservatorija za migracije Univerziteta u Oxfordu da je 2022. oko 16.000 Albanaca zatražilo azil u Velikoj Britaniji. Oko 12.000 ih je ilegalno stiglo malim čamcima preko Kanala.

Prethodni popis stanovništva, iz 2011. godine, dobio je dosta kritika jer nije pobrojao dovoljno pripadnika romske i egipćanske zajednice u Albaniji. To je imalo lančani učinak jer o njihovoj brojnosti ovise budžetska sredstva koja se manjinama izdvajaju za obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu skrb.

“Imamo sve više starijih, a sve manje mladih”

Opoziciona zastupnica Jorida Tabaku također je za Balkan Insight podsjetila na evidentno starenje stanovništva.

“Nažalost, broj stanovnika Albanije smanjio se za 400.000, što je povećalo i prosječnu starost za dvije godine, na 42 godine. Naročito se smanjio broj mladih. Prema podacima INSTAT-a, broj mladih smanjio se za 6,4 posto, dok je broj starijih porastao za 13,7 posto. Imamo sve više starijih, a sve manje mladih”, rekla je.

Albanski premijer Edi Rama
Albanska vlada predvođena Edijem Ramom dobila je oštre kritike zbog masovnih migracija, Foto: Profimedia

Prema riječima opozicione zastupnice, trend je zabrinjavajući. “Ovo je još jedna alarmantna stvar, ne samo zato što se broj stanovnika smanjio, već zato što je starenje zemlje sada neizbježno”, zaključila je.

Trend iseljavanja mladih na Zapadnom Balkanu nije karakterističan samo za Albaniju, već i za druge zemlje, poput Bosne i Hercegovine i Srbije, gdje mladi odlaze u inozemstvo u potrazi za boljom perspektivom. Uglavnom idu u zemlje članice EU, gdje se zemlje zapadnog Balkana još nisu uspjele probiti.