Najveće gužve su na londonskim cestama – vozači prošle godine provodili 99 sati čekajući

featured image

30. jun 2024. 14:13

Londonski putevi su, prema podacima sistema za praćenje saobraćaja Inriks (Inrix) već treću godinu uzastopno najopterećeniji u Evropi.

Vozači engleske prijestonice provodili su u prosjeku 99 sati u 2023. godini čekajući u saobraćajnim gužvama. To je za dva sata više u odnosu na izvještaj iz 2022. godine, prenosi BBC.

Tako se London nalazi na prvom mjestu po zakrčenosti saobraćaja u Evropi, i na trećem u svijetu – prije njega su samo Njujork i Meksiko, ali u obzir nisu uzeti podaci iz Kine i Indije.

Inrix

Vrijeme provedeno u saobraćajnim gužvama bilo je tri odsto više nego prije pandemije kovida-19.

Povratak na period prije kovida-19

London je 2022. godine rangiran kao drugi grad sa najvećim gužvama u svijetu.

„Putovanja kolima se vraćaju u normalu, kao prije pandemije korona virusa“, rekao je Robert Pišue (Robert Pishue), saobraćajni analitičar i autor izvještaja.

Dodao je i da je u Velikoj Britaniji i Evropi ove godine zabilježen manji rast gužvi nego u drugim djelovima svijeta, što „ukazuje da su ove zemlje pronašle nove standarde u saobraćaju“.

„Dok je od svih gradova u Velikoj Britaniji, London i dalje najviše pogođen gužvom, njegov pad na treće mjesto ukazuje na to da su se drugi veliki svjetski gradovi vratili na aktivnost prije kovida-19. Povećana gužva može biti pozitivan znak za gradove, jer pokazuje veću ekonomsku aktivnost“, rekao je on.

U izvještaju se navodi da je prosječan vozač u Velikoj Britaniji izgubio 61 sat zbog saobraćajnih gužvi 2023. godine, u odnosu na 57 sati u prethodnih 12 mjeseci.

Prema Inriksu, zbog 61 sata provedenih u kolima bez mrdanja može da se izgubi i 558 funti (blizu 700 eura).

Poslije Londona, saobraćajno najopterećenija urbana područja u Velikoj Britaniji bili su Birmingem, Bristol, Lids i Vigan.