Uprkos protestu građana, arapske kompanije još uvijek trguju prehrambenim proizvodima sa Izraelom

featured image

30. jun 2024. 08:45

Stotine prehrambenih proizvoda koje proizvode kompanije u arapskim državama certificirane su kao košer, a mnogi se još uvijek prodaju u Izraelu , prema nalazima istrage koju su zajednički objavili Middle East Eye i Arabic Post .

Istraga naglašava trajne trgovinske veze između Izraela i niza zemalja u regionu, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate , Egipat , Jordan  i Maroko od početka rata u Gazi , iako se Izrael suočava s međunarodnom osudom i poziva na bojkot trgovine zbog optužbi za genocida i ubistva više od 37.000 Palestinaca.

Prema bazi podataka o košer certificiranim proizvodima koju je objavio Glavni rabinat Izraela, od oktobra prošle godine odobreni su novi certifikati za desetine proizvoda proizvedenih u ovim zemljama.

MEE je također pronašao primjere košer certificiranih proizvoda uvezenih iz arapskih zemalja u prodaji na policama izraelskih supermarketa i na internetu.

Glavni rabinat Izraela je vjerska institucija koja izdaje košer certifikate, koji ukazuju na usklađenost sa jevrejskim zakonom, koji su neophodni za prehrambene proizvode namijenjene prodaji u većini izraelskih trgovina i supermarketa.

Neke kompanije koje su kontaktirale MEE i Arabic Post negirale su da izvoze robu u Izrael, ali su rekle da su njihovi proizvodi možda našli put na izraelsko tržište preko kompanija i distributera u trećim zemljama.

Drugi su rekli da su njihovi proizvodi namijenjeni palestinskim tržištima, iako košer certifikat nije potreban za proizvode koji se prodaju samo Palestincima u Izraelu ili na okupiranim teritorijama.

Prema izraelskim zakonima o uvozu hrane, odgovornost za dobijanje košer sertifikata leži na uvozniku.

I dok certifikati nisu nužno indikativni za nedavnu trgovinu, obim certifikata odobrenih za arapske proizvode ukazuje na to da infrastruktura za trgovinu između Izraela i zemalja u regionu ostaje na snazi.

Najnoviji podaci koje je objavio izraelski Centralni biro za statistiku također pružaju uvid u obim nastavka trgovine između Izraela i niza arapskih zemalja.

Uvoz iz Egipta u Izrael u maju 2024. bio je procijenjen na 25 miliona dolara – dvostruko više nego u istom mjesecu 2023. godine, iako je ukupan uvoz za prvih pet mjeseci ove godine blago smanjen na 85,6 miliona dolara u poređenju sa 90,7 miliona u istom periodu a godinu ranije.

REUTERS/David Dee Delgado//File Photo

Uvoz iz UAE za prvih pet mjeseci ove godine procijenjen je na skoro 1,2 milijarde dolara, što je manje sa 988 miliona dolara, dok je uvoz iz Jordana procijenjen na 129,1 milion dolara, sa 184 miliona dolara. Vrijednost uvoza obje zemlje u maju je bila veća nego u maju 2023. Uvoz iz Maroka za prvih pet mjeseci ove godine procijenjen je na 7,4 miliona dolara, što je pad sa 8,6 miliona dolara.

Mahmoud Nawaja, generalni koordinator nacionalnog komiteta za pokret bojkot, oduzimanje i sankcije (BDS), rekao je za MEE: “Rast trgovine između ovih arapskih zemalja i Izraela može se smatrati samo njihovom umiješanošću i saučesništvom u izraelskim zločinima nad Palestincima i genocidu konkretno u Gazi.”

“To ne odražava stav arapskog naroda, koji poziva na potpuni bojkot. Ove države podržavaju izraelski kolonijalni režim pod vodstvom SAD-a.”

Trgovinske veze sa arapskim državama

Baza podataka uključuje 35 egipatskih kompanija, 25 marokanskih, pet jordanskih, četiri emiratske kompanije i sedam stranih kompanija koje trguju sa izraelskim firmama iz proizvodnih pogona u UAE.

Oko 442 prehrambena proizvoda dobila su košer certifikate. Uključuju smrznuto ili konzervirano povrće i voće, ulja, tahini, šećer, kajsije, tunjevinu, rezance, kikiriki i sok.

Egipat i Jordan, koji graniče s Izraelom i okupiranim palestinskim teritorijama, imaju dobro uspostavljene trgovinske odnose s Izraelom izgrađene na dugogodišnjim diplomatskim odnosima između zemalja.

Trgovina između UAE i Maroka prema Izraelu porasla je otkako su te zemlje normalizirale diplomatske odnose s Izraelom kroz Abrahamov sporazum iz 2020.

Prema bazi podataka, mali broj proizvoda kompanija iz Tunisa i Saudijske Arabije trenutno je također certificiran kao košer. Nijedna zemlja nema formalne diplomatske ili trgovinske odnose sa Izraelom.

Izraelski podaci također pružaju uvid u snagu nedavnih trgovinskih veza između Izraela i Turske, sa 2.772 prehrambena proizvoda proizvedena u 290 turskih kompanija registrovanih kao košer.

Turska vlada je prošlog mjeseca zaustavila svu trgovinu s Izraelom kao odgovor na rat u Gazi, iako je MEE ove sedmice pronašao neke turske proizvode u supermarketu u Acre, sjevernom Izraelu.

Portparol turskog Ministarstva trgovine rekao je za MEE: „Sva trgovina između Turske i Izraela je zaustavljena od 2. maja. To uključuje izvoz hrane iz Turske u Izrael.”

Turski biznismen sa velikim obimom trgovine sa Izraelom rekao je za MEE da su kompanije koje su trgovale sa Izraelom već pretrpele značajne gubitke zbog zabrane.

A demonstrator burns a picture depicting Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu during a protest in solidarity with Gaza at the Lebanese American University (LAU), in Beirut, Lebanon April 30, 2024. REUTERS/Mohamed Azakir

“Postoje pokušaji nekih kompanija da iskoriste treće zemlje za ponovni izvoz ovih proizvoda, a izraelske vlasti do sada nisu blokirale tursku robu koja stiže iz zemalja poput Grčke i Azerbejdžana”, rekao je on.

Preusmjeravanje turskih proizvoda preko Grčke, čini se, potvrđuju turski trgovinski podaci, koji pokazuju da je izvoz u Izrael manji za 99 posto u odnosu na godinu dana ranije, dok je izvoz u Grčku porastao za 70 posto.

Dok su izraelski podaci zabilježili samo pad vrijednosti turskog uvoza za oko dvije trećine, turski biznismeni rekli su za MEE da se proizvodi koji potječu iz Turske vjerovatno još uvijek evidentiraju u Izraelu kao turski uvoz.

Emiratske hurme, egipatska molokija

Glavne kompanije u UAE čija je roba certificirana kao košer uključuju Al Barakah Dates Factory i Hunter Foods, obje sa sjedištem u Dubaiju.

Trenutačno je certificirano 38 Al Barakah proizvoda, uključujući 18 certificiranih u februaru, a MEE je pronašao proizvode Al Barakah u prodaji u izraelskim supermarketima.

Osamnaest proizvoda koje proizvodi Hunter Foods, koja proizvodi čips i druge grickalice, je certificirano, uključujući neke certificirane u novembru prošle godine.

Nijedna kompanija nije odgovorila na zahtjeve za komentar u vrijeme objavljivanja.

Strane kompanije koje posluju u UAE sa proizvodima certificiranim kao košer uključuju Ahmad Tea, kompaniju čaja sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja ima veliku fabriku u Ras Al Khaimah.

Portparol Ahmada Teasa rekao je da kompanija nema kancelariju ili osoblje u Izraelu, niti bilo kakve operacije u zemlji.

Portparol je rekao: „Naši proizvodi se proizvode u Indiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima i distribuiraju se u preko 100 zemalja.

„Ovo uključuje desetine evropskih, azijsko-pacifičkih i afričkih zemalja, bilo putem naše direktne distribucijske mreže ili eksternih distributera koji transportuju naše proizvode na tržišta koja mogu ili ne moraju biti pod našom direktnom kontrolom.”

Egipatske kompanije su imale 206 košer certificiranih prehrambenih proizvoda, uključujući desetine certificiranih od oktobra prošle godine.

Među njima je grupa Faragalla, jedna od najvećih egipatskih kompanija za proizvodnju hrane, čiji proizvodi uključuju sok, smrznutu bamiju i molohiju.

Četrdeset proizvoda koje proizvodi Agro Green, uključujući smrznute jagode, artičoke, pasulj i bamiju, također su certificirani za prodaju u Izraelu.

Ni Faragalla ni Agro Green nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Marokanske kompanije koje proizvode košer certificirane proizvode uključuju Atlas Olive Oils, jednu od najstarijih kompanija u zemlji, proizvođača ribe Talekroup i proizvođača šećera Consumar. Niko nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

Još jedna marokanska kompanija navedena u bazi podataka, proizvođač morske hrane Rio de Oro, nalazi se u luci Dakhla na spornoj teritoriji Zapadne Sahare.

Rečeno je da je obustavilo izvoz hrane u Izrael zbog rata u Gazi. Rečeno je da je posljednja transakcija s izraelskom kompanijom – preko posrednika u Litvaniji – bila u januaru 2023. Međutim, podaci o košer certifikatu pokazuju da je jedan od njegovih proizvoda registriran u decembru 2023. godine.

Hiljade Marokanaca održavaju redovne propalestinske demonstracije širom kraljevstva, tražeći od vlade da prekine veze s Izraelom.

Protesters march demanding a ceasefire and the end of Israel attacks on Gaza, in New York City, U.S., February 22, 2024. REUTERS/Eduardo Munoz

Neke od kompanija kojima su se obratile MEE i Arabic Post rekle su da su njihovi proizvodi namijenjeni prodaji na palestinskim tržištima na okupiranoj Zapadnoj obali i unutar Izraela.

Ali palestinski uvoznici sa sjedištem u Izraelu ili na okupiranim teritorijama ne moraju dobiti košer certifikat za proizvode koji se prodaju isključivo na palestinskim tržištima.

Palestinski trgovac Tariq Saqf Al-Hait, član općeg tijela Privredne i industrijske komore u Nablusu, rekao je da su neki palestinski proizvođači hrane ipak dobili košer certifikat kako bi također isporučili robu na izraelsko tržište.

On je naveo “fabrike tahinija i slatkiša” čiji proizvodi se isporučuju na izraelsko tržište ili izvoze u inostranstvo.

‘Zakoni okupatora’

U jednom slučaju, jordanska kompanija Srour, čiji su proizvodi od halve i tahinija u februaru dobili košer certifikate, negirala je izvoz robe na izraelska tržišta i umjesto toga rekla da se njeni proizvodi prodaju u “istorijskoj Palestini”.

“Ponosni smo što su naši proizvodi na njihovim stolovima kao alternativa proizvodima okupatorskog neprijatelja”, navodi se, ali dodaje da su njegovi proizvodi certificirani kao košer jer su “podložni zakonima okupatora”.

Srour je rekao da je uvoznik, Moati Hussein Sons Limited Company, zahtijevao certifikate i rekao da je pristao “iz neznanja” i da nije imao pravo reći svojim kupcima kome mogu ili ne mogu prodati.

Ali, pritisnut u vezi s prodajom svojih proizvoda na izraelskim tržištima, rekao je: “Zamolit ćemo našeg tamošnjeg agenta da im ih ne prodaje, a mi ne možemo učiniti više od toga.”

MEE se obratio Moati Hussein Sons sa sjedištem u Acre za komentar, ali nije dobio odgovor u vrijeme objavljivanja.

Omar Jasser, palestinski biznismen u Izraelu, rekao je da svi uvezeni proizvodi zahtijevaju košer certifikat da bi se legalno prodavali na izraelskim tržištima.

Palestinski državljani Izraela također su morali da se pridržavaju uvoznih i izvoznih procedura, marketinških, poreskih i carinskih propisa, rekao je, a direktna trgovina je dozvoljena samo sa zemljama koje imaju formalne diplomatske odnose s Izraelom.

Ali Jasser je rekao da je velika većina robe koju su uvezli palestinski državljani Izraela bila namijenjena prodaji Palestincima.

“Ako se uvezeni proizvodi prodaju samo na arapskom tržištu unutar Izraela ili palestinskih tržišta, onda nije obavezno pribaviti košer certifikat, pod uvjetom da se ne prodaju i ne prodaju na izraelskim tržištima i trgovačkim mrežama”, rekao je Jasser.

Saudijski šećer, tuniska tuna

Podaci su uključivali i imena dvije kompanije, iz Tunisa i Saudijske Arabije, od kojih nijedna nema formalne diplomatske ili trgovinske odnose s Izraelom.

Sertifikat za uvoz bijelog šećera navodi saudijsku firmu Durrah kao proizvođača. Sertifikat je datiran 17. jula 2023. godine, a ističe 17. jula 2024. godine.

U pratećim napomenama stoji da je šećer za upotrebu samo prije Pashe, te da se na originalnom pakovanju moraju nalaziti zemlja porijekla i naziv proizvođača.

Kompanija nije odgovorila na zahtjeve za komentar.

ManarThon, tuniski proizvođač tunjevine i sardina čiji su proizvodi pronađeni u prodaji u izraelskim internet trgovinama, rekao je za MEE da kompanija poštuje tuniski zakon o trgovini i “nikada nije izvršila nikakvu komercijalnu transakciju s Izraelom”.

U njemu se navodi: “Ako su naši proizvodi stigli na izraelsko tržište, to bi moglo biti rezultat indirektnih uvoznih operacija ili preko trećih strana nad kojima nemamo kontrolu, s obzirom da se naši proizvodi izvoze u više od 20 zemalja.”

Snagu nastavka trgovine između Izraela i arapskih država od početka rata u Gazi istaknuo je Institut za mir Abrahamskog sporazuma, organizacija sa sjedištem u SAD-u koja promiče bliže diplomatske i trgovinske veze, koja je u svom godišnjem izvještaju za 2023. rat je imao manji uticaj na trgovinu Izraela sa regionom nego njegovu trgovinu sa ostatkom sveta.

U poređenju sa svjetskom trgovinom Izraela, koja je pala za 18 posto u posljednja tri mjeseca 2023. godine, trgovina sa arapskim zemljama pala je za samo četiri posto, sa 937 miliona dolara na 903 miliona dolara.

U 2023. trgovina između Izraela i UAE činila je oko tri četvrtine odnosa Izraela sa arapskim zemljama. I dok je trgovina između Izraela i Emirata pala za 14 posto u četvrtom tromjesečju 2023., zabilježila je rast od 17 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ministar trgovine Emirata Thani al Zeyoudi rekao je 10. oktobra novinarima, komentarišući ekonomske veze UAE-a i Izraela u svjetlu rata: “Ne miješamo ekonomiju i trgovinu s politikom.”

U Jordanu je trgovina smanjena za 16 posto u 2023., dok je u posljednjem tromjesečju godine zabilježen pad od 42 posto u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine.

Međutim, prema Mirovnom institutu Abrahamskog sporazuma, čini se da pad nije povezan s ratom i uglavnom je rezultat povećanja izraelske potražnje za svježim proizvodima krajem 2022.

Izraelska trgovina s Egiptom porasla je za 56 posto u 2023., a u četvrtom tromjesečju porasla je za 168 posto na godišnjem nivou, prema izvještaju Instituta za mir Abrahamskog sporazuma. U međuvremenu, trgovina Izraela sa Marokom se više nego udvostručila u 2023. u odnosu na 2022. godinu.

“Ovi brojevi pokazuju otpornost trgovinskih veza između zemalja uprkos ratu između Izraela i Hamasa”, navodi institut.

MEE je kontaktirao ministarstva trgovine svih arapskih zemalja s kompanijama koje proizvode proizvode certificirane kao košer, ali nijedna nije odgovorila na zahtjeve za komentar.