Može li Indija postati ekonomska supersila? Evo šta kažu podaci

featured image

17. apr 2024. 09:04

Za samo nekoliko dana u Indiji će započeti najveći demokratski izbori na svijetu.

Procjenjuje se da 960 miliona ljudi u zemlji od 1,4 milijarde ima pravo glasa na anketama, koje počinju u petak i biće potrebno više od mjesec dana da se završe. Očekuje se da će Narendra Modi osvojiti treći uzastopni petogodišnji mandat na mjestu premijera.

Pod njegovim vodstvom, Indija je spremna da postane ekonomska moć 21. stoljeća, nudeći pravu alternativu Kini za investitore i potrošačke brendove koji traže rast i proizvođače koji žele smanjiti rizike u svojim lancima opskrbe.

Dok su veze između Pekinga i Zapada sve više narušene, Indija ima zdrave odnose sa većinom velikih ekonomija i agresivno prigovara velikim kompanijama da otvore fabrike u zemlji.

Dakle, da li je pompa oko Modijeve Indije, koja je i dalje uglavnom osiromašena zemlja, opravdana?

Kvalitet ekonomskih podataka u Indiji može biti nepouzdan, što otežava procjenu stvarnosti na terenu u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

Ali koristeći podatke iz zvaničnih ili autoritativnih izvora, CNN je napravio pet grafikona kako bi pokazao kakav je učinak zemlje otkako je Modi prvi došao na vlast 2014. godine i kako bi sagledao izazove sa kojima će se sljedeći lider suočiti u upravljanju najbrže rastućim svjetskim ekonomijama.

Supporters of India's ruling Bharatiya Janata Party (BJP) hold placards featuring India's Prime Minister Narendra Modi during an election campaign rally being addressed by Modi in Balurghat in the eastern state of West Bengal, India, April 16, 2024. REUTERS/Stringer

I dalje veoma siromašna

Indijska ekonomija je 2023. vrijedila 3,7 biliona dolara, što je čini petom po veličini u svijetu, nakon što je skočila četiri mjesta na rang listi tokom Modijeve decenije na vlasti.

Ekonomija južnoazijskog giganta je u udobnom položaju da se širi po godišnjoj stopi od najmanje 6% u narednih nekoliko godina, ali analitičari kažu da bi trebala ciljati rast od 8% ili više ako želi da postane ekonomska supersila.

Održiva ekspanzija će Indiju gurnuti više u rang najvećih svjetskih ekonomija, a neki posmatrači predviđaju da će zemlja postati broj tri iza SAD i Kine do 2027.

Međutim, Indija bi mogla učiniti mnogo više da podigne svoj bruto domaći proizvod (BDP) po osobi, mjerilo životnog standarda prema kojem se 2022. godine nalazi na niskom 147. mjestu, prema Svjetskoj banci.

Prema Guidu Cozziju, profesoru makroekonomije na Univerzitetu St Gallen u Švicarskoj, postojat će “efekti padanja na BDP po glavi stanovnika” kako ekonomija raste. Međutim, upozorio je da “ekonomija spuštanja ne garantuje smanjenje nejednakosti u prihodima, a politike koje promiču inkluzivni rast mogu biti neophodne.”

Izgradnja moderne Indije

Kao što je Kina učinila prije više od tri decenije, Indija počinje ogromnu infrastrukturnu transformaciju trošeći milijarde na izgradnju puteva, luka, aerodroma i željeznica. U međuvremenu, privatni investitori grade najveću elektranu zelene energije na svijetu.

Samo u ovogodišnjem federalnom budžetu izdvojeno je 134 milijarde dolara za kapitalnu potrošnju kako bi se podstakla ekonomska ekspanzija.

Rezultati se mogu vidjeti na terenu dok je bijesna gradnja u toku širom nacije. Indija je dodala skoro 55.000 kilometara (oko 35.000 milja) nacionalnoj mreži autoputeva, što je povećanje od 60% ukupne dužine, između 2014. i 2023. Razvoj infrastrukture ima mnoge prednosti za ekonomiju, uključujući otvaranje radnih mjesta i poboljšanje lakoće poslovanja .

Posljednjih godina, zemlja je također izgradila niz tehnoloških platformi – poznatih kao digitalna javna infrastruktura  –  koje su transformirale živote i poslovanje.

Na primjer, program Aadhaar, pokrenut 2009. godine, pružio je milionima Indijaca prvi put u životu dokaz identiteta. Najveća svjetska biometrijska baza podataka također je pomogla vladi da uštedi milione smanjenjem korupcije u socijalnim inicijativama.

Druga platforma, Unified Payments Interface (UPI), omogućava korisnicima da izvrše plaćanja trenutno skeniranjem QR koda. Prigrlili su ga Indijanci iz svih sfera života, od vlasnika kafića do prosjaka, i omogućili da milioni dolara teku u formalnu ekonomiju.

U septembru 2023, pozivajući se na izvještaj Svjetske banke, Modi je rekao da je zahvaljujući svojoj digitalnoj javnoj infrastrukturi „Indija postigla ciljeve finansijske inkluzije za samo šest godina za koje bi inače trebalo najmanje 47 dugih godina“.

FILE PHOTO: A man walks across the LED display board showing the logo of Vodafone-Idea at the India Mobile Congress 2022, at Pragati Maidan, in New Delhi, India, October 3, 2022. REUTERS/Anushree Fadnavis/File Photo

Berzanska supersila

Uzbuđenje oko potencijala rasta Indije odražava se na njenom tržištu dionica koje je dostiglo rekordne vrijednosti . Vrijednost kompanija koje kotiraju na indijskim berzama premašila je 4 biliona dolara krajem prošle godine.

Indija ima dvije velike berze: Nacionalnu indijsku berzu (NSE) i BSE, najstariju azijsku berzu ranije poznatu kao Bombajska berza.

Zahvaljujući velikom porastu, NSE je pretekao i Shenzhen Stock Exchange i Hong Kong Exchange i postao šesta najveća svjetska berza, pokazali su podaci Svjetske federacije berzi u januaru.

Domaći investitori, kako maloprodajni tako i institucionalni, doveli su indijsko tržište dionica do neviđenih vrhunaca.

Prema Macquarie Capitalu, samo mali investitori posjeduju 9% tržišne vrijednosti indijskog kapitala, dok su strani investitori nešto manje od 20%. Analitičari, međutim, očekuju da će se strane investicije povećati u drugoj polovini 2024., nakon što izbori nestanu.

Fabrike za pjevušenje

Modijeva vlada agresivno pokušava iskoristiti masovno preispitivanje koje je u toku među kompanijama u lancima nabavke. Međunarodne kompanije žele da diverzifikuju svoje poslovanje dalje od Kine, gdje su se suočile sa preprekama tokom pandemije i gdje im prijete rastuće tenzije između Pekinga i Vašingtona.

Treća najveća ekonomija Azije pokrenula je program poticaja povezan s proizvodnjom vrijedan 26 milijardi dolara kako bi privukla kompanije da uspostave proizvodnju u 14 sektora, u rasponu od elektronike i automobila do farmaceutskih proizvoda i medicinskih uređaja.

Kao rezultat toga, neke od najvećih svjetskih kompanija, uključujući Apple ( AAPL ) dobavljača Foxconn, značajno proširuju svoje poslovanje u Indiji.

Milijarder Elon Musk rekao je prošle sedmice na X da se “raduje” susretu s Modijem u Indiji, a da nije naveo datum. Očekuje se da će šef Tesle ( TSLA ) uskoro najaviti veliku investiciju u Indiji, a proizvođač automobila navodno pretražuje zemlju u potrazi za odgovarajućom lokacijom za svoju prvu azijsku fabriku izvan Kine.

Do prije dvije godine, Apple je obično počeo da sklapa modele u zemlji samo  sedam do osam mjeseci  nakon lansiranja. To se promijenilo u septembru 2022. , kada je Apple počeo proizvoditi nove iPhone 14 uređaje u Indiji nekoliko sedmica nakon što su pušteni u prodaju.

Analitičari su promjenu strategije nazvali velikom pobjedom za Modija, jer će rastuće proizvodne veze s američkim gigantom poput Applea zauzvrat privući druge globalne igrače u ekosistemu proizvodnje elektronike u Indiju.

Prema kompaniji za istraživanje tržišta Canalys, do 23% iPhonea će se proizvoditi u Indiji do kraja 2025. godine, u odnosu na 6% 2022. godine.

India's Prime Minister Narendra Modi addresses his supporters during an election campaign rally in Balurghat in the eastern state of West Bengal, India, April 16, 2024. REUTERS/Stringer

Gdje su poslovi?

Ipak, indijska ekonomija, slično kao i njena demokratija, daleko je od savršene. Ako bude ponovo izabran, Modi se mora uhvatiti u koštac s ogromnim izazovom stvaranja stotina miliona radnih mjesta za stanovništvo koje ostaje uglavnom osiromašeno.

Sa prosječnom starošću od 29 godina, Indija ima jednu od najmlađih populacija na svijetu, ali zemlja još nije u stanju da iskoristi potencijalne ekonomske koristi od svoje velike, mlade populacije.

Prema prošlomjesečnom izvještaju Međunarodne organizacije rada , veća je vjerovatnoća da će obrazovani Indijci u dobi od 15 do 29 godina biti nezaposleni od onih bez ikakvog školovanja, što odražava “neusklađenost s njihovim težnjama i raspoloživim poslovima”.

Stope nezaposlenosti mladih u Indiji sada su veće od globalnih nivoa.

Stopa nezaposlenosti mladih Indijaca sa diplomom bila je preko 29%, što je skoro devet puta više od onih koji ne znaju čitati ili pisati, navodi se u izvještaju.

“Indijska ekonomija nije bila u stanju da stvori dovoljno isplativa radna mjesta u nepoljoprivrednim sektorima za novu obrazovanu omladinu koja ulazi u radnu snagu, što se odražava u visokoj i rastućoj stopi nezaposlenosti”, dodaje se.