Kineska ekonomija raste iznenađujuće snažnim tempom u prvom kvartalu 2024.

featured image

16. apr 2024. 11:23

Kineska ekonomija je početkom ove godine postala snažnija više nego što se očekivalo, uglavnom zahvaljujući snažnom rastu visokotehnološke proizvodnje.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 5,3% u prvom kvartalu u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima Državnog zavoda za statistiku. To je nadmašilo procjenu rasta od 4,6% iz Reutersove ankete ekonomista. To je također označilo ubrzanje u odnosu na rast od 5,2% u prethodna tri mjeseca.

„Kineska ekonomija je dobro počela u prvom kvartalu… postavljajući dobre temelje za postizanje ciljeva za cijelu godinu“, rekao je Sheng Laiyun, portparol NBS, na konferenciji za novinare u Pekingu koja je pratila objavljivanje podataka.

Ali on je priznao da “temelj za ekonomsku stabilnost i poboljšanje još nije čvrst”.

Industrijska proizvodnja je skočila za 6,1% u prvom kvartalu u odnosu na prethodnu godinu, potaknuta snažnim rastom visokotehnološke proizvodnje.

Konkretno, proizvodnja opreme za 3D štampanje, stanica za punjenje električnih vozila (EV) i elektronskih komponenti porasla je za oko 40% u odnosu na godinu ranije.

Pixaby

Prošlog mjeseca, službeno istraživanje pokazalo je da se kineski indeks menadžera nabavke (PMI) povećao prvi put u posljednjih šest mjeseci. Caixin/S&P proizvodni PMI, privatno vođeno istraživanje, također je dostiglo svoje najjače očitanje u više od godinu dana, kako je potražnja u inostranstvu porasla.

Kina je postavila godišnji cilj rasta od oko 5% za 2024. godinu, što su mnogi analitičari smatrali ambicioznim, budući da je povjerenje potrošača i poslovanja i dalje slabo, a sektor nekretnina zarobljen u dugotrajnom padu.

Vlasti su ove godine smanjile kamatne stope kako bi potaknule bankarske kredite i ubrzale potrošnju centralne vlade za podršku investicijama u infrastrukturu.

“Čini se da je ekonomija na dohvat ruke da ispuni službeni cilj rasta BDP-a od ‘oko 5%’ u 2024. godini,” rekao je za CNN Frederic Neumann, glavni azijski ekonomista za HSBC.

Podaci od utorka pokazuju da je maloprodaja u periodu od januara do marta porasla za 4,7 posto, podstaknuta potrošnjom na sportske i zabavne aktivnosti, cigarete i alkohol, kao i ugostiteljske usluge.

Ulaganja u osnovna sredstva — kao što su fabrike, putevi i električne mreže — porasla su za 4,5% u istom periodu.

Pixaby

Neusklađenost u ekonomiji

Ali još uvijek ima dosta zabrinutosti.

„Postoji rastuća neusklađenost u kineskoj ekonomiji; proizvođači obavljaju težak posao, dok domaćinstva stoje po strani”, rekao je Harry Murphy Cruise, ekonomista u Moody's Analytics.

Veliki dio dobrih vijesti u proizvodnji dolazi iz kineske “nove tri” industrije: EV, solarni paneli i baterije.

„Zvaničnici su potrošili mnogo da podrže ove strateške industrije i ubiru plodove kako proizvodnja raste, a izvoz – posebno za EV – raste usred šireg smanjenja globalne potražnje,“ rekao je Cruise.

Ali strategija nije bez rizika.

U Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji raste zabrinutost zbog toga što kineski višak kapaciteta u ovim oblastima preplavljuje globalna tržišta i ometa njihovu domaću industriju.

Komentari američke ministrice financija Janet Yellen o njenoj prošlosedmičnoj posjeti Kini naglašavaju spremnost Amerike da interveniše carinama, ako smatra da su potrebne.

„Da se to dogodi, kineska proizvodna svijetla tačka bi bila prigušena“, rekao je Cruise.

Problemi sa imovinom i potrošnjom

Tržište nekretnina također predstavlja veliku prepreku.

Ulaganja u nekretnine su u prvom kvartalu pala za 9,5 odsto u odnosu na prije godinu dana, pokazuju podaci NBS. Prodaja novih nekretnina pala je za 27,6% u istom periodu.

Odvojeno, cijene novih kuća u 70 gradova pale su 2% u martu u odnosu na godinu ranije, što je brže od februarskog pada od 1,3%, prema proračunu Goldman Sachsa na osnovu najnovijih podataka NBS.

„Nevolje na tržištu nekretnina se nastavljaju“, rekao je Cruise.

Foto: Shutterstock

Tržište nekretnina koje je u sukobima opterećuje potrošačku potrošnju, jer je 70% bogatstva kineskog domaćinstva vezano za nekretnine.

Slabi izgledi za posao i ekonomska neizvjesnost također usporavaju potrošnju domaćinstava.

U martu je rast maloprodaje usporen na 3,1% sa 5,5% u februaru.

Prema podacima NBS, povjerenje domaćinstava u zaposlenost i prihode je blizu „historijskog dna“, što je povuklo maloprodaju u martu jer je potražnja oslobođena tokom lunarnih novogodišnjih praznika koji su se održavali nedheljama ranije, rekao je Chaoping Zhu, strateg globalnog tržišta u JP Morgan Asset Management.

Strani investitori gube povjerenje

Povjerenje u drugu najveću svjetsku ekonomiju među stranim investitorima, koji su pomogli rast električne energije tokom dana procvata u Kini, također ostaje slabo.

Rast investicija u prvom tromjesečju došao je uglavnom od državnih preduzeća, koja su potrošila 7,8% više nego prije godinu dana. Investicije privatnog sektora porasle su za samo 0,5%.

Što se tiče stranih kompanija, njihova ulaganja u zemlju su u prva tri mjeseca pala za 10,4%.

Peking je oživljavanje ekonomskog rasta stavio kao glavni prioritet za ovu godinu i obnovio je svoje napore da privuče strane investitore.

Kineski lider Xi Jinping sastao se u utorak u Pekingu s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom koji je boravio u posjetu i pozvao dvije zemlje da pojačaju trgovinu i “prodube saradnju” u proizvodnji mašina, automobila i umjetne inteligencije, jer rastu pritužbe iz EU na proliferaciju kineskih proizvoda.

Dan ranije, Scholz je rekao da Njemačka pozdravlja uvoz kineskih automobila, ali je upozorio na damping, prekomjernu proizvodnju i kršenje intelektualnog vlasništva, prenosi Reuters.

FILE PHOTO: Chinese President Xi Jinping waves as he walks with U.S. President Joe Biden at Filoli estate on the sidelines of the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) summit, in Woodside, California, U.S., November 15, 2023. REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Prošlog mjeseca, Xi se sastao sa više od deset američkih izvršnih direktora i akademika u Pekingu i pozvao ih da “nastave da ulažu u Kinu”. Izrazio je uvjerenje da će zemlja održati zdrav i održiv rast u narednim mjesecima.

Kineska ekonomija porasla je 5,2% u 2023. Iako je ova ekspanzija označila značajan porast u odnosu na 2022., kada je porasla za samo 3% usred intenzivnih karantina i poremećaja zbog korona virusa, to je i dalje bio jedan od najgorih ekonomskih rezultata zemlje u više od tri decenije.

Direktna strana ulaganja u Kinu su opala posljednjih mjeseci jer su kombinacija sporijeg rasta, regulatornih mjera, opterećujućih zakona o nacionalnoj sigurnosti i pitanja o dugoročnim izgledima zemlje poljuljali povjerenje u drugu najveću svjetsku ekonomiju.

“Snažan rast u prvom tromjesečju uveliko ide u postizanju kineskog cilja od ‘oko 5%’ za ovu godinu. Ali srednjoročni izgledi za rast zavise od širenja pokretača ekonomskog rasta”, rekao je Cruise.

„Ako zvaničnici ne mogu da ubijede domaćinstva da olabave kese, privreda rizikuje da ima previše jaja u jednoj korpi.”