Musk našao rješenje za botove na mreži X

BIZNIS Forbes 16. apr 2024. 09:35
featured image

16. apr 2024. 09:35

Vlasnik društvene mreže X, Elon Musk, sugerisao je jučer da će novi korisnici društvene mreže nekada poznate kao Twitter morati da plate malu naknadu kako bi koristili osnovne funkcije na platformi – promjena koja je potrebna, kako kaže, da bi se suzbio problem botova koji već godinama muče sajt.

Muskov tvit, koji je odgovor na spekulacije o tome da će se novim nalozima naplaćivati mala godišnja naknada za objavljivanje, lajkovanje, obilježavanje i odgovaranje, nije precizirao kada će naknada stupiti na snagu ili kako će funkcionisati, ali je rekao da je naknada „jedini način da se suzbije neprekidna ofanziva botova“ na X-u.

Musk je rekao da vještački inteligentni botovi i internet trolovi mogu lako proći testove za identifikaciju botova.

Naknada koju je spomenuo Musk slična je onoj koja je već uvedena novim korisnicima u Novom Zelandu i na Filipinima prošlog oktobra kao dio X-ovog programa „Nije bot“, koji je zahtijevao od novih naloga da plate godišnju naknadu od jednog dolara za objavljivanje, lajkovanje, odgovaranje i više.

FILE PHOTO: ‘X’ logo is seen on the top of the headquarters of the messaging platform X, formerly known as Twitter, in downtown San Francisco, California, U.S., July 30, 2023. REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Objava o dolazećoj naknadi za nove korisnike stiže manje od dvije nedjelje nakon što je X započeo čišćenje botova na platformi koje će, prema Musku, rezultirati time da osobe odgovorne za bot naloge budu suočene sa „punom snagom zakona“.

Plaćanje naknada

Da li će svi korisnici na X-u na kraju morati da plate malu naknadu kako bi pristupili osnovnim funkcijama platforme? Nije jasno, iako je Musk pokušao da naplati korisnicima za određene premijum funkcije poput mogućnosti uređivanja postova, u sklopu nastojanja da poveća prihode sajta i suzbije turbulencije u prodaji oglasa.

Mask je često obećavao da će smanjiti botove na X-u, iako se problem nastavio pojavljivati od njegovog preuzimanja Twittera 2022. godine, kada je tvitovao „pobijedićemo spam botove ili umrijeti pokušavajući“.

X-ov program „Nije bot“ i njegova godišnja naknada od jednog dolara za nove korisnike u Novom Zelandu i Filipinima hvaljeni su kao sredstvo za procjenu „potencijalno moćne mjere“ koja će pomoći X-u da se bori protiv botova i spamera.

X je rekao da će rezultate programa „uskoro“ podijeliti kada je objavljen prošle godine, iako još nije jasno da li je platforma podijelila bilo kakve rezultate. Tačan broj botova na X-u nije identifikovan, iako su istraživači pronašli da je aktivnost botova na X-u porasla tokom popularnih događaja poput Superbowla 2024. i prve republikanske predizborne debate.

Forbes procjenjuje Muskovo bogatstvo na 187,5 milijardi dolara, što ga čini trećom najbogatijom osobom na svijetu iza šefa LVMH-a Bernarda Aarnoa i osnivača Amazona Jeffa Bezosa.

Antonio Pekenjo IV, novinar Forbes