Uskoro počinje Sarajevo Photography Festival: Otkrijte ko donosi odluke o pobjednicima!

Aktuelnosti Forbes BiH 16. apr 2024. 12:15
featured image

16. apr 2024. 12:15

Sarajevo Photography Festival, treću godinu za redom okuplja i povezuje regionalnu i međunarodnu fotografsku scenu. Takmičarski program biće podijeljen u osam kategorija.

Kategorije u kojima će se takmičiti fotografi su: Dokumentarna, Life, Portret, Moda, Konceptualna fotografija, Mobilna, Vjenčanja i Pejzaž.

Madison Tuff

Predstavljamo neke od najvećih imena u fotografskom svijetu u ulozi članova žirija: od Magnum fotografa, do Vogue urednika.

Žiri kategorije Life bit će jedan od osnivača Hamburg Portfolio Review, kustos i urednik Lars Lindemann. Za portretnu fotografiju zadužena je češka fotografkinja Hana Knizova, čiji intimni pristup portretu godinama nalazi svoje mjesto u najprestižnijim magazinima poput Harpers Bazaar, Elle, i Vogue.

U žiriju će, između ostalih, biti i Magnumova fotografkinja Nanna Heitmann, koja će ocjenjivati kategoriju dokumentarne fotografije. Modni direktor Vogue ADRIA Petar Trbović biće dio ovog fantastičnog tima, u kategoriji Moda.

Dino Joldić

Jedna od najznačajnijih umjetnica mlađe generacije sa naših prostora Selma Selman ocjenjivaće kategoriju konceptualne fotografije, dok će mobilnu fotografiju ocjenjivati direktor Belgrade Photo Month David Pujado. Kategoriju vjenčanja ocjenjivat će Natali Grace Levine, glavna i odgovorna urednica Wezoree platforme koja okuplja profesionalce za vjenčanja iz cijelog svijeta.

Žiri u kategoriji Pejzaž bit će Luca Venturi, osnivač i umjetnički direktor Siena International Photo Awards, Drone Photo Awards i Siena Awards Festivala.

Grand Prix Sarajevo Photography Festivala iznosi 2.000 eura, a pobjednike u pojedinačnim kategorijama očekuju vrijedne nagrade koje dodjeljuje Canon. Osim novčane nagrade, finalisti i pobjednici dobijaju priznanje za svoj rad, te izložbu u BKC Sarajevo za vrijeme trajanja Sarajevo Photography Festivala.

Dženat Dreković

SPF je prilika za sve fotografe da se povežu sa drugim umjetnicima i profesionalcima iz industrije.

Ove godine Sarajevo Photography Festival se održava od 30. maja do 2. juna. Pored takmičarskog programa, obuhvatiće i izložbe, radionice, predavanja i panele, kao i recenzije portfolija i networking događaje.

Armin Graca

U okviru izložbi realizovaće se samostalne i grupne izložbe različitih fotografskih stilova i tehnika. Osim povezivanja regionalne i međunarodne scene, fotografija se promovira kao umjetnička forma, podstiče se dijalog i razmjena između fotografa i publike, oslikava kulturno bogatstvo i raznolikost.

Cenk Bayirli

Ovaj mladi, ali izuzetno značajan festival organizuje mali tim velike pokretačke energije, predvođen direktoricom festivala Aidom Redžepagić i programskom direktoricom Jelenom Janković.