Šta stoji iza ogromnog rasta: Amazon prvi put vrijedi 2 triliona dolara

BOGATSTVO Forbes BiH 27. jun 2024. 17:32
featured image

27. jun 2024. 17:32

Umjetna inteligencija i tehnološki napredak ide na ruku mnogima, najbogatijima i najviše. Pokazuje to i primjer Amazaona, koji je prvi put dosegao tržišnu kapitalizaciju od dva triliona dolara. Razlog rasta vrijednosti leži u cijeni njegovih dionica, koja je rekordna i iznosi 193 dolara, a koja je bila potaknuta rastom u tehnološkom sektoru. Ovime se div internetske trgovine pridružio kompanijama Microsoft, Apple, Nvidia i Alphabet, jedinim kompanijama čija vrijednost na berzi jednaka ili veća od 2000 milijardi dolara.

Bogatiji i Amazon i Bezos

Osim kompanije uvećano je i lično bogatstvo osnivača Amazona, Jeffa Bezosa koji je i predsjednik upravnog odbora Amazona. Prema Forbesu njegova neto vrijednost porasla je za gotovo šest milijardi dolara i ono sada iznosi 209 milijardi dolara. Ovo međutim, nije dovoljno da Bezos zauzme prvo mjesto ljestvice najbogatijh, ali jeste za drugo, odmah iza Elona Muska, vlasnika Tesle i X-a, između ostalog, koji je “težak” 219,2 milijarde dolara. Bezos posjeduje oko desetinu dionica Amazona.

Bezosov porast bogatstva posljedica je dugotrajnog rasta Amazonovih dionica, koje su porasle 27 posto od početka ove godine. Da njegov izvršni direktor Andy Jassy zna posao, pokazuje i podatak da Amazon ostavlja najprofitabilnije prvo tromjesečje ikada sa ostvarenim neto prihodom od 10,4 milijarde dolara.

Osim rasta dobiti, dionice Amazona dobile su poticaj od šireg interesa ulagača za AI, s Amazon Web Services među najprepoznatljivijim proizvodima na tržištu. Tržišna vrijednost Amazona porasla je za više od 400 milijardi dolara u 2024. ali nije prerastao vrijednost od preko 500 milijardi Microsofta i Applea te 1800 milijardi Nvidije.

Neto vrijednost od 209 milijardi dolara

Priča o uspjehu uvijek za sobom nosi motivirajuću snagu, neophodnu za vjetar u leđa u izgradnji biznisa. Izuzetak nije ni Jeff Bezos. Jeffova majka Jacklyn bila je temelj u izgradnji njegovog biznisa sa Amazonom.

Sve je počelo 1995. godine kada se Jeff Bezos obratio majci i očuhu Mikeu i zamolio ih da investiraju u posao koji je upravo pokrenuo. Uložili su 245.000 dolara u novoosnovani Amazon, iako ih je Bezos upozorio da postoji čak 70 posto šanse da više nikada neće vidjeti taj novac.

Oni su svjesno pristali na rizik, i nisu pogriješili. Amazon je danas najveći globalni e-trgovac i pružatelj usluga u oblaku, koji je u prošloj godini ostvario prihod od 143,1 milijardu dolara, nadmašivši konsenzusnu procjenu od 141,6 milijardi dolara, a Jeff je toliko bogat da se njegova neto vrijednost više i ne broji. Ali, ako to ipak učinimo, precizno, ona iznosi 209 milijardi dolara.