Prilika za preseljenje u Švedsku, nude se zemljišta po deset centi

LIFESTYLE Forbes Hrvatska 27. jun 2024. 12:31
featured image

27. jun 2024. 12:31

Švedski gradić pokušava privući nove stanovnike prodajom zemljišta za desetak centa po kvadratnom metru

Götene ima stariju populaciju i nisku stopu nataliteta, ali je popularan među turistima. Status zanimljivog odredišta odlučili su iskoristiti i napravili kampanju kojoj je cilj privući nove stanovnike. Mali grad s oko pet tisuća stanovnika prodaje zemljišta za samo jednu krunu (0,08 eura) po kvadratnom metru.

“Apsolutno svatko može kupiti parcelu. Bilo bi apsolutno fantastično kada bismo zainteresirali i ljude iz inozemstva za kupnju zemljišta”, rekao je gradonačelnik Götene Johan Månsson za lokalne novine, prenosi EuroNews.

Iako nije konkretizirao mora li kupac imati prebivalište u Švedskoj ili švedsko državljanstvo, vrlo je vjerojatno kako će samo osobe koje legalno žive u toj skandinavskoj zemlji ispunjavati uvjete za kupnju. Tim više što postoji obveza korištenja zemljišta. Kupci će morati početi graditi na svojoj parceli u roku od dvije godine, jer se u suprotnom zemljište vraća općini.

“Izgradnja kuće mnogo košta, cijena zemljišta nije kraj ulaganja, ali je važan dio”, dodao je gradonačelnik.

Kamatne stope u Švedskoj padaju, no i dalje vlada oprez na tržištu nekretnina.

“Ako ova kampanja znači da će neka obitelj imati hrabrosti izgraditi kuću ovdje unatoč trenutnoj ekonomskoj situaciji, to bi bilo fantastično. Neke od tih parcela bile su na prodaju mnogo godina, često i desetljeća”, ustvrdio je Månsson. 

Götene je popularno odredište za turiste iz Švedske i šire. Grad je poznat romaničkoj crkvi Husaby Kyrka, vodopadu Martorpsfallet te rezervatu divljih životinja Österplana Hed och Vall. Ta su mjesta spoj povijesnih, kulturnih i prirodnih znamenitosti što privlači posjetitelje željne istraživanja gradske baštine i slikovitih krajolika.

Zemljišta koja su na prodaju nalaze se po cijeloj općini, uglavnom u razvijenim područjima. Kampanja je krenula prošlog mjeseca, tri parcele su prodane, a interes je velik.

Göten nije jedini u Švedskoj koji nudi povoljna zemljišta. Ove je godine sličnu akciju pokrenula i općina Hylte na jugu zemlje. Tamo su po istoj cijeni od jedne krune po kvadratnom metru prodane 54 parcele.

Kampanja u Götenu trajat će tijekom ove i iduće godine.

“Kad kampanja završi, vjerojatno je nećemo ponovno pokretati jer se očekuje kako će se gospodarstvo vratiti u normalu. Ipak, o tome ćemo razgovarati u budućnosti”, zaključio je gradonačelnik.