Proizvođač iPhonea na meti kritika da izbjegava da zapošljava udate žene u Indiji

Aktuelnosti Forbes 27. jun 2024. 09:58
featured image

27. jun 2024. 09:58

Tajvanska kompanija Fokskon (Foxconn) – glavni proizvođač Ajfon uređaja – nije zapošljavao udate žene na poslovima sklapanja u svojoj glavnoj fabrici za Ajfone u Indiji, izvijestio je Rojters, iako tehnološki gigant želi da značajno poveća proizvodnju u toj zemlji (Fokskon je demantovao optužbe u saopštenju koje je dobio Forbes).

Fokskon ne zapošljava udate žene u glavnoj fabrici zbog većih obaveza koje imaju u odnosu na neudate žene, rekao je Rojtersu bivši zaposleni u HR odjeljenju koji je označen kao S. Pol (S. Paul). On je dodao da je te tvrdnje potvrdilo 17 zaposlenih u agencijama za zapošljavanje koje je angažovao proizvođač, kao i četvoro sadašnjih i bivših zaposlenih u HR-u.

Foto: Reuters/Francis Mascarenhas

Zvaničnici Fokskona takve smjernice daju agencijama za zapošljavanje, prenio je Rojters, a izvori su naveli trudnoću, često odsustvovanje s posla, porodične obaveze – i tradicionalni nakit koji nose Hindu žene koji bi mogao da ometa proces proizvodnje – kao neke od razloga za isključivanje.

Fabrika ipak zapošljava udate žene tokom perioda kada ima manjak radne snage i perioda povećane proizvodnje, izvještava Rojters, i dvije kompanije su priznale probleme sa praksama u zapošljavanju tokom 2022, ali Rojters je sproveo svoju istragu između januara 2023. i maja 2024.

Iz Fokskona su rekli za Forbes da “energično odbijaju optužbe o diskriminaciji pri zapošljavanju na osnovu bračnog statusa, pola, religije ili bilo koje druge forme“, i dodaju da je gotovo 25% žena iz posljednje runde zapošljavanja bilo udato, kao i da su udate žene „dobrodošle da nose tradicionalne metalne ornamente dok rade u našem pogonu“.

Predstavnici Epla (Apple) nijesu odmah odgovorili na zahtjev Forbesa za komentar.

Žene koje traže posao razgovaraju s agentom za zapošljavanje ispred fabrike Fokskona; Foto: Reuters/Palani Kumar

Eplove i Fokskonove kompanijske politike zabranjuju diskriminaciju zasnovanu na bračnom statusu, ali ta praksa nije zabranjena zakonom u Indiji, navodi Rojters.

Nije prvi put da su prakse Fokskona pri zapošljavanju pod snažnim udarom. Talas samoubistava radnika je registrovan u njihove dvije fabrike u Kini tokom 2010. Još jedan Eplov dobavljač, Vistron korporacija (Wistron Corp), bila je optužena za nefer radne prakse u 2020. u fabrici u južnoj indijskoj državi Karnataka.

Tradicionalna ogrlica Tali koju nose Hindu žene; Foto: Reuters/Priyanshu Singh

Indija je postala ključna tačka za Eplovu proizvodnju, i izvještaj iz decembra ukazao je da tehnološki gigant želi da u naredne dvije do tri godine proširi proizvodnju u Indiji i u toj zemlji proizvodi četvrtinu ukupnog broja Ajfona godišnje. Fokskon je takođe spreman da se proširi u Indiji i njegova fabrika u Bengaluru bi trebalo da bude otvorena ove godine.

Evropska komisija, izvršni organ Evropske unije, presudila je da su politike Eplove prodavnice aplikacija u suprotnosti sa Zakonom o digitalnim tržištima. Komisija je pokrenula istragu o tim politikama u martu, a finalna odluka biće objavljena 25. marta 2025.

Cailey Gleeson, Forbes

IPhone Manufacturer Won’t Hire Married Women In India, Report Claims