Nakon ratova za naftu, vodiće se ratovi za vodu i hranu

featured image

27. jun 2024. 13:00

“Ratovi zbog hrane” se nadvijaju nad globalnom stabilnošću, jer trgovinske barijere i klimatska kriza opterećuju ponudu, upozorio je čelnik trgovačke firme Olam Agri.

U komentarima koje je prvi objavio The Financial Times , izvršni direktor Sunny Verghese je signalizirao da rastuća ograničenja u trgovini već pojačavaju inflaciju hrane, što dovodi do pretjerane neravnoteže između ponude i potražnje.

“Vodili smo mnoge ratove oko nafte. Vodićemo veće ratove oko hrane i vode,” rekao je tokom prošlosedmične konferencije potrošača Redburn Atlantic i Rothschild.

Iako su trgovci poljoprivrednim proizvodima preuzeli krivicu za povećanje troškova hrane nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022, izvršni direktor je odbio.

REUTERS/Adrees Latif

Dok je robna razmjena postajala sve teža, potražnja je porasla među bogatijim ekonomijama, koje su se fokusirale na stvaranje viškova zaliha.

Više cijene ne samo da su pojačale krizu troškova života u određenim regijama, već su i rastuću nestašicu hrane budući da je COVID-19 stvorio nesigurnost u siromašnijim regijama, navodi se u izdanju.

U isto vrijeme, toplija klima pogoršala je izazove u poljoprivrednoj proizvodnji.

Prema Vergheseu, to također dovodi do toga da se globalne vlade okreću protekcionizmu, u nastojanju da zaštite domaća tržišta. Primjeri uključuju indonežansku zabranu izvoza palminog ulja i indijsko ograničenje izvoza riže.

“To je upravo bila pogrešna stvar”, rekao je. “Vidjet ćete sve više i više toga.”

Suočen s klimatskim rizicima, trgovac je vršio pritisak na industriju da ozbiljno preduzme mjere. Za vlade je oporezivanje ugljenika prikladna politika, tvrdi on.