Kako je Arnold Schwarzenegger postao milijarder i šta o investiranju možemo naučiti od slavnog glumca

BOGATSTVO Forbes 1. jun 2024. 11:11
featured image

1. jun 2024. 11:11

Nema mnogo filmova koji su puni akcije koliko je stvarni život Arnolda Schwarzeneggera. Rođen u siromašnoj porodici, u malom austrijskom selu Tal od 2.500 stanovnika, gdje je kasnije otkrio da mu je otac bio član nacističke partije. Zvijezda Terminatora i Policajaca iz vrtića koristila je svoje mišiće i šarm da bi bila krunisana kao gospodin Univerzum četiri puta, da osvoji Hollywood i najvišu političku funkciju u Kaliforniji. Usput je svoju slavu pretvorio u bogatstvo. Ovaj 76-godišnjak, prema procjenama Forbesa, sada vrijedi milijardu dolara.

Dolazak u SAD 1968.godine

Holivudski glumac je posljednji u talasu zabavljača koji su uspješno iskoristili svoju slavu. Na listi svjetskih milijardera za 2024. Forbes je identificirao 14 poznatih ličnosti koje su svoju slavu unovčile u desetocifreni imetak. Među njima su pevačica Taylor Swift (34), kreator zakona i reda Dick Wolf (77) i komičar Jerry Seinfeld (70). Schwarzenegger je drugi glumac koji se pridružio redovima nakon Tylera Perryja (54), poznatog po svojoj franšizi „Madea“, a procijenjen na 1,4 milijarde dolara. Ali Schwarzenegger je išao drugačijim putem do bogatstva, prvenstveno pametnim ulaganjem, a ne samo glumom.

Schwarzenegger se preselio u SAD 1968. godine i u početku se borio da dođe do uloge zbog svog tvrdog akcenta. Snimio je oko 50 filmova, koji su zaradili 5,5 milijardi dolara na blagajnama. Iz svojih filmova je, prema procjenama Forbesa, zaradio oko 500 miliona dolara. Kada su rukovodioci studija oklijevali da snime njegovu prvu komediju Blizanci, u kojoj je glumio i Danny Devito, Schwarzenegger je pristao da se odrekne plate. Umjesto toga stavio je u džep skoro 20 posto bruto prihoda. Film iz 1988. postao je hit i on je na kraju zaradio više od 35 miliona dolara, mnogo više nego što bi unaprijed dobio. „Ispostavilo se da je to istorijski dogovor i da studio više nikada neće sklopiti takav sporazum“, rekao je Schwarzenegger u intervjuu 2016.

Arnold i bivša supruga Maria Shriver, Foto: Reuters

Zaradio je milione više od preporuka proizvoda i reklama, poput one na Superbowlu 2024. Ali, prema procjenama Forbesa, oko 65 posto sve njegove zarade od zabave odlazi na poreze i naknade, kao što je plaćanje njegovog agenta, menadžera, advokata i još mnogo toga, ostavljajući mu blizu 170 miliona dolara nakon oporezivanja. Prema sopstvenoj procjeni, odrekao se još 200 miliona dolara holivudskog prihoda da bi bio guverner Kalifornije od 2003. do 2011. godine.

Oni koji ga najbolje poznaju, ističu jedan od glavnih razloga njegovog finansijskog uspjeha: Schwarzenegger je oduvijek znao pravu mjeru rizika. „Želio sam velike investicije koje su zanimljive, kreativne i drugačije“, napisao je milijarder u svojoj knjizi Total Recall. „Konzervativne opklade – one koje bi generisale četiri procenta godišnje, recimo – nisu me zanimale.

Preuzimanje rizika

Ovo preuzimanje rizika isplatilo mu se kao investitoru, ali se možda izjalovilo u njegovom ličnom životu. Švarcenegera je prošlog mjeseca u suđenju bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu za tajni novac (o kome sada razmatra porota) pomenuo bivši izdavač National Enquirer-a David Pecker. Rekao je da je imao sličan aranžman „uhvati i ubij“ sa Schwarzeneggerom kada se kandidirao za guvernera, kao što je imao sa Trumpovim timom. Pecker je tvrdio da se čak 40 žena obratilo kompaniji American Media Inc, tadašnjem vlasniku National Enquirer-a, sa tvrdnjama o kandidatu. Pecker je dodao da je u ime Schwarzeneggera izdvojio „stotine hiljada“ dolara da ne bi pričale sa National Enquirer-om, a njemu su američki mediji u jednom trenutku plaćali milion dolara godišnje za promociju fitness časopisa. Predstavnici glumca nisu odgovorili na Forbesov zahtjev za komentar u vrijeme objavljivanja (Schwarzenegger je priznao u dokumentarnoj seriji Netflix-a iz 2023. o svom životu da je njegovo ponašanje bilo „pogrešno“; The Los Angeles Times je prvi put objavio brojne optužbe o pipanju i seksualnom uznemiravanju protiv glumca 2003).

Njegov razvod od bivše novinarke i Kenedyjeve nasljednice Marie Shriver okončan je 2021. Iako uslovi razvoda nisu objavljeni, Forbes pretpostavlja da par nije imao predbračni ugovor i da su svoju imovinu podijelili pola/pola, prema zakonu Kalifornije. Da su sklopili predbračni ugovor, Schwarzenegger bi mogao da vrijedi skoro duplo više nego danas.

Od samog početka, Schwarzenegger je stavio novac u pogon. Ubrzo po dolasku u Kaliforniju 1968. godine, iskoristio je bodibilding, zajedno sa dodatnim prihodima od svojih sporednih aktivnosti – postavljanja cigli sa prijateljem i kolegom bodibilderom Francom Columbom, prodaje poštom fitness pamfleta – i počeo da kupuje stambene zgrade u Santa Monici. Tvrdi da je bio milioner prije nego što je dobio bilo koju veliku filmsku ulogu 1970-ih.

Arnold Schwarzenegger, glumac i bivši guverner Kalifornije, Foto: REUTERS/Steve Marcus

Od tada je upumpavao svoj novac u komercijalne nekretnine, privatni kapital i akcije. On je osnivač kompanije Main Street Advisors, koju je njegov dugogodišnji finansijski savjetnik Paul Wachter otvorio 1997. sa jedinom svrhom -da pomogne filmskoj zvijezdi da upravlja svojim novcem (Firma se od tada proširila i savjetuje poznate ličnosti kao što su LeBron James i Billie Eilish.

Schwarzenegger je preuredio cio blok Santa Monice koji je potom prodao 2006. Kupio je komercijalnu zgradu od 21.600 kvadrata u Venice Beachu, za otprilike 12 miliona dolara 1980-ih. Prodao ju je 2013. i barem utrostručio tu sumu. Posjedovao je značajan udio u hotelu Waldorf Astoria na Beverly Hillsu, dugogodišnji je investitor u Iston Taun Centar. Tržni centar, čiji je razvoj predvodio milijarder Les Wexner. Schwarzenegger je opisao Wexnera kao jednog od svojih „učitelja“ u govoru 2001. godine, a ovaj milijarder je navodno bio domaćin sakupljanja sredstava od 2.500 dolara po glavi za Schwarzeneggera i to u njegovom domu u Ohaju 2004. godine.

Još jedan njegov ključni mentor je Warren Buffett iz Berkshire Hathawaya, koga je glumac opisao kao „najvećeg investitora ikada“. Upoznali su se kasnih 1990-ih, a Buffett je kasnije bio ekonomski savjetnik u Schwarzeneggerovoj kampanji. Nedavno, u intervjuu za New York Times 2021. godine, Schwarzenegger je naveo „Proroka iz Omahe“ kao razlog zašto ne bi investirao u bitkoin ili druge kriptovalute: „Ja sam kao Warren Buffett. Ne ulažem u stvari koje ne razumijem.”

Umjesto toga, Schwarzenegger je investirao u neke od najpoznatijih američkih brendova. Kladio se na Starbucks 1990-ih i još posjeduje akcije u carstvu kafe. Bio je investitor uGoogleovoj rundi serije A 1999. godine, prodao je dionice u nekom trenutku, a zatim ih je nedavno otkupio. Druge dionice u kojima je u nekom trenutku imao udjela su Beiond Meat, AMC i IES Network.

Nikada nije prodao nijednu dionicu, i nikada neće

Jedna od „kreativnijih“ investicija koju su on i Vohter osmislili bila je Schwarzeneggerova čuvena kupovina Boinga 747 vrijednog 130 miliona dolara koji je zatim iznajmio nazad Singapore Airlinesu. Glumac je unaprijed uložio oko 10 miliona dolara. Vohter kaže da su zaradili novac na ugovoru (nije rekao koliko), ali priznaje da to nije bio „veliki hit“ koji su očekivali, dijelom zbog pada vrijednosti avio-kompanija nakon napada 11. septembra 2002. godine.

Možda je njegova najpametnija opklada bila kupovina manjinskog udjela u kompaniji Dimensional Fund Advisors od 718 milijardi dolara aktive, koju je osnovao kolega milijarder David Booth. Vohterov bivši poslodavac je u to vrijeme bio investitor u firmi, koja je tada upravljala oko 12 milijardi dolara vrijednom imovinom, i želio je da proda. Schwarzeneggera su brzo uvjerile Butove veze sa jednim od njegovih idola, pokojnim ekonomistom Miltonom Friedmanom. But je bio jedan od Friedmanovih studenata na Univerzitetu u Čikagu.

Schwarzenegger je u početku kupio nešto manje od pet posto kapitala kompanije za neotkrivenu sumu, ali „nikada nije prodao nijednu dionicu i nikada neće“, kaže Vohter, koji je DFA opisao kao jednu od „najnevjerovatnijih“ investicija koje je ikada vidio. Taj početni ulog sada vrijedi skoro 500 miliona dolara, prema procjenama Forbesa (Vohter dodaje upozorenje da bi Schwarzenegger mogao da je proda ako kompanija ikada izađe na berzu).

Vohter se prisjeća kada je Schwarzenegger bio guverner i morao u potpunosti da upravlja investicijama svog klijenta kako bi izbjegao bilo kakav sukob interesa. Nije trebalo da pričaju o njegovom portfelju, ali nakon što je tržište palo 2009. godine, on se obratio Vohteru na košarkaškoj utakmici Los Angeles Lackersa i rekao „bolje da ne prodaješ ništa“, prisjeća se Vohter. „On je taj tip… On zna da nije vrijeme za prodaju. I naravno, stvari su se vratile nakon finansijske krize, tako da je bio u pravu.“

Pored ulaganja u nekretnine i kapital, Schwarzenegger nastavlja da posjeduje nekoliko preduzeća: filmsku i produkcijsku kompaniju Oak Productions, Fitness Publications Inc i filmsko i trgovačko preduzeće Pumping Iron America. Njegov široki investicioni portfolio takođe uključuje Arnold Sports Festival, trodnevnu konvenciju bodibildinga i snage koja se održava u Kolumbusu i Madridu. Takođe, poseduje lične nekretnine, procijenjene na 40 miliona dolara, uključujući skijalište u Sun Valleyu u Ajdahu i vilu sa sedam spavaćih soba u Brentvudu u Kaliforniji.

Svaka investicija je bila pobjednička – 1991. Schwarzenegger se udružio sa Bruceom Willisom i Sylvesterom Stalloneom da investira u Planet Hollywood. Lanac tematskih restorana dostigao je vrhunac vrijednosti od više od tri milijarde dolara 1996. da bi tri godine kasnije završio u stečaju. Iako nije stigao ni blizu 120 miliona dolara koje su njegove dionice nekada bile vrijedne na papiru, Schwarzenegger je sa svoje strane na kraju izašao uglavnom nepovrijeđen. Po savjetu Vohtera, proveo je dvije godine pregovarajući o svom vlasničkom udjelu kako bi imao značajne „zaštite“ kada je odlučio da investira. Njegova glavna prednost bila je mogućnost da proda dionice prije drugih investitora, prema Vohteru, koji tvrdi da je Schwarzenegger prodao i zaradio „značajan“ novac u odnosu na svoju početnu investiciju.

Ključ za glumčev uspjeh je njegova nemilosrdna radna etika. Dok je bio guverner, njegovim službenicima nije bilo dozvoljeno da koriste riječ „umoran“, kaže Margita Thomson, njegova bivša sekretarica za štampu.

Čak i sada, glumac, koji je ranije ovog mjeseca otkrio da mu je ugrađen pejsmejker nakon višestrukih operacija na srcu, nastavlja da drži pun raspored. Prošle godine je objavio dvije emisije na platformi za striming Netflix: „Arnold“, trodjelni dokumentarac o njegovom životu, i „FUBAR“, njegovu prvu glavnu ulogu u TV seriji uživo. Kada se to snimanje završi, sprema se da snimi božićnu komediju. Takođe, objavljuje besplatan dnevni bilten za oko 800.000 pretplatnika i ima 20.000 članova koji plaćaju 99 dolara godišnje za njegovu plaćenu aplikaciju za fitnes, The Pump.

„Mislim da je on možda najzaposleniji 76-godišnjak u svijetu“, kaže šef Schwarzeneggerovog kabineta Daniel Ketchell, koji s njim radi od kada je bio guverner. Prema Ketchellu, Schwarzenegger počinje većinu dana u pet sati ujutro kada se budi da nahrani svoje životinje uključujući tri psa, minijaturnog konja, magarca i svinju. Zatim provjerava svoj iPad da li ima hitnih mailova i vježba prije nego što započne svoj dan.

Drugi kažu da je doći do njega gotovo nemoguće. „On ima krugove ljudi između svijeta i njega“, kaže Steve Algermissen, izvršni direktor kancelarije Cushman & Vakefield u Los Angelesuu. Forbes takođe nije uspio da dobije intervju sa njim preko njegovih predstavnika uprkos višestrukim zahtjevima za komentar. Njegov finansijski savjetnik Vohter je odgovarao na pitanja, ali je odbio da komentariše neto vrijednost svog klijenta.

Autor: Jemima McEvoy, Forbes

How Arnold Schwarzenegger Became A Billionaire