Nova Forbes lista: Ovo su najplaćeniji holivudski glumci u 2023.

LISTE Forbes 6. mar 2024. 20:20
featured image

6. mar 2024. 20:20

Holivudska istorija će pamtiti 2023. kao godinu Barbenhajmera. Od njihovih izdanja istog dana u julu, Barbi i Openhajmer su dominirali bioskopskim blagajnama, festivalima i bezbrojnim esejima i kolumnama.

Na dodjeli Oskara u nedjelju, očekuje se da će Openhajmer pokupiti većinu glavnih kategorija, uključujući nagrade za Najboljeg glumca (Kilijan Marfi), Najboljeg sporednog glumca (Robert Dauni Jr.), Najboljeg reditelja (Kristofer Nolan) i Najbolji film.

Ali čak i sa ta dva hita – Barbi je zaradila 1,4 milijarde dolara širom svijeta, a Openhajmer je bio samo malo ispod milijarde dolara – ostalo je još mnogo sati u godini za ostalu zabavu. A ako izvještaj godišnjeg angažmana Netfliksa otkriva bilo šta, to je da je mnogo ljudi provelo astronomske količine vremena gledajući filmove Adama Sendlera.

Od potpisivanja prvog četvorogodišnjeg ugovora od 250 miliona dolara sa platformom 2014. godine, 57-godišnji Sendler je glumio u osam filmova za Netfliks i producirao još nekoliko preko svoje producentske kompanije Hepi Medison. Većina njegovog kataloga komedija sada je pod licencom platforme. Samo u prvih šest mjeseci 2023. godine, pretplatnici Netfliksa su proveli više od 500 miliona sati gledajući Sendlerove filmove.

Ili, kako je objasnio suosnivač i koizvršni direktor Netfliksa Ted Sarandos kada je obnovio saradnju 2020. godine: „Nema takve stvari kao previše Sendlera“.

Stoga je Netfliks nagradio produktivnog komičara ne samo jednim od najunosnijih ugovora u industriji zabave, već i onim koji mu pruža ogromnu kreativnu slobodu. Tri Sendlerova filma u 2023. uključivala su film Murder Mystery 2 sa Dženifer Aniston (koja je ove godine rangirana kao šesta), snimljen u Parizu i Havajima kako je to običaj tokom njegovih „plaćenih odmora“.

Takođe je izbacio film You’re So Not Invited To My Bat Mitzvah sa svojom ženom i kćerkama, i animirani film Leo. Uz 44 stand-up komedija širom zemlje, Sendler je zaradio procjenjenih 73 miliona dolara prošle godine (nakon plaćanja naknada svom agentu, menadžeru i advokatu). Dovoljno da ga učini najplaćenijim glumcem 2023. godine sa značajnom razlikom.

Ukupno, 10 najplaćenijih zvijezda zajedno su zaradile 449 miliona dolara u 2023. godini. Oni dolaze gotovo isključivo iz filmova, umjesto televizije, zahvaljujući dijelom i štrajkovima pisaca i glumaca koji su zatvorili Holivud pola godine i odložili (ili skratili) brojne sezone TV serija, i dijelom zbog sada višedecenijskog presedana da najveće filmske zvijezde mogu zahtijevati do 20 miliona dolara unapijed za jedan film plus procenat od njegovih prihoda.

U dugoročnom smislu, glavna uloga u hit filmu na blagajni ostaje zlatna ulaznica Holivuda. Za razliku od Netfliksa, koji glumcima plaća premiju unaprijed i otkupljuje njihovo učešće u profitu tokom naredne dvije godine, hitovi na bioskopskom platnu mogu nastaviti da generišu novac u beskonačnost – što znači da glumci sa učešćem u profitu nemaju ograničenje u iznosu koji na kraju mogu zaraditi.

Na primjer, Margot Robi i Rajan Gosling, zvijezde filma Barbi, rangirani su kao broj 2 i broj 4 na ovogodišnjoj top 10 listi isključivo na osnovu njihove procijenjene zarade od blagajne, videa na zahtjev i prvog prozora za striming filma. Njihova ukupna kompenzacija za glavne uloge u kulturnom fenomenu biće znatno veća.

„Obećavam, Margot Robi će dobijati čekove od Barbi do kraja života„, kaže jedan agent.

Uspjeh Robi je izuzetak i po još jednom osnovu. Sa 33 godine, ona je najmlađa osoba na listi najplaćenijih glumaca, jer je prosječna starost drugih devetoro iznad 52. Stariji glumci imaju korist od decenija honorara od prethodnih hitova – kao što je slučaj sa Aniston i Prijateljima – i takođe jer su holivudske plate uspostavljene prema presedanu, što znači da se očekuje da će trenutna cijena za najbolje zvijezde ostati ista ili rasti u odnosu na ono što su dobili za svoj posljednji film.

Ovo „plaćanje“ plata često otežava mlađim glumcima da se probiju u više ešalone. Isto važi i za glumce druge boje kože, od kojih je samo jedan u top 10 za 2023. godinu (Denzel Vašington na 10. mjestu).

Priznajmo, bila je godina u kojoj mnogi od najplaćenijih crnih glumaca nisu izdali veliki film. Dvejn „Rock“ Džonson je bio fokusiran na svoje preduzetničke poduhvate poput tekile Teramana i XFL-a, dok se njegov čest partner na ekranu Kevin Hart posvetio više vremena svojoj stand-up komediji. I Vil Smit, nekada kralj ljetnih blokbastera, još uvijek je rehabilitovao svoju sliku nakon incidenta sa Oskara 2022. godine.

Edi Merfi, Džejmi Foks i Semjuel L. Džekson većinu svog rada su odradili na striming platformama, gdje su avansne naknade visoke, ali je potencijalna zarada ograničena. Ipak, blokbasteri predvođeni crnim, azijskim i hispanskim glumcima ostaju rijetki.

„Suština je u tome, Holivud i dalje industrija kojom dominiraju bijelci„, kaže Darnel Hant, izvršni potpredsjednik i prorektor na UCLA i autor izvještaja o diverzitetu u Holivudu. „Postoje neki glumci druge boje kože koji mogu zahtijevati te plate, i oni su uspostavili dobre reference da bi to zahtijevali. Ali problem je, koliko glumaca je dobilo priliku da razvije te reference?“

Gledajući trenutni kalendar izdanja, vrlo je vjerovatno da će rangiranje najplaćenijih glumaca za 2024. godinu izgledati potpuno drugačije. Većini filmova su potrebne godine za razvoj, pa dok se Robi, Tom Kruz (br. 3 ove godine) i Leonardo DiKaprio (br. 7) usmjeravaju na svoje sljedeće projekte, bioskopski repertoar za 2024. godinu će uključivati Smita u Loši momci 4, Marfija u Policajac iz Beverli Hilsa: Aksel F i Rajana Rejnoldsa u Dedpulu 3.

Nekoliko članova impresivne mlade glumačke ekipe filma Dina 2 takođe će biti glavni u više filmova u narednoj godini, uključujući Zendaju, Ostina Batlera i Anju Tejlor-Džoj. Pored toga, blokbaster TV emisije poput Yellowstone, Curb Your Enthusiasm i The Bear će imati zvijezde na listi.

Pored velikih plata, ono što su zaista zaslužili najplaćeniji glumci ove godine je veća moć unutar industrije, posebno sposobnost pregovaranja za još povoljnije uslove na njihovom sljedećem projektu. U industriji gdje plata može rasti ili padati na osnovu svake izvedbe, ova lista predstavlja trenutnu sliku ko ima najvišu „težinu“ u Holivudu 2024.

Deset najplaćenijih glumaca u Holivudu

Adam Sendler • 73 miliona dolara (97 miliona dolara bruto)

U prvih tri mjeseca nakon što je film Murder Mystery 2 pušten na Netfliksu, servis je saopštio da je gledan ukupno 173 miliona sati širom svijeta i rangiran u Top 10 u 90 različitih zemalja. Nastavak je bio dio veoma dinamičnog perioda za Sendmena, koji je u 2023. godini održao više od 40 stand-up komedijaških turneja, uz tri Netfliks filmska projekta.

Margot Robi • 59 miliona dolara (78 miliona dolara bruto)

Ben Perry / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kulturni fenomen Barbi uzletio je prošlog jula i nikada se zaista nije zastao, zaradivši 1,45 milijardi dolara na svjetskoj blagajni i nekoliko neizbrojivih miliona više u licenciranju i partnerstvima. Kao producent filma i njegova zvijezda, Robi je profitirala od udjela u prihodima (12,5%), a koje Forbes procjenjuje da će iznositi više od 60 miliona dolara. Njena sada veoma popularna produkcijska kompanija LuckyChap stajala je takođe iza prošlogodišnjeg satiričnog hita Saltburn, a u februaru je Robi potpisala novi ekskluzivni ugovor sa Warner Bros-om, studijom koji stoji iza Barbi.

Tom Kruz • 45 miliona dolara (53 miliona dolara bruto)

Daniel Leal/Pool via REUTERS

Akciona zvijezda (61 godina) ne samo da poništava konvencionalnu mudrost kada je u pitanju njegov spektakularni rad sa akrobacijama, već i norme o tome kako glumac dobija platu. Kruz je jedna od posljednjih, ako ne i posljednja, filmska zvijezda koja i dalje može da traži važan „prvi dolar bruto“ ugovor, što znači da dobija procenat od bioskopskih i drugih prihoda počevši od dana kada je film pušten, prije nego što studio vrati svoj novac. U 2023. godini, profitirao je od najnovijeg nastavka Mission Impossible i nastavio da dobija profit od striminga i videa na zahtjev za film Top Gan: Maverik iz 2022. godine. A studiji očigledno još uvijek žele da budu u poslu sa Tomom Kruzom – u januaru je potpisao novi razvojni ugovor sa Warner Bros-om.

Rajan Gosling • 43 miliona dolara (50 miliona dolara bruto)

SAG / Zuma Press / Profimedia

Možda je samo Ken, ali sporedna uloga u najvećem filmu godine bila je dovoljna za nominaciju za Oskara i jednu od najvećih isplata u karijeri 43-godišnjeg Goslinga. Kao dodatni bonus, njegova moćna balada iz filma, „Ja sam samo Ken“, strimovana je preko 100 miliona puta na Spotifaju.

Met Dejmon • 43 miliona dolara (50 miliona dolara bruto)

dts Nachrichtenagentur / imago stock&people / Profimedia

Mnogi u Holivudu navijaju da studio umjetnika Artists Equity kojim upravljaju Aflek i Dejmon uspije, imajući u vidu njegovo obećanje da će pomoći članovima ekipe i drugim talentima ispod radara da učestvuju u podjeli profita od filmova. Njihov prvi projekat Air – u kojem je glumio Dejmon, a režirao Aflek – prodat je Amazonu prije nego što je uopšte ušao u produkciju za procjenjenih 130 miliona dolara. Taj iznos bio je daleko iznad budžeta filma, što je osiguralo da će biti dovoljno novca za sve. Pored toga, 53-godišnji glumac uzeo je samo četiri miliona dolara za svoju sporednu ulogu u Openhajmeru, daleko ispod svoje redovne tarife, u zamjenu za mali udio u prihodima filma.

Dženifer Aniston • 42 miliona dolara (56 miliona dolara bruto)

REUTERS/Mike Blake

Honorari od Prijatelja osiguravaju da umjetnica zauvijek poznata kao Rejčel Grin nikada više ne mora „da ide po jedan od onih poslova“ – ipak, 54-godišnja glumica nastavlja da glumi kako na TV-u, tako i u filmovima. Aniston navodno zarađuje do dva miliona dolara za glumu i posao izvršnog producenta svake epizode Jutarnjeg programa na AppleTV+, i pojavila se pored Adama Sendlera u filmu Murder Mystery 2 za Netfliks, dok istovremeno promoviše brendove poput Uber Eats, Pvolve Fitness, Vital Proteins i svoju liniju za njegu kose, LolaVie.

Leonardo Dikaprio • 41 milion dolara (48 miliona dolara bruto)

Collin Xavier/Image Press Agency ABACA / Abaca Press / Profimedia

Akademija je možda previdjela oskarovca (49) za njegovu ulogu u Killers of the Flower Moon, ali finansijski stoji sasvim dobro. Njegova glavna uloga u epskom filmu Martina Skorsezea uključivala je pristojnu zaradu, kao i otkup njegovog učešća u bioskopskom profitu kada film stigne na AppleTV+.

Džejson Stejtam • 41 milion dolara (48 miliona dolara bruto)

REUTERS/Maja Smiejkowska

Stejtam već 20 godina baca udarce, šuteve i dosjetke na svakog čovjeka, megalodona ili stijenu koja mu se nađe na putu, i finansijska moć 56-godišnjeg glumca nikada nije bila veća. U 2023. godini, predvodio je tri velika franšizna filma – Fast X, Meg 2: The Trench and Expend4bles – plus špijunski film Gaja Ričija Operation Fortune: Ruse de Guerre. Trenutno je zvijezda filma sa najvećom zaradom u 2024. godini – Pčelar.

Ben Aflek • 38 miliona dolara (45 miliona dolara bruto)

LUME IMAGES / Sipa Press / Profimedia

Kada nije zauzet prodajom krofni i promovisanjem svog novog dječijeg benda u reklamama za Dankin, Aflek radi kao izvršni direktor startap studija Artists Equity (glavni kreativni direktor mu je Met Dejmon). Glumac (51 godina) je režirao i tumačio ulogu u filmu Air, koji je zaradio 90 miliona dolara na blagajni prije nego što je prešao na Amazon Prime Video.

Denzel Vašington • 24 miliona dolara (28 miliona dolara bruto)

AMPAS / Zuma Press / Profimedia

Tom Kruz nije jedina filmska zvijezda od 60+ godina koja može da otvori film. Treći nastavak franšize Equalizer objavljen je 2023. godine, a sva tri su ostvarila više od 190 miliona dolara na blagajnama iz jednog razloga: Denzel Vašington. Osim toga, bogat katalog dvostrukog oskarovca koji se proteže tokom gotovo 40 godina takođe proizvodi stabilan priliv gotovine svake godine za 69-godišnjeg glumca.

Metodologija

Procjene su izračunate kroz intervjue sa agentima, advokatima, menadžerima, izvršnim direktorima i stručnjacima iz industrije, kao i na osnovu izvora podataka poput IMDBPro-a i Polestar-a. Brojevi predstavljaju zarade prije oporezivanja za kalendarsku godinu 2023. godine, minus naknade za zastupanje – 10% za agente, 10% za menadžere i 5% za advokate, po industrijskom standardu, iako neki glumci nemaju sva tri asistenta.

Glumcima je pripisana kompenzacija na projektima u godini u kojoj su objavljeni, iako se često plaćaju unaprijed kada se film snimi, a učešće u dobiti se često plaća nekoliko godina nakon toga.

Osim toga, rangiranje uključuje samo zarade vezane za zabavu – glumu, produkciju, režiranje ili druge oblike izvođenja (kao što je stand-up komedija). Preduzetnički poduhvati koji nisu povezani sa zabavom, poput brendova lepote ili alkohola, nisu uzeti u obzir.

Met Kreg, novinar Forbes