Moć 118-satne odluke: Razotkriven mit o donošenju odluka u Silicon Valleyu

LIFESTYLE Forbes BiH 31. maj 2024. 12:16
featured image

31. maj 2024. 12:16

U svijetu biznisa i investiranja, postoji utvrđeni mit o tome kako se donose važne odluke u Silicon Valleyu. Prema popularnoj naraciji, nadareni osnivač startupa skicira revolucionarnu ideju na salveti, koju potom pokupi pronicljivi venture capitalist. Nakon letimičnog pogleda na skicu, investitor se oduševljava i šalje milione dolara mladom poduzetniku. I tako se rađa “jednorog” – kompanija koja će dostići vrijednost od milijardu dolara.

Ova filmična priča o visokim ulozima, brzim odlukama i rizičnim podhvatima zvuči primamljivo. Međutim, ona je također i opasni mit, posebno za one koji žele postati uspješni osnivači startupa ili investitori misleći da će na jednostavan naćin dostići nezamislivo bogatstvo.

Razotkrivanje mitologije Silicon Valleya

Tijekom više od deset godina istraživanja venture capitala, uspjeli smo razotkriti slojeve mitologije Silicon Valleya. Otkrili smo složeni skup principa i mehanizama obilježenih rigoroznim preispitivanjem, pažljivim upravljanjem rizicima i nemilosrdnom spremnošću da se kaže “ne”. Ovo nije onaj Silicon Valley koji vidite u filmovima, ali je onaj koji uistinu pokreće kotač inovacija.

Venture investitori u prosjeku provedu 118 sati pomno analizirajući činjenice i statistike prije nego što investiraju novac u startup. Njihove odluke ne temelje se na instinktivnoj reakciji na salvetu, već na opsežnoj analizi detalja i raspravi o višestraničnim memorandumima. Možda iznenađujuće, ali VC investitori nisu tražitelji rizika. Oni sebe vide kao “inženjere za smanjenje rizika”.

Opasnost mita o donošenju odluka iz trbuha

Mit da uspješni ljudi donose važne odluke “iz trbuha” opasan je za sve nas. On nas tjera da preuzimamo nepromišljene rizike bez sagledavanja šire slike. Nasuprot tome, cilj venture mentaliteta je razumjeti i minimizirati rizike, a ne ignorirati ih. Pronalaženje i financiranje istinski inovativnih ideja visoko je discipliniran proces koji zahtijeva vrijeme – puno vremena.

Brian Jacobs, suosnivač VC firme Emergence Capital, procjenjuje da njegova tvrtka provede 400 sati na dubinskom snimanju prije donošenja odluke o investiciji. Ti dugi sati detaljne analize obično se sažimaju u jedan koncizan dokument pod nazivom investicijski memorandum ili jednostavno “memo”. Svrha mema nije uvjeriti čitatelja da bezrezervno prihvati ideju, već prepoznati nepoznanice, rano identificirati slabe točke i potaknuti iskrenu raspravu unutar partnerstva.

Važnost odbijanja ideja

Odbacivanje ideja jednako je važno kao i njihovo prihvaćanje. VC investitori odbiju oko 100 ideja za svaku jednu koju odluče financirati. To nije znak neobuzdanog zanosa ili optimizma vođenog instinktom, već obilježje dobro strukturiranog procesa filtriranja.

Suprotno popularnom mitu, sklonost ignoriranju rizika češća je u korporativnim kulturama nego među VC investitorima. Nažalost, unutar mnogih korporacija optimizam oko favorizirane ideje je precijenjen, a iskrene rasprave su rijetke. Da bi se korporativni projekt odobrio, sponzori moraju glumiti ekstremni optimizam. Čak i ako svi u sobi znaju da je taj optimizam neosnovan, svi će se složiti s idejom ako generalni direktor zvuči entuzijastično. U takvim situacijama sustav koji zahtijeva pisanje i analizu investicijskog mema može biti od velike pomoći jer tjera ljude da identificiraju i ispitaju rizike i alternativne strategije.

Kako donijeti bolju odluku

Kada se suočimo s teškim izborom, ne bismo trebali samo sastaviti popis za i protiv, već ga podijeliti s drugim ljudima u čiju mudrost imamo povjerenja. Ovo je jedan od načina za donošenje boljih odluka.

Mnoge poznate kompanije, poput Amazona, prepoznale su prednosti VC-ovskih memova. Amazon je uveo sličnu praksu pripreme strukturiranih, šesterostraničnih dokumenata za vođenje procesa donošenja odluka o novim proizvodima.

Marc Andreessen, poznati VC investitor, iznenadio je mnoge studente Stanforda kada je ovako opisao posao svoje tvrtke: “Naš svakodnevni posao je uništavanje nada i snova poduzetnika. Veoma, veoma smo se usredotočili na to da budemo veoma dobri u govoru ne.”

Zaključak

Mi smo zbroj svojih odluka: osobnih, poslovnih, političkih, financijskih. Naše najvažnije odluke – davanje otkaza, preseljenje u novu zemlju, predanost dugoročnom projektu ili investiranje u startup – zahtijevaju puno vremena i pažnje. Oslanjanje na 30-sekundne “liftovske razgovore”, kaubojski stil donošenja odluka i skakanje u rizike na temelju intuicije dovest će do loših odluka.

Kada si ne možete priuštiti lošu odluku, sjetite se pravila 118 sati koje slijede najbolji svjetski investitori. Venture mentalitet navodi donositelje odluka da brzo odbace većinu ideja kako bi uštedjeli vrijeme za opsežnu dubinsku analizu koju najbolje ideje zahtijevaju. Potreban je pripremljen um da bi se nešto prihvatilo.