Donald Trump je kriv po svim tačkama optužnice, može li se kandidirati za predsjednika SAD-a?

featured image

31. maj 2024. 11:00

Trideset četiri optužbe i parada svjedoka. Nakon dva dana razmatranja, 12 Njujorčana proglasilo je Donalda Trumpa krivim po svim optužbama. Porota na Menhetnu osudila je Donalda Trumpa po sve 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa – no, kakva će biti kazna?

Trump je sada prvi bivši predsjednik SAD-a s krivičnom presudom i prvi kandidat velike stranke koji se kandidirao za Bijelu kuću.

Šta se dalje dešava?

Evo nekih ključnih pitanja koja treba razmotriti.

Može li se i dalje kandidovati za predsjednika?

Da. Američki ustav postavlja relativno malo uslova za predsjedničke kandidate: oni moraju imati najmanje 35 godina, biti “prirodno rođeni” američki državljanin i živjeti u SAD-u najmanje 14 godina. Ne postoje pravila koja blokiraju kandidate sa krivičnim dosijeima.

Ali ova osuđujuća presuda i dalje bi mogla uticati na novembarske predsjedničke izbore. Anketa koju su sproveli Bloomberg i Morning Consult ranije ove godine pokazala je da bi 53% glasača u ključnim državama odbilo glasati za republikanca ako bi on bio osuđen.

Druga anketa, sprovedena ovog mjeseca na Univerzitetu Quinnipiac , pokazala je da bi 6% Trumpovih glasača manje vjerovatno glasalo za njega – što je posljedično u tako teškoj utrci.

Šta se sada dešava sa Trumpom?

Trump je bio na slobodi uz kauciju tokom cijelog suđenja i to se nije promijenilo nakon što je presuda pročitana u četvrtak – republikanac je pušten na slobodu uz priznavanje.

On će se vratiti u sud 11. jula – datuma koji je sudija Juan Merčan zakazao za ročište za izricanje kazne.

Sudija će imati nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prilikom izricanja kazne, uključujući Trumpove godine.

Kazna bi mogla uključivati ​​novčanu kaznu, uslovnu kaznu ili nadzor, ili eventualno zatvorsku kaznu.

Trump, koji je presudu nazvao “sramotom”, gotovo sigurno će se žaliti na osuđujuću presudu, što je proces koji bi mogao potrajati mjesecima ili čak duže.

Njegov pravni tim bi se suočio sa Apelacionim odjeljenjem na Menhetnu, a možda i sa Apelacionim sudom.

Sve to znači da čak i nakon izricanja kazne nije vjerovatno da će Trump napustiti sud u lisicama, jer bi se očekivalo da ostane na slobodi uz kauciju dok se žali.

Koji bi bili razlozi za žalbu?

Dokaz glumice filmova za odrasle Stormy Daniels, čiji je navodni seksualni susret s Trumpom bio u središtu slučaja, mogao bi biti jedan od razloga.

„Nivo detalja koji je dala Daniels zaista nije neophodan za pričanje priče“, rekla je Anna Cominsky, profesorica na Pravnom fakultetu u New Yorku.

“S jedne strane, njeni detalji je čine kredibilnom i kao tužilac, želite da pružite dovoljno detalja kako bi porota povjerovala u ono što ima da kaže. S druge strane, postoji linija u kojoj bi to moglo postati nebitno i štetno.”

Trumpova odbrana dva puta je pozvala na poništavanje suđenja tokom svedočenja gospođe Danijels, prijedloge koje je sudija odbio.

Osim toga, nova pravna strategija koju je zauzeo Okružni tužilac u ovom slučaju također može dati osnov za žalbu.

Falsifikovanje poslovnih zapisa može biti prekršaj nižeg nivoa u Njujorku, ali Trump se suočio sa ozbiljnijim optužbama za krivično djelo zbog navodnog drugog zločina, navodnog nezakonitog pokušaja da utiče na izbore 2016.

Tužioci su uglavnom tvrdili da su se na ovaj slučaj primjenjivala kršenja saveznih i državnih izbornih zakona, zajedno s poreznim prevarama.

Pravni stručnjaci kažu da postoje pitanja oko obima i primjene federalnog zakona koja bi mogla biti osnova za žalbu. Nikada prije se državni tužilac nije pozvao na neoptuženi federalni zločin, a postavlja se pitanje da li je okružni tužilac Menhetna imao nadležnost da to učini.

Former U.S. President Donald Trump's looks on following the announcement of the verdict of his criminal trial over charges that he falsified business records to conceal money paid to silence porn star Stormy Daniels in 2016, outside Trump Tower, in New York City, U.S. May 30, 2024. REUTERS/Andrew Kelly

Može li Tramp u zatvor?

Moguće je, iako je malo vjerovatno, da će Trump odležati kaznu iza rešetaka.

34 optužbe s kojima se suočio su krivična djela klase E u New Yorku, najnižeg stepena u državi. Za svaku optužbu predviđena je maksimalna kazna od četiri godine.

Kao što je gore navedeno, postoji nekoliko razloga zbog kojih bi sudija Merchan mogao izabrati manju kaznu, uključujući Trumpove godine, nedostatak prethodnih osuda i činjenicu da optužbe uključuju nenasilni zločin.

Mogao bi razmotriti Trumpovo kršenje sudskih naredbi tokom suđenja.

Također je moguće da bi sudija odmjerio prirodu slučaja bez presedana, možda bi odlučio izbjeći stavljanje bivšeg predsjednika i sadašnjeg kandidata iza rešetaka.

Tu je i pitanje praktičnosti. Trump, kao i svi bivši predsjednici, ima pravo na doživotnu zaštitu od Tajne službe. To znači da bi ga neki agenti trebali zaštititi u zatvoru.

Uprkos tome, bilo bi izuzetno teško voditi zatvorski sistem sa bivšim predsednikom kao zatvorenikom. Bio bi veliki sigurnosni rizik i skupo njegovo čuvanje.

„Zatvorski sistem brinu o dvije stvari: sigurnosti ustanove i smanjenju troškova“, rekao je Justin Paperny, direktor zatvorske konsultantske firme White Collar Advice.

Sa Trumpom bi to bio šou… nijedan upravnik to ne bi dozvolio, rekao je.

Može li glasati?

Vjerovatno će Trump moći glasati ove jeseni.

Prema zakonu Floride – gdje Trump ima prebivalište – osoba koja je osuđena za krivično djelo iz druge države ne može glasati samo “ako bi osuda učinila da osoba ne može glasati u državi u kojoj je osoba osuđena”.

Trump je osuđen u New Yorku, gdje je presuđenim dozvoljeno da glasaju sve dok trenutno nisu u zatvoru.

To znači da bi, osim ako Trump ne bude iza rešetaka 5. novembra, trebao imati pravo glasa.

Može li se oprostiti?

Ne. Predsjednici mogu izdati pomilovanje za one koji su počinili federalne prekršaje. Slučaj tajnog novca u New Yorku je državna stvar, što znači da bi bio van domašaja Trumpa da ponovo postane predsjednik.

Isto vrijedi i za Trumpov slučaj u Gruziji, gdje je optužen za zločinačku zavjeru kako bi poništio svoj tijesni poraz od predsjednika Joea Bidena u državi tokom izbora 2020. Ovaj slučaj je trenutno vezan za žalbe .

Ovlaštenja za pomilovanje su nejasna za Trumpova dva savezna slučaja – jedan koji se odnosi na navodno pogrešno rukovanje povjerljivim dokumentima, a drugi na zavjeru da se ponište izbori 2020. godine.

U prvom, sudija na Floridi kojeg je imenovao Trump je odgodio suđenje na neodređeno vrijeme, rekavši da bi određivanje datuma prije rješavanja pitanja o dokazima bilo “nerazumno”. Drugi neriješeni federalni slučaj također je odgođen dok traje žalba Trumpa.

Ni jedno ni drugo se vjerovatno neće održati prije izbora u novembru, ali čak i da jesu, ustavni stručnjaci se ne slažu oko toga da li predsjednikovo pravo pomilovanja uključuje i njega samog. Trump bi mogao biti prvi koji će pokušati, piše BBC.