Izašao prvi trailer za sedmi film Brada Pitta i Georgea Clooneyja, donosimo pregled dosadašnjih saradnji

LIFESTYLE Forbes 31. maj 2024. 09:47
featured image

31. maj 2024. 09:47

Brad Pitt i George Clooney spremaju se glumiti zajedno prvi put u više od desetljeća. Gledat ćemo ih kao suparničke ubojice u nadolazećem špijunskom trileru Wolfs, njihovom sedmom zajedničkom filmu

Apple Studios je u srijedu objavio prvi trailer za Wolfs. Premijera tog sedmog filma glumačkog tandema Pitt-Clooney trebala je biti u rujnu.

Otkako su se zajedno prvi put pojavili na ekranu u Ocean’s Eleven 2001. godine, filmovi Pitta i Clooneya zaradili su više od dvije milijarde dolara. Međutim, prošlo je više od 16 godina otkako su se zajedno pojavili na ekranu u dugometražnom filmu. Istina, obojica su sudjelovala u manjim rolama u filmu IF koji je trenutno u kinima, no njihov posljednji zajednički film bio je Spaliti nakon čitanja 2008. godine.

U Vukovima (eng. Wolfs) Marvelovog veterana Jona Wattsa (Spider-Man: Povratak kući, Spider-Man: Nema puta kući), glumački par igra suparničke plaćene ubojice prisiljene raditi zajedno kako bi prikrili zločin koji je izazvao pažnju javnosti.

Wolfs je najnoviji film Appleove pet godina stare produkcijske tvrtke Apple Studios koja je, između ostalih filmova, zaslužna i za Killers of the Flower Moon i za Argylle. Apple je dobio ovaj film pobijedivši u nadmetanju protiv Sonyja , Lionsgate i Netflix.

Najbolji Pitt-Clooney filmovi prema svjetskom Box Officeu Mojo
1. Ocean’s Eleven (2001) — 450.7 miliona dolara (800 miliona današnjih dolara)
2. Ocean’s Twelve (2004) — 362.7 miliona dolara (597 miliona današnjih dolara)
3. Ocean’s Thirteen (2007) — 311.3 miliona dolara (468 miliona današnjih dolara)
4. Burn After Reading (2008) — 163.7 miliona dolara (234 miliona današnjih dolara)
5. IF (2024) — 104.8 miliona dolara (manje uloge)
6. Confessions of a Dangerous Mind (2002) — 33 miliona dolara (57 miliona današnjih dolara)

Pitt i Clooney glumili su glavne likove u filmu 8, rekonstrukciji federalnog slučaja Prop. 8 o zabrani istospolnih brakova 2008. godine. Slučaj je dospio i do Vrhovnog suda koji je istospolne brakove legalizirao u svim državama. Pitt je glumio glavnog suca Vaughna Walkera koji je presudio da je prijedlog glasovanja neustavan, a Clooney je glumio Davida Boiesa, odvjetnika koji se svađao pred Vrhovnim sudom. U tom su filmu glumili i Chris ColferJamie Lee CurtisKevin Bacon i drugi.

Najbolje ocijenjeni filmovi tandema Pitt-Clooney na Rotten Tomatoes
Ocean’s Eleven (83%)
Confessions of a Dangerous Mind (80%)
Burn After Reading (78%)
Ocean’s Thirteen (70%)
Ocean’s Twelve (55%)
IF — (49%)

Povezanost dviju zvijezda nastavila se i izvan ekrana. Tijekom snimanja Wolfsa, izvor je rekao časopisu People da su njih dvoje “zauvijek prijatelji” koji se “vole i poštuju bez obzira na to koliko je godina između zajedničkih angažmana prošlo.”

Clooney je bio gost na Pittovom vjenčanju iznenađenja s Angelijom Jolie 2014. godine, a navodno je bio blizak i s Pittovom bivšom ženom Jennifer Aniston. Pitt je propustio Clooneyjevo vjenčanje s odvjetnicom za ljudska prava Amal Alamuddin nekoliko tjedana kasnije, jer je snimao romantični film “By the Sea” s Jolie. Par se udružio kasnih 2000-ih kako bi izgradili 3 milijarde dolara vrijedno odmaralište Las Ramblas, ali ideja nikada nije ostvarena. Clooney i drugi poslovni partner, suprug Cindy CrawfordRange Gerber, osnovao je uspješnu marku tekile Casamigos.

Brad Pitt je prošle godine bio na 6. mjestu Forbesove liste najplaćenijih zabavljača. Procjenjuje se da je zaradio 100 miliona dolara u 2023. godini, uglavnom od prodaje svoje producentske kuće (Plan B) i za svoje uloge u filmovima Bullet Train, Babylon i The Lost City.

Clooney je bio najplaćeniji glumac na svijetu u 2018. godini s 239 miliona dolara, nakon što je prodao Casamigosa konglomeratu alkoholnih pića Diageo za 700 miliona dolara.

Autor originalnog članka: Mary Whitfill Roeloffs, Forbes Staff
Link: Brad Pitt And George Clooney’s Trailer Drops For ‘Wolfs’—The Duo’s 7th Film. Here’s How The Others Performed.
(Prevela: Nikolina Oršulić)